NATURLIG SUNN

10 tips for mer energi i hverdagen

Det er vår, og veldig snart sommer! Det er nå man vil ha overskudd til å bruke frihelgene ute i naturen, og nyte lyse ettermiddager når man er ferdig på jobb. Her er noen gode tips til hvordan du kan få kroppen til å spille på lag, slik at du kan få maks ut av de deilige sommerdagene!

1 # Kutt ned på «hvit» mat. Raffinerte matvarer med høyt innhold av hvitt mel og sukker inneholder (som oftest) utelukkende tomme kalorier, og ingen nyttige næringsstoffer. Kroppen må imidlertid fordøye maten, og bruker både essensielle næringsstoffer på dette, men uten å få påfyll. Kaloriene vil få blodsukkeret til å hoppe for deretter å synke igjen. Resultatet er at du heller føler deg mer sliten og slapp.

2 # Få nok søvn. Det er alfa omega å sove nok for å ha energi til å klare både jobb og fritidsaktiviteter. For lite søvn virker stressende på kroppen, så her er det bare å prioritere tid til mellom 6 – 8 t med uforstyrret søvn i døgnet.

3 # Ta tilskudd av en adaptogen urt. Rosenrot, ginseng og maca er alle eksempler på adaptogene urter som virker balanserende, og kan bidra til å gi mentalt overskudd, bedre konsentrasjon og fysisk yteevne. Dette kan være spesielt nyttig i stressende perioder som ved for eksempel en eksamen.

4 # Spis fargerik mat. Det er gjerne ekstra fristende på denne årstiden, med masse friske frukter og bær tilgjengelig. Farger i maten representerer nyttige antioksidanter som styrker kroppens immunforsvar og bidrar til å bekjempe sykdom.

Fyll opp smoothiebollen med friske bær som er proppfulle av antioksidanter!

5 # Ta tilskudd av magnesium. Magnesium er viktig for elektrolyttbalansen, muskelfunksjonen og energiomsetningen. Magnesium får muskulaturen vår til å slappe av (i motsetning til kalsium som får den til å kontrahere), så ta tilskudd av magnesium før du legger deg. Husk å velg en lettopptakelig, chelatert eller ionisk form som musklene kan benytte seg av.

6 # Få i deg nok vitamin D. Det er viktig å tenke på å ta tilskudd av vitamin D ellers i året, det anbefales fra september og ut april (huskeregel; alle måneder med «R»). Vitamin D er viktig for både muskelfunksjon og immunforsvar, og noe vi får for lite av i den gjennomsnittlige norske kosten. Dersom du ikke får i deg nok kan du risikere at de er for lavt nede nå på våren når det er aller lengst siden vi sist så solen. Når solen titter frem i mai kan du få nok D vitamin fra den hvis du eksponerer armer og ben uten solkrem i ca 20 min. Lyset er også positivt for psyken vår, så kom deg ut i solen!

7 # Vær fysisk aktiv, få frisk luft, pust og gjør avspenning. Jeg gir ingen råd om trening her på bloggen. Bare ikke sitt stille hele dagen. Sitting er sannsynligvis en større syndebukk enn tidligere antatt når det gjelder risiko for livsstilssykdommer, spesielt muskel-, og skjellettplager. For stive kontorkropper kjennes det alltid godt å trekke skuldrene bakover, rulle på håndleddene og strekke på korsryggen. En balansert og avslappet kropp fungerer bedre enn en stiv og støl!

8 # Sjekk jernstatus hvis du er kvinne, og føler et vedvarende lavt energinivå. Jern er et sporstoff som vi trenger for å kunne frakte oksygen rundt i kroppen. Tretthet er et typisk symptom ved for lite jern i kroppen.

9 # Spis blodsukkervennlig. Ingen føler seg bra når blodsukkeret dumper etter høyt inntak av karbohydrater. Sørg for å få i deg nok proteiner og fettsyrer, spis gode kilder til dette i hvert måltid. Det bidrar også til lengre metthetsfølelse og mindre søtsug! Sørg for en håndfull av en god proteinkilde og 1 – 2 ss av en god fettkilde i for eksempel en middagsporsjon.

10 # Spis kakao. Rå kakao påvirker produksjonen av lykkestoffene dopamin og serotonin i hjernen, og gjør dermed at vi rett og slett føler oss bedre. Spis mørk sjokolade med god samvittighet, eller lag deg en smoothie med rå kakao i. Aztekerne så faktisk på kakao som en styrkedrikk!

Få i deg kakao ved å inkludere det i en «sjokosmoothie» – kakao fremmer produksjon av lykkestoffer i kroppen.

Legg igjen en kommentar