NATURLIG SUNN

Bløtlegging og tørking av mandler

De fleste nøtter har et naturlig høyt innhold av det vi kaller antinæringsstoffer, da spesielt fytinsyre. Unntaket av makadamianøtter. Fytinsyre binder seg til mineralene i nøttene, og gjør at vi ikke klarer å absorbere de. Dermed forsvinner de ut i do igjen. Hvis du ønsker å optimalisere næringsutbytte fra nøttene kan du legge de i bløtt, da aktiveres nemlig enzymet fytase som bryter ned fytinsyren. Dermed blir mineralene lettere for kroppen å absorbere.

For plantene har fytinsyre en beskyttende funksjon, de er som alt annet i naturen «programmert» til å formere seg for å sikre overlevelse. De trenger vann, lys og varme for å overleve, og ved å bløtlegge nøttene «lurer» vi plantene inn i denne prosessen.

Nøttene har ulik bløtleggingstid, men du finner en oversikt på nettet hvis du googler det, eller i boken «Rawfood» av superdamen Trine Berge som jeg bruker (boken anbefales). Mandler har for eksempel behov for ca 10 t bløtleggingstid (+/- noen timer). Når du har bløtlagt de må du tørke de igjen, hvis ikke risikerer du at det dannes mugg. Det optimale når man skal tørke nøtter er å bruke en dehydrator eller sette stekeovnene på tilsvarende lav varme som man bruker i en dehydrator, ca 40 grader. Dette gjør at enzymene og fettsyrene som er sensitive for høy varme bevares best mulig. Ikke alle har en dehydrator eller tid til å vente på at de skal tørke på 40 grader, og da skrur du bare opp stekeovnen på 100 grader. Da tørker nøttene på ca 2 t. Jeg pleier alltid å tørke de i stekeovnen i ca 2 t, for deretter å la de ligge i romtemperatur i minst 1 døgn før jeg har de over på ett oppbevaringsglass. På den måten er jeg helt sikker på at de er tørre, og unngår at de dannes mugg. Det er mildt sagt litt kjedelig når du har brukt (relativt mye) tid på denne bløtleggings og tørkeprosessen, og så blir de fulle av mugg…

Hvis du syntes at dette høres ut som en tidkrevende prosess, kan jeg bare si at planlegging og rutine er «alt» som skal til.

Jeg gjør det slik;

  • Handler inn nøtter
  • Morgenen etter legger jeg de i en bolle vann og lar det stå fremme på kjøkkenbenken (da husker jeg det)
  • På ettermiddagen (etter ca 10 t), setter jeg ovnen på 100 grader
  • Skyller nøttene med et dørslag og fordeler de på et stekebrett dekket med bakepapir
  • Tørker nøttene i ovnen i ca 2 t (rør gjerne om på nøttene underveis og åpne ovnsdøren for å slippe ut damp)
  • Ta ut stekebrettet og la det stå i romtemperatur 1 døgn
  • Ha nøttene over på et oppbevaringsglass

Nøttene blir mer næringsrike, crunchy og bedre på smak rett og slett! Verdt å teste.

 

 

Legg igjen en kommentar