NATURLIG SUNN

Brain maker

Jeg har endelig kommet meg gjennom David Pearlmutter sin bok, «Brain Maker». Ikke som i at den er tung å lese, men fordi jeg rett og slett ikke finner tid til å lese bøker om dagen.

Dette er oppføgeren til boken «Grain Brain» av samme forfatter, som jeg har i bokhyllen men som jeg enda ikke har fått lest. Jeg startet med «Brain Maker» fordi den kom ut på norsk nå etter jul, og jeg har hatt fere kunder innom helsekosten som har snakket om den. Jeg syntes det er litt morsomt at han første bok, «Grain Brain» ikke har kommet ut på norsk, men sansynligvis ville nok denne boken rokket for mye ved nordmenns brødelskende hjerte 😉

Uansett, boken tar for seg hvor viktig vår mikrobiota er for helsen vår. Mikrobiota er alle bakteriene vi har i og på kroppen, og det finnes spesielt mange av de på huden vår, i slimhinnene ved kroppsåpningene og i tykktarmen. I tarmen lever både helsebringende og mindre helsebringende bakterier i en såkalt symbiose, og påvirker blant annet vårt hvor godt vi tåler ulike matvarer, hvordan hjernen og vår andre hjerne, fordøyelsen, fungerer og hvor utviklet immunforsvaret vårt er. Stadig mer forskning peker på bakteriefloraens betydning når det gjelder utvikling av autoimmune sykdommer, overvekt og psykiske lidelser. Og spesielt sistnevnte opptar en del plass i David Pearlmutter sin bok. Barn med tourettes, ADHD og autisme får et helt annet liv ved å inkludere mat som er rik på gode bakterier og/eller supplementere med kraftige probiotiske tilskudd. Selv om mye er anekdoter fra hans kliniske praksis (og det derfor ofte er utsatt for krass kritikk fra skeptikere) har det enorm betydning for de som får hjelp og ikke minst andre som finner inspirasjon når de føler de har forsøkt «alt annet». Jeg syntes også det er utrolig spennende å lese om!

Vi lever sannsynligvis altfor rent idag – vi vasker oss med antibakterielle geleer, bruke sprøytemidler på de aller fleste matvarene våre, gir dyr antibiotika i fôret og spiser lite naturlig bakterierik mat. I tillegg har vi de siste årene hatt et kraftig overforbruk av antibiotika.

Boken anbefales til deg som har lyst til å lære mer om tarmens bakterieflora og dens betydning for en sunn og frisk kropp!

2016-04-16 14.56.41

2 thoughts on “Brain maker

Legg igjen en kommentar