NATURLIG SUNN

Chiapudding

Har du prøvd chiafrø?
Dette er virkelig en matvare som jeg anbefaler at du inkluderer i kostholdet ditt. Det er et frø (Salvia Hispanica) med veldig høyt næringsinnhold som vokser i Sør-Amerika. Det er rikt på den vegetabilske formen for omega-3 og har en fin balanse mellom omega-3 og omega-6 (1:3). Sammenlignet med for eksempel linfrø  som også er en god omega-3 kilde inneholder chia ca 10% mer.
Det inneholder dessuten mengder av mineralene kalsium, jern, fosfor, magnesium, selen, kalium i tillegg til C vitamin. Det er en såkalt fullverdig kilde til protein da det inneholder alle de 8 essensielle aminosyrene. Det er også en meget god kilde til fiber. Dersom du knuser frøet (i en kaffekvern eller i en morter) vil næringsstoffene bli mer tilgjengelig for absorpsjon. Når du ikke knuser de har de en helt fantastisk evne til å treke til seg vann og svelle. På den måten bidrar de til god tarmfunksjon og fordøyelse ved å bidra til økt tarmpassasjen. Altså at maten går gjennom og ikke stopper opp (noe mang er plaget med). Det kan også gi økt metthetsfølelse.

Du kan fint bruke chiafrø i knekkebrød, strø det på frokostblanding eller bruke det i en smoothie. Men du kan også lage en såkalt chiagrøt eller chiapudding. Dette kan du gjøre klart dagen i forveien så har du frokosten klar når du står opp.

Oppskrift:
2 ss chiafrø
Ca 2 dl vann eller mandelmelk
1/4 ts vaniljepulver
1/4 ts himalayasalt

Bland vann, krydder, og frø i et glass, rør et par ganger rundt, la det stå å svelle i 5 – 10 min. Rør så om et par ganger igjen for du setter det i kjøleskapet med lokk over natten. Morgningen etter tar du den ut og har den i en skål med f.eks et eple, en banan, kokos, kakaonibs, bipollen, hampfrø eller hakkede nøtter. Perfekt og rask frokost. Frøene smaker ikke så mye i seg selv, så derfor syntes jeg det kan være godt med nøttemelk og litt krydder.

Legg igjen en kommentar