NATURLIG SUNN

Tar du D vitamin tilskudd?

Når skyggen din er lengre enn deg selv, lager ikke huden din lenger tilstrekkelig med D vitamin fra solen. En god huskeregel er at du trenger tilskudd i månedene med bokstaven R. I tillegg til solen, som er vår viktigste kilde, finner vi vitamin D i egg, smør, lever, fet fisk og beriket melk. Det er relativt få kilder og de færreste får i seg tilstrekkelig via kosten.

En av D vitamins funksjoner er å opprettholde normal konsentrasjon av kalsium og fosfat i blodet. D vitamin stimulerer opptaket av kalsium i tarmen, og er også viktig for mineraliseringen av skjelettet. Det diskuteres også bredt i forskningsmiljøer om vitamin D sin rolle ved kreft, autoimmune sykdommer, infeksjoner, immunforsvaret, musklene og overvekt.

Vanligvis blir D vitamin utvunnet fra lanolin eller saueull, men nå har det kommet en helt vegansk D vitamin fra SHIFT som er laget av mose. D vitamin er fettløselig og trenger fettsyrer for å bli absorbert i tarmen. Det er derfor lurt å ta D vitamin sammen med litt fettsyrer: olivenolje, kokosolje eller omega tilskudd. Små barn, mørkhudede og eldre trenger høyere dose enn de midt i mellom. D vitamin finnes som tabletter, kapsler eller flytende.

Husk å ta D vitamin tilskudd fra om med september til og med april!

 

Legg igjen en kommentar