NATURLIG SUNN

Eltefritt, langtidshevet brød i leirgryte

Jeg har vel egentlig sagt at jeg skulle legge ut denne oppskriften for flere uker siden, men det klarte jeg altså ikke før nå.. Jeg får skylde på eksamen og flytting fra mitt kjære København hjem til fine Oslo. Nå er jeg klar for å fôre bloggen med inspirasjon.

De fleste korntyper inneholder en del fytinsyre som hemmer absorpsjonen av flere mineraler i tarmen. Dette er årsaken til at korn egentlig ikke er noe god kilde til jern når man tar hensyn til biotilgjengeligheten, altså hva som faktisk blir absorbert i kroppen. Dersom du lar brødet langtidsheve derimot, vil det dannes enzymer i deigen som klarer å bryte ned fytinsyren, og plutselig har du gjort brødet ditt mer næringsrikt. Grunnen til at du ikke skal elte deigen er for å redusere dannelse av et gluten-nettverk. Gluten er nemlig det proteinet som binder deigen, men er også et problematisk «giftstoff» for mange mager. Brødet skal bakes i leirgryte for å få en deilig sprø skorpe. Langtidshevingen gjør at du kan tilsette en liten mengde gjær. Jeg vil i tillegg anbefale å bruke sammalt mel, altså mel der hele kornet, både kli og kjerne er brukt. Det sitter nemlig mange fine næringsstoffer der også. Som en bonus er brødet enkelt og lite tidkrevende å lage.

Oppskrift:
600 g økologisk hvetemel
250 g økologisk speltmel
7 dl vann
4 ts himalaya salt
0,5 ts gjær

Bland sammen ingrediensene i en stor bolle. La den stå tildekket (med plast eller kjøkkenhåndle) på kjøkkenbenken (uten trekk) i 12-24 timer. Brødet skal steks i en leirgryte som har lokk og som tåler høy varme. Husk at leirgryten må legges i vann i ca 20 grader før den brukes i ovnen. Ha mel på benken og brett deigen inn fra sidene og la den hvile mens du setter inn leirgryten og varmer ovnen til 240 grader. Når ovnen er varm, ta ut gryten, ha i deigen og litt mel, og sett på lokk før har gryten tilbake i ovnen. La det steke i 30 minutter. Ta av lokket og stek i ca 10-15 minutter til. Brødet skal være gjennomstekt og ha en brun, gyllen skorpe. Smaker aller best ferskt, men det kan også fryses!
 
 
 

7 thoughts on “Eltefritt, langtidshevet brød i leirgryte

  1. Ellen Magnus

    Hei. Jeg fikk lyst til å bake grytebrødet ditt, men det går vel greit å bruke surdeig i stedet for gjær? Eventuelt hvor mye?

    1. Thea Post author

      Hei! Så hyggelig, det gå rnok helt fint å lage en surdeig og la den stå til heving i 12 t istedenfor gjær jeg. Ville brukt 2 – 3 ss surdeigsstarter. Lykke til!

  2. Ellen Magnus

    Jeg skal bake grytebrødet ditt i dag og har 2 spørsmål til deg🤗 Du har tidligere svart meg ar jeg godt kan bruke surdeigstarter istedet for gjær. Men vil da deigen holde seg tørr og fast etter heving? Og så har jeg 4 dl kjernemelk. Kan jeg erstatte det med vannet? Spent på å høre fra deg.

    1. Thea Post author

      Hei Ellen! Jeg beklager at jeg ikke har fått svart deg. Når jeg baker med surdeig blir det ofte relativt klissete, men jeg opplever ikke det som et problem. Jeg heller den rett og slett bare over i en form, jeg elter den ikke med hendene. Kjernemelk har jeg aldri brukt, men den er vel ganske tyntflytende/mager så jeg vil tro at det går fint. Nå har du sannsynligvis laget brødet, så hvordan ble det? Klem Thea

  3. Ellen Magnus

    Hei Thea og takk for svar. Brødet ble veldig godt. Har skåret opp i skiver og fryst. Bruker da brødrister når jeg skal spise. Mmm… kjernemelk skal gi en fin smak sies det. Har lært litt mer om elting og forming nå så skal prøve neste gang. Klem tilbake 🤗

Legg igjen en kommentar