NATURLIG SUNN

Eltefritt, langtidshevet brød i leirgryte

Jeg har vel egentlig sagt at jeg skulle legge ut denne oppskriften for flere uker siden, men det klarte jeg altså ikke før nå.. Jeg får skylde på eksamen og flytting fra mitt kjære København hjem til fine Oslo. Nå er jeg klar for å fôre bloggen med inspirasjon.

De fleste korntyper inneholder en del fytinsyre som hemmer absorpsjonen av flere mineraler i tarmen. Dette er årsaken til at korn egentlig ikke er noe god kilde til jern når man tar hensyn til biotilgjengeligheten, altså hva som faktisk blir absorbert i kroppen. Dersom du lar brødet langtidsheve derimot, vil det dannes enzymer i deigen som klarer å bryte ned fytinsyren, og plutselig har du gjort brødet ditt mer næringsrikt. Grunnen til at du ikke skal elte deigen er for å redusere dannelse av et gluten-nettverk. Gluten er nemlig det proteinet som binder deigen, men er også et problematisk «giftstoff» for mange mager. Brødet skal bakes i leirgryte for å få en deilig sprø skorpe. Langtidshevingen gjør at du kan tilsette en liten mengde gjær. Jeg vil i tillegg anbefale å bruke sammalt mel, altså mel der hele kornet, både kli og kjerne er brukt. Det sitter nemlig mange fine næringsstoffer der også. Som en bonus er brødet enkelt og lite tidkrevende å lage.

Oppskrift:
600 g økologisk hvetemel
250 g økologisk speltmel
7 dl vann
4 ts himalaya salt
0,5 ts gjær

Bland sammen ingrediensene i en stor bolle. La den stå tildekket (med plast eller kjøkkenhåndle) på kjøkkenbenken (uten trekk) i 12-24 timer. Brødet skal steks i en leirgryte som har lokk og som tåler høy varme. Husk at leirgryten må legges i vann i ca 20 grader før den brukes i ovnen. Ha mel på benken og brett deigen inn fra sidene og la den hvile mens du setter inn leirgryten og varmer ovnen til 240 grader. Når ovnen er varm, ta ut gryten, ha i deigen og litt mel, og sett på lokk før har gryten tilbake i ovnen. La det steke i 30 minutter. Ta av lokket og stek i ca 10-15 minutter til. Brødet skal være gjennomstekt og ha en brun, gyllen skorpe. Smaker aller best ferskt, men det kan også fryses!
 
 
 

Legg igjen en kommentar