NATURLIG SUNN

En liten fettsyreguide

Utvalget av oljer er enormt, det kan være vanskelig, men også spennende å utforske jungelen av ulike smaker. Et par ting er imidlertid lurt å tenke på når du skal velge olje..

Kjøp alltid olje på en mørk flaske, og oppbevar den utenfor sollys, med korken på. Dersom den utsettes for for mye oksygen vil den harskne. Dette gjelder hovedsaklig de som inneholder mye umettet fett.

Ikke bruk for høy varme når du steker, da risikerer du at umettet fett hydrogenerer (at det blir forsøkt mettet og at sunt fett omdannes til usunt fett). I så fall bruk olje som tåler det (kokos-, eller palmefett)

Bruk økologiske og kaldpressede oljer som er skånsomt behandlet.

Olivenolje, og spesielt kaldpresset olje (extra virgin) egner seg best til kald mat. Kaldpresset betyr at det er den første pressingen av oljen, som også gir den beste smaken. Ikke stek i olivenolje da den gir mye smak og inneholder mye enumettet fett. Dette fettet kan ved høy oppvarming hydrogenere og de sunne umettede karbonbindingene i fettsyren blir forsøkt mettet. Dette kan føre til at det dannes transfettsyrer, som er enda mer uheldig enn mettede fettsyrer.

Rapsolje gir ingen smak, og egner seg derfor godt til steking – da kan man la krydderet ta seg av smaken. Det inneholder også en gunstig sammensetning av omega-6 og omega-3 fettsyrer, med høyest innhold av sistnevnte. Oljen er likevel veldig bearbeidet i fremstillingsprosessen.

Soyaolje, solsikkeolje og maisolje er oljer fremstilt av billige råvarer, og inneholder betydelig mengder omega-6 som blant annet er mer betennelsesfremmende enn omega-3 fettsyrer.

Linfrøolje er en rik kilde til omega-3 fettsyrer, denne egner seg imidlertid ikke til steking, så bruk den naturell, i for eksempel en smoothie.

Peanøttolje, sesamolje, valnøttolje eller andre oljer med tilsatt smak har ofte en kraftig smak, men egner seg både til marinering, steking eller i dressinger.

Tiltross for at kokosfett inneholder betydelige mengder mettet fett – hvilket også er grunnen til at den er fastere i konsistensen enn de andre oljene som inneholder mer umettet fett – vil jeg anbefale dette til steking og baking. Når fettsyrene allerede er mettet, vil du unngå hydrogeneringen som kan skje når man bruker de andre oljene. Kokosfett inneholder mye av den mettede fettsyen laurinsyre som har betydning for immunsystemet i kroppen. På toppen av det hele lagres faktisk ikke disse mellomlange fettsyrene i kroppen – men forbrennes på stedet. Dette bidrar til økt fettmetabolisme i kroppen. Oljen kan også virke antiviralt eller antibakterielt.

Begge oljene er økologiske, behandlet skånsomt slik at næringsstoffene bevares og behandlet på lav temperatur. Den med grønne etikett er kaldpresset og gir kokossmak så bruk den når det egner seg – for eksempel i asiatisk mat. Denne er også fin å bruke til baking, i smoothie eller til rawfood. Den med brun etikett er raffinert, ved at de har fjernet kokossmaken. Denne egner seg til steking av all slags mat.

Palmeolje har fått mye tyn i media i det siste. Det er viktig å skille mellom økologisk, kaldpresset og skånsomt behandlet olje og herdet, raffinert og hardt behandlet olje. Førstnevnte er sunt og avbildet under, sistnevnte er direkte helseskadelig. Denne røde typen palmeolje inneholder i likhet med kokosfettet mellomlange fettsyrer som bidrar til å forbrenne fett i kroppen. Den røde fargen på oljen kommer fra lykopen og betakaroten som er fargestoffet i henholdsvis tomater og gulerøtter, og begge antioksidanter hvilket virker beskyttende på alle typer celler i kroppen. Den er også svært rik på E-vitaminer som også er en antioksidant.

I utgangspunketet trenger man kun to oljer på kjøkkenet dersom man vil gjøre det enkelt. Kokosfett uten smak til å steke i, og en god kaldpresset olivenolje til å bruke i dressinger eller bakverk.

Et annet godt tips er å lage oljer med smak selv. Kjøp tomme flasker med helle tut (jeg har kjøpt mine på Granit), hell på god eksempelvis olivenolje og smaksett med det du liker. Jeg har prøvd med hele fedd hvitløk, hele og halve chilli og frisk rosmarin. Det blir veldig godt, men holdbarheten på oljen reduseres ved at den harskner fortere..

Les også mitt innlegg om hvorfor jeg mener du skal velge smør fremfor margarin her.

2 thoughts on “En liten fettsyreguide

  1. Maren

    Jeg visste ikke at du blogget Thea!! Så fantastisk. Denne legges selvfølgelig til på favoritter med det samme! Gleder meg til å følge deg videre:)
    Smil M

Legg igjen en kommentar