NATURLIG SUNN

BLOGG

Sukkerfri sjokoshake

Hvis man fyser på noe søtt tar dette knekken på søtsuget. Den passer også fint som en restitusjonsdrikk etter trening, eller som godtedrikk til barna! Jeg elsker slike alternativer uten hvitt sukker.

Oppskrift (2 porsjoner)

2 frosne bananer (hvis du ikke har frosne tilsetter du litt isbiter, eller lar den stå kaldt før servering)

3 dl mandelmelk

1 ts ekte vaniljepulver

1 ts kanel

2 ss rått kakaopulver

Litt hampfrø på toppen (kan sløyfes)

Miks i blender til en jevn shake og server. Jeg har et mynteblad på toppen, jeg liker veldig godt kombinasjonen sjoko + mynte men her var det mest for bildet sin skyld 😉

 

 

Bakte egg i avokado

Egg + avokado = favorittkombinasjon her i huset. Det er en perfekt frokost etter min smak. Nå har jeg testet å bake eggene i avokadoen. Slik gjør du det;

Oppskrift (1/2 avokado med ett egg pr pers)

1 avokado

2 egg

Litt salt og nykvernet pepper

Sett stekeovnen på 200 grader. Del avokadoen i to, ta ut stenen, og grav et litt dypere hull i avokadoen. Bruk eventuelt avokadoen i denne grønne smoothien. Knekk egget oppi avokadoen og plasser på et stekebrett med bakepapir. Bak i forvarmet ovn i ca 8 – 10 minutter, det ga et medium (kokt) – til litt fast egg i min ovn. Du steker det selvfølgelig så lenge at du får den konsistensen på egget du liker 🙂 Ps; det er veldig godt med littegranne chilli på toppen!

 

Fresh rekesalat

Hvis du ønsker å droppe loffskiva til rekemåltidet går det helt fint av å lage en salat isteden. Reker er rikt på jod, et mineral de fleste av oss spiser for lite av, men sjømat er generelt en god kilde. PS; Bruk skallet og kok kraft til fiskesuppe på det, det lukter ikke spesielt godt men gir veldig god smak!

Oppskrift

En håndfull salat

100 g reker

100 g avokado

60 g agurk

1 ss majones

1 sitronbåt

Frisk dill

Salt

Nykvernet pepper

Bløtlegging og tørking av mandler

De fleste nøtter har et naturlig høyt innhold av det vi kaller antinæringsstoffer, da spesielt fytinsyre. Unntaket av makadamianøtter. Fytinsyre binder seg til mineralene i nøttene, og gjør at vi ikke klarer å absorbere de. Dermed forsvinner de ut i do igjen. Hvis du ønsker å optimalisere næringsutbytte fra nøttene kan du legge de i bløtt, da aktiveres nemlig enzymet fytase som bryter ned fytinsyren. Dermed blir mineralene lettere for kroppen å absorbere.

For plantene har fytinsyre en beskyttende funksjon, de er som alt annet i naturen «programmert» til å formere seg for å sikre overlevelse. De trenger vann, lys og varme for å overleve, og ved å bløtlegge nøttene «lurer» vi plantene inn i denne prosessen.

Nøttene har ulik bløtleggingstid, men du finner en oversikt på nettet hvis du googler det, eller i boken «Rawfood» av superdamen Trine Berge som jeg bruker (boken anbefales). Mandler har for eksempel behov for ca 10 t bløtleggingstid (+/- noen timer). Når du har bløtlagt de må du tørke de igjen, hvis ikke risikerer du at det dannes mugg. Det optimale når man skal tørke nøtter er å bruke en dehydrator eller sette stekeovnene på tilsvarende lav varme som man bruker i en dehydrator, ca 40 grader. Dette gjør at enzymene og fettsyrene som er sensitive for høy varme bevares best mulig. Ikke alle har en dehydrator eller tid til å vente på at de skal tørke på 40 grader, og da skrur du bare opp stekeovnen på 100 grader. Da tørker nøttene på ca 2 t. Jeg pleier alltid å tørke de i stekeovnen i ca 2 t, for deretter å la de ligge i romtemperatur i minst 1 døgn før jeg har de over på ett oppbevaringsglass. På den måten er jeg helt sikker på at de er tørre, og unngår at de dannes mugg. Det er mildt sagt litt kjedelig når du har brukt (relativt mye) tid på denne bløtleggings og tørkeprosessen, og så blir de fulle av mugg…

Hvis du syntes at dette høres ut som en tidkrevende prosess, kan jeg bare si at planlegging og rutine er «alt» som skal til.

Jeg gjør det slik;

  • Handler inn nøtter
  • Morgenen etter legger jeg de i en bolle vann og lar det stå fremme på kjøkkenbenken (da husker jeg det)
  • På ettermiddagen (etter ca 10 t), setter jeg ovnen på 100 grader
  • Skyller nøttene med et dørslag og fordeler de på et stekebrett dekket med bakepapir
  • Tørker nøttene i ovnen i ca 2 t (rør gjerne om på nøttene underveis og åpne ovnsdøren for å slippe ut damp)
  • Ta ut stekebrettet og la det stå i romtemperatur 1 døgn
  • Ha nøttene over på et oppbevaringsglass

Nøttene blir mer næringsrike, crunchy og bedre på smak rett og slett! Verdt å teste.

 

 

Sataysaus

Jeg digger sataysaus! Det er godt både til laks og kylling syntes jeg, så her kan du velge hva du vil servere den til. Mango, avokado og agurk syntes jeg er salattilbehør som passer godt til denne litt kraftige sausen. God fredag!

Oppskrift

1/2 gul løk

2 hvitløksfedd

1 ss smør

5 ss peanøttsmør

2 ss soyasaus

1 ss sesamolje

1/2 boks kokosmelk (både masse og vann)

2 ss rød currypaste (hadde jeg ikke hatt denne i skapet hadde jeg brukte rød 1/2 chilli)

En liten skvis med lime

Frisk koriander

Finhakk løken og hvitløk og stek den gyllen i smør. Ha i de øvre ingrediensene bortsett fra lime, rør godt til det er blandet, og la det putre i 10 – 15 minutter. Skvis oppi litt lime før du serverer, og ha frisk koriander på toppen (gjerne mer enn det jeg har her).

Hjemmelaget tacokrydder

Hvis du ikke har testet dette tidligere er det på tide, det vil jeg påstå tar tacoen til et nytt nivå. Det inneholder ca halvparten av ingrediensene til et (dårlig) butikkjøpt tacokrydder og smaker myye bedre. Visste du for eksempel at «First Price» sitt tacokrydder inneholder sukker, gjær, dårlige vegetabilske oljer, konserveringsmidler og modifisert stivelse. Du trenger ingen av disse ingrediensene for å få god smak på tacokjøttet! I tillegg er det en ting mindre du trenger å huske på i butikken hvis du har disse krydderne i skapet, og de fleste av de tror jeg du har allerede.

Oppskrift (til ca 400 g kjøttdeig)

1 ss gurkemeie

2 ss spisskummin

1 ss hvitløkspulver

1 ss oregano

1/2 ts chillipulver

1/2 ts salt

1 ts nykvernet pepper

Lag gjerne trippel- eller seksdobbel-oppskrift og oppbevar i et større glass, hvis du som meg spiser taco relativt ofte 🙂

 

Slik gjør du risen litt sunnere

Jeg har litt dilla på det knall gule gurkemeiekrydderet. Jeg har i perioder tatt det som et kosttilskudd, og pusher det stadig på mannen som har skranglete knær og vond rygg. Det kan faktisk ha en naturlig smertestillende og betennelsesdempende effekt. Jeg har tidligere skrevet mer om gurkemeie her og delt noen tips til hvordan du kan inkludere det i kosten her.

Her kommer et smart tips til. Jeg spiser sjelden ris, men når jeg gjør det gjør jeg den skikkelig gul og fin, ved å tilsette gurkemeie. Jeg velger ofte noe annet enn polert, hvit ris, men jeg syntes det er godt til wok eller indisk mat. Det fine med gurkemeiepulver er at det ikke setter noe særlig smak. Du tilsetter rett og slett 1 ts gurkemeiepulver i kokevannet. Vips har du den freshe fargen på den ellers kjedelige hvite risen. Alle som har fått det servert har digget fargen!

Nikolai sine tapaskjøttboller

Oppskrift

Kjøttboller

1 kg kjøttdeig/karbonadedeig

2 egg

4 fedd hvitløk

1 rødløk (jeg hadde brukt gulløk men han insisterer på rødløk)

1/2 rød chilli

1 ts spisskummin

1 ts gurkemeie

1 ts paprikapulver

1 ta nykvernet pepper

1 ts havsalt

1 håndfull frisk basilikum

Bland sammen kjøttdeig og egg til en jevn masse. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Finhakk rødløk, hvitløk og chilli, bland kryddere og bland alt sammen med deigen. Form så små kuler som passer i håndflaten din. Stek de i godt smør, på 3/4 varme, beveg på stekepannen ofte så de ruller rundt, i ca 5 minutter.

Tomatsaus

1 boks hakkede tomater

1 ss smør

1 gul løk

1 ts tørket oregano

1 håndfull frisk basilikum

Noen terninger med kraft (hvis du har det tilgjengelig)

Jeg lager ikke så mye saus, bare slik at det blir noe rundt kjøttbollene. På en tapastallerken syntes jeg det er greit at ikke tomatsausen svømmer over alt annet. Fres løken i litt smør, og ha i tomater, oregano og kraft. La dette småkoke i ca 10 minutter, slik at noe av væsken fordamper og sausen blir litt fastere. Ha oppi nyhakket basilikum kjøttbollene, og ha på et lokk slik at de kan ligge oppi der og trekke til seg god saus til de skal serveres.

PS, lag en stor porsjon og frys ned – perfekt rask og enkel mat å ta opp og varme sammen med grønnsaker!