NATURLIG SUNN

BLOGG

10 tips for mer energi i hverdagen

Det er vår, og veldig snart sommer! Det er nå man vil ha overskudd til å bruke frihelgene ute i naturen, og nyte lyse ettermiddager når man er ferdig på jobb. Her er noen gode tips til hvordan du kan få kroppen til å spille på lag, slik at du kan få maks ut av de deilige sommerdagene!

1 # Kutt ned på «hvit» mat. Raffinerte matvarer med høyt innhold av hvitt mel og sukker inneholder (som oftest) utelukkende tomme kalorier, og ingen nyttige næringsstoffer. Kroppen må imidlertid fordøye maten, og bruker både essensielle næringsstoffer på dette, men uten å få påfyll. Kaloriene vil få blodsukkeret til å hoppe for deretter å synke igjen. Resultatet er at du heller føler deg mer sliten og slapp.

2 # Få nok søvn. Det er alfa omega å sove nok for å ha energi til å klare både jobb og fritidsaktiviteter. For lite søvn virker stressende på kroppen, så her er det bare å prioritere tid til mellom 6 – 8 t med uforstyrret søvn i døgnet.

3 # Ta tilskudd av en adaptogen urt. Rosenrot, ginseng og maca er alle eksempler på adaptogene urter som virker balanserende, og kan bidra til å gi mentalt overskudd, bedre konsentrasjon og fysisk yteevne. Dette kan være spesielt nyttig i stressende perioder som ved for eksempel en eksamen.

4 # Spis fargerik mat. Det er gjerne ekstra fristende på denne årstiden, med masse friske frukter og bær tilgjengelig. Farger i maten representerer nyttige antioksidanter som styrker kroppens immunforsvar og bidrar til å bekjempe sykdom.

Fyll opp smoothiebollen med friske bær som er proppfulle av antioksidanter!

5 # Ta tilskudd av magnesium. Magnesium er viktig for elektrolyttbalansen, muskelfunksjonen og energiomsetningen. Magnesium får muskulaturen vår til å slappe av (i motsetning til kalsium som får den til å kontrahere), så ta tilskudd av magnesium før du legger deg. Husk å velg en lettopptakelig, chelatert eller ionisk form som musklene kan benytte seg av.

6 # Få i deg nok vitamin D. Det er viktig å tenke på å ta tilskudd av vitamin D ellers i året, det anbefales fra september og ut april (huskeregel; alle måneder med «R»). Vitamin D er viktig for både muskelfunksjon og immunforsvar, og noe vi får for lite av i den gjennomsnittlige norske kosten. Dersom du ikke får i deg nok kan du risikere at de er for lavt nede nå på våren når det er aller lengst siden vi sist så solen. Når solen titter frem i mai kan du få nok D vitamin fra den hvis du eksponerer armer og ben uten solkrem i ca 20 min. Lyset er også positivt for psyken vår, så kom deg ut i solen!

7 # Vær fysisk aktiv, få frisk luft, pust og gjør avspenning. Jeg gir ingen råd om trening her på bloggen. Bare ikke sitt stille hele dagen. Sitting er sannsynligvis en større syndebukk enn tidligere antatt når det gjelder risiko for livsstilssykdommer, spesielt muskel-, og skjellettplager. For stive kontorkropper kjennes det alltid godt å trekke skuldrene bakover, rulle på håndleddene og strekke på korsryggen. En balansert og avslappet kropp fungerer bedre enn en stiv og støl!

8 # Sjekk jernstatus hvis du er kvinne, og føler et vedvarende lavt energinivå. Jern er et sporstoff som vi trenger for å kunne frakte oksygen rundt i kroppen. Tretthet er et typisk symptom ved for lite jern i kroppen.

9 # Spis blodsukkervennlig. Ingen føler seg bra når blodsukkeret dumper etter høyt inntak av karbohydrater. Sørg for å få i deg nok proteiner og fettsyrer, spis gode kilder til dette i hvert måltid. Det bidrar også til lengre metthetsfølelse og mindre søtsug! Sørg for en håndfull av en god proteinkilde og 1 – 2 ss av en god fettkilde i for eksempel en middagsporsjon.

10 # Spis kakao. Rå kakao påvirker produksjonen av lykkestoffene dopamin og serotonin i hjernen, og gjør dermed at vi rett og slett føler oss bedre. Spis mørk sjokolade med god samvittighet, eller lag deg en smoothie med rå kakao i. Aztekerne så faktisk på kakao som en styrkedrikk!

Få i deg kakao ved å inkludere det i en «sjokosmoothie» – kakao fremmer produksjon av lykkestoffer i kroppen.

Rawtella

Sjokoladepålegg uten sukker og bearbeidede planteoljer, med med næringsrike nøtter, naturlig søte dadler og stabile fettsyrer fra kokosolje. Dersom du ikke tåler hasselnøtter kan du bytte ut med for eksempel mandler eller cashewnøtter. Jeg har brukt hasselnøtter fordi det minner meg om nugatti. Det er lurt å prøve å få av så mye som mulig av skallet på hasselnøttene fordi de er relativt bittert. Rist de i stekeovnen i ca 20 min på 125 grader, så faller mesteparten av av seg selv. Gni av resten med et rent kjøkkenhåndkle. Bløtlegg gjerne dadlene i litt varmt vann i 10 minutter før du skal bruke de – spesielt de soltørkede kan være litt tørre og harde.

Oppskrift:
150 g avskallede hasselnøtter
4 ss rått kakaopulver
150 g stenfrie dadler
1 ts ekte vaniljepulver
8 ss smeltet kokosolje
1 ss steviosa
1 ts himalayasalt

Bland sammen det kakao, stevia, vanilje og salt. Smelt kokosoljen i vannbad og ha den i en blender sammen med dadlene. Kvern dette til en jevn masse. Ta ut daddelmassen, og kvern deretter hasselnøttene i blendern til de blir til mel eller begynner å skille ut litt olje (ca 5 min). Vend alt godt sammen med en slikkepott. Hvis deigen er seig kan du bruke hendene.

Fordel i glass og oppbevar i kjøleskapet. Denne porsjonen fordelte jeg i disse to små glassene. Den stivner og blir litt hard i kjøleskapet på grunn av kokosoljen, så det kan være lurt å ta den ut litt før den skal serveres.

 

Bringebær og kokossmoothie

Smoothie er perfekt ammemat har jeg funnet ut. Det går raskt å lage og det kan inntas mens man ammer, uten å risikere å miste hver gaffelbit på baby. Dette er smoothien jeg lager aller mest av om dagen, den er rosa, passe søt og mettende!

Jeg er COCOSA ambassadør

Oppskrift

1 håndfull frosne bringebær

1 moden banan (kan sløyfes om du ikke ønsker den så søt)

1 boks helfet kokosmelk (både vann og masse)

2 ss havregryn

1 ss cocosa MCT olje

1 ta ekte ceylon kanel

1 ss lecithin

1 ss proteinpulver (nå bruker jeg «Planteforce Synergy» som du kan kjøpe på arnika.no)

2 dl vann

Miks i en blender og server med litt havregryn, kokosmasse og gojibær på toppen!

Hva er lecithin?

Dette bruker jeg selv når jeg ammer, og jeg anbefaler det til venninner men har fått tilbakemelding på at ikke alle finner ut av hvordan man skal inkludere det i kosten. Her kommer det litt informasjon og tips!

Hva er det?

Lecithin er et fettstoff som (som oftest) utvinnes fra soyabønner, eller solsikkekjerner. Det brukes i matvarer fordi det fungerer som en emulgator. En emulgator har evnen til å binde fett og vann sammen. Resultatet blir at produktet ikke skilles seg, og får en fløyelsmyk konsistens. Tenk på iskrem – der er det tilsatt lecithin. Sammen med fettet fra fløten er det lecithin som gir is den fløyelsaktige konsistensen.

Lecithin inneholder fettstoffer av typen fosfolipider som inngår i alle kroppens cellemembraner og bidrar til å stabilisere cellemembranene. Det inneholder inisitol som er en komponent i myelinet som ligger rundt nevebanene våre og beskytter de – dette sørger for at nervesignalene (alle kroppens bevegelser) fungerer optimalt. Lecithin inneholder også et stoff som heter kolin som er viktig for fettforbrenningen. Lecithin bidrar til at gallen holder seg «flytende», og er kan derfor være et fint tilskudd for de som har problemer med gallen eller har fjernet galleblæren. Det samme gjelder for morsmelken – og det er derfor lecithin kan brukes for å forebygge eller redusere brystbetennelse når man ammer. Det er i tillegg nyttige fettsyrer for barnet – både for opptaket av fettløselige vitaminer, for hjernen og nervesystemet og for fordøyelsen.

Hvordan bruke det?

Lecithin kommer i granulat eller pulver form, oppbevares i romtemperatur, og kjøpes i helsekost. Det kan tilsettes hvilken som helst mat eller drikkevare, både kald og varm mat. På den avbildede boksen fra Supernature står det at den skal brukes i kald mat, men jeg ser ikke noe problem med å bruke det i varm mat. Lecithin finnes også som kapsler, hvilket kan være nyttig hvis du skal ha det for å motvirke tette melkeganger eller brystbetennelse.

  • Smoothie – tilsett 1 – 2 ss lecithin i smoothie som en god kilde til fettsyrer, og for å gjøre smoothien tykkere.
  • Havregrøt – rør inn 1 ss lecithin i havregrøten for gjøre havregrøten mer mettende og mer næringsrik.
  • Yoghurt – rør inn 1 ss lecithin for å tilføre nyttige fettsyrer og gjøre yoghurten mer mettende.
  • Juice – tilsett 1 – 2 ss lecithin i hjemmelaget eller drikkeklar juice, for å gjøre den litt tykkere og mer næringsrik. Dette vil også øke opptaket av enkelte vitaminer som finnes i frukt og grønnsaker, deriblant karotenoider.
  • Supper – rør inn 1 – 2 ss lecithin for å tykne suppen og gi den en litt mer kremaktig konsistens. Det tar ca 10 minutter før det tykner.
  • Sauser – rør inn 1 ss lecithin for å tykne sausen og tilføre nyttige fettsyrer.
  • Rå kaker – bruk lecithin sammen med mel av nøtter, frø eller kjerner for å tilføre gode fettsyrer og gi en mer fløyelsaktig smak.
  • Rå sjokolade – bland inn 1 ss i røren, det gir en softere konsistens, og passer veldig godt i rå sjokkis!

Håper det var en nyttig oppklaring!

 

Hvorfor velge naturlig hudpleie?

Mange lurer på hvorfor man skal kjøpe produktene sine på helsekost istedenfor parfymeri? Vel, her får du hvertfall 7 gode grunner.

Naturlig VS konvensjonell hudpleie

Skjermbilde 2015-11-15 kl. 16.06.05

Mineraloljer utvinnes fra råolje, og er således en lite bærekraftig ressurs. Det er en «død» olje uten naturlige antioksidanter eller fettløselige vitaminer. I tillegg kan mineraloljer tette igjen porene, og virke uttørrende på huden over lengre perioder. Den klassiske babyoljen er ren mineralolje. Jeg ville heller brukt Weleda sin babyolje som er basert på 100% sesamolje. En kjempefin olje for sår hud.

Emulgatorer er stoffer som binder sammen fettsyrer og vann og gir en smoothere konsistens til produktet. Fettsyreglyseridene som brukes i naturlig hudpleie utvinnes fra planteoljene. PEG på den andre siden har blitt beskyldt for å inneholde karsinogener.

Karragen utvinnes fra tang og er et tilsetningsstoff du også finner i mat.

Mange blir skeptiske når de ser at produktet blir tilsatt alkohol, men dette er faktisk ikke uttørrende i mindre mengder, helt nøyaktig <26%. Weleda bruker for eksempel mindre enn 10% alkohol i sine produkter. Det er et effektivt konserveringmiddel og brukes også ofte til å ekstrahere de aktive fettløselige stoffene i planter som brukes i produktet. Parabener kan i motsatt fall virke allergifremkallende – dets nye erstatning MI også.

Naturlige eteriske oljer inneholder alle de naturlige stoffene som finnes i oljen, mens syntetiske eteriske oljer ofte kun inneholder det stoffet som gir lukt. Disse syntetiske stoffene kan virke irriterende og fremkalle allergi.

Det finnes også noen ingredienser som det ikke er mulig å øko-sertifisere, for eksempel vann, alkohol og bivoks.

Vær også oppmerksom på forskjellige måter å sertifisere økologisk hudpleie på: NaTrue har for eksempel 3 nivåer, mens Eco Cert kun har 2 nivåer.

En av mine favoritter, som kan brukes overalt på kroppen;

Syltet rødløk

Dette har jeg dilla på om dagen! Hvis du syntes rå rødløk kan bli litt for skarpt smaker denne mildere og søtere. Denne har også en god dæsj ingefær i seg, men det kan man naturligvis droppe. Det passer til for eksempel rå laks, til taco eller på knekkebrød med avokado, roastbeef eller brie. Sylting er en måte å konservere maten på, og her konserveres det ved hjelp av eddik. Denne er holdbar i 1 – 2 uker i kjøleskapet. Bruk alltid sansene hvis du er i tvil; se, lukt og smak i kampen om å kaste mat 🙂

Oppskrift

2 medium rødløk

1 god tommel ingefær

3 ts steviosa sukker (stevia blandet med sukrin)

1 dl eplecidereddik (ufiltrert og økologisk)

4 dl vann

Skallet av 1/2 sitron

Salt og pepper

Riv skallet av en halv sitron og skjær tynne skiver av ingefær (bruk gjerne en ostehøvel). Varm opp vann, eplecidereddik, sitronskall og ingefærskiver til kokepunktet. Ha i litt nykvernet salt og pepper. La det stå å avkjøle seg. Skjær rødløk i tynne ringer og legg i et glass (jeg brukte et glass som rommer ca 1 L og denne oppskriften fyller ca halve det). Plukk ut sitronskallet av laken når den har avkjølt seg. Ha laken over på glasset med rødløk når den er avkjølt, og oppbevar glasset i kjøleskap.

 

 

 

Hot salsa

Ikke som i sterk, men som i varm salsa. For du burde nemlig varme tomatene hvis salsaen skal by på maksimalt av næringsstoffer. I tillegg bør du ha i litt fett! I tomat finnes det en antioksidant som heter lykopen, og denne blir faktisk mer tilgjengelig for kroppen dersom tomaten varmebehandles. I tillegg vil fettsyrer gjøre opptaket i tarmen bedre. Jeg har tidligere laget en kald salsa som dere kan finne oppskrift på her, men her kommer oppskrift på min favoritt nå om dagen. Håper det smaker!

Salsa (som tilbehør til 2 sultne personer)

2 tomater

2 hvitløksfedd

1/2 rødløk

1/2 paprika

1/2 chilli

1 neve frisk koriander

1 ss olivenolje

Nykvernet pepper

Nykvernet havsalt

Del i mindre biter og ha det i en ildfast form. Sett formen i en forvarmet ovn, 180 grader i ca 15 minutter. Rør gjerne om i formen en gang i løpet av disse minuttene. Ta det ut, og ha det i en blender eller stavmikser og kvern det hele til en jevn salsa. Server gjerne med mer frisk koriander på toppen!

 

Rå probiotisk sjokolademousse

Lørdag, og det passer å dele denne oppskriften!

Forrige dagen var jeg på et inspirasjonsseminar med Probioform, og der fikk vi servert denne nydelige desserten. Det var utrolig godt og enkelt å lage. En bonus jeg elsker er at det bidrar med masse nyttige, og gode næringsstoffer for kroppen!

Den er helt uten sukker, men inneholder søtning fra dadler. Når du bruker en naturlig kilde til søtning får du blant annet nyttige mineraler og fiber på kjøpet.

I tillegg hadde de brukt det probiotiske tilskuddet Probioform som er et bakterietilskudd som blant annet balanserer fordøyelsen og styrker immunforsvaret. Det bidrar til å redusere sukkerinnholdet i desserten ytterligere fordi bakteriene spiser opp sukkeret fra dadlene og nøttene. I tillegg vil det gjøre at moussen tykner. La derfor den ferdige desserten stå 1 – 2 døgn i kjøleskapet.

For at den skal bli stiv er det viktig å bruke helfet kokosmelk, og kakaosmør eller kokossmør gjør tilfører enda mer av fettsyrene som stivner i kjøleskapstemperatur. Du kan eventuelt sløyfe dette.

Oppskrift (4 porsjoner)

1 boks helfet kokosmelk (400 ml)

1 dl vann

1 håndfull cashewnøtter u/salt

3 dadler u/sten

1/2 ts vaniljepulver

3 ss rå kakao

1 ts kakaosmør eller kokossmør

1,5 ss probioform

Topping; bær, kokos, hakket sjokolade

Legg cashewnøttene i 1 dl med vann, og la de ligge i 20 – 30 minutter. Jeg la de bare rett i blenderen. Del opp dadlene i litt mindre biter og ha de i vannet. Ha i en boks kokosmelk, vanilje, kakao og Probioform. Kjør i en blender til en jevn mousse, og hell over i glass som du skal servere i. Hvor lang tid det tar avhenger av hvor sterk blender du har. La det stå i kjøleskapet i 1 – 2 døgn før du serverer. Topp med bær, kokos, sjokolade eller hva du måtte ønske. Nyt!

2016-11-11-22-39-02

Favorittskål:

Syrlig yoghurt med bær og masse snacks på toppen!

Jeg la ut bildet av dette måltidet på instagram igår, og skrev samtidig ned noen tips for å velge sunnere yoghurt. Velg alltid yoghurt naturell – ikke fruktyoghurter – og tilsette heller bær og/eller frukt selv. Du kan bruke friske eller tine frosne. Dette gir et så uendelig mye sunnere resultat! For det første er det ofte veldig lite tilsatt frukt eller bær i fruktyoghurtene, mens når du tar det i selv har du som regel i mer – og det er positivt, fordi spesielt bær er jo veldig næringsrikt! For det andre vil du få i deg flere næringsstoffer, blant annet fiber og antioksidanter! For det tredje smaker det jo mye mer, spesielt hvis du velger friske bær eller frukt som er i sesong.

Videre er yoghurt naturell uten tilsatt sukker – mange av fruktyoghurtene inneholder nemlig 3, 4, 5, 6 eller kanskje hele 7% tilsatt sukker! Det er en dessert, ikke et sunt frokost, lunsj eller mellommåltid hvis du spør meg. Yoghurt naturell er naturlig syrligere i smaken, så du kan heller søte selv med naturlig søtning i form av honning, lønnesirup eller for eksempel stevia. Bedre for blodsukkeret og kroppen!

Sukkeret er ofte tilsatt fordi yoghurtene er fettredusert! Når man tar bort fettet, tar man også bort smaken og må tilsette noe annet som smaker godt. Det er mye bedre med fett fra meieriprodukter enn tilsatt sukker, så velg alltid en naturlig helfet yoghurt. De feteste er tyrkiske og greske yoghurter med ca 10% fett. Disse er fastere i konsistensen, smaker mer og metter lengre. Mettede fettsyrer fra meieriprodukter har faktisk vist seg å redusere risikoen for å utvikle diabetes type 2, så det er ingen grunn til å velge lett her. Hvis du liker litt lettere konsistens kan du velge den vanlige yoghurt naturell, man må ikke velge tyrkisk eller gresk.

For at dette skal bli et fullverdig måltid for meg, har jeg i både cottage cheese og masse snacks på toppen. Jeg bruker kanel (ekte ceylon kanel) og har litt lønnesirup på toppen. Mmm!

Oppskrift på min favorittskål

4 ss yoghurt naturell

2 ss cottage cheese

1 ts ekte kanel

1 ts lønnesirup

1 ts gojibær

1 ss blåbær

1 ss bringebær

1 ts hampfrø

1 ts bipollen

4 hakkede valnøtter

2016-11-02-09-56-34-1

Mektig magevennlig og glutenfri pai

Det skulle visst en sen sommerferie til for at jeg skulle klare å produsere et blogginnlegg igjen. Min optimistiske plan er å klare det også i ukene fremover, selv om november og desember byr på de mest hektiske dagene for meg i butikken jeg jobber.

Denne paien metter godt, fordi det er mye proteiner og fettsyrer i den. Egg, bacon, fetaost og grønnsaker bidrar med mange nyttige næringsstoffer. Denne kan du servere varm eller lunken og restene kan brukes til lunsj dagen etter. Den er magevennlig (lav FODMAP, hvis du dropper rødløken eller bytter den ut med den grønne delen av vårløken) og glutenfri.

Oppskrift

Paibunn

100 g ekte smør

100 g sesammel

100 g bokhvetemel

1 ss fiberhusk

1 dl vann

Romtemperer smøret før du skal bruke det. Bland fiberhusk og vann sammen og la det stå i ca 10 minutter. Da vil fiberet binde vannet og du får en geleaktig masse. Smuldre smøret sammen med melet og bland sammen med fiberhusken. Elt dette godt sammen.

La paideigen stå i kjøleskapet i 10 min, mens du smører en rund paiform med litt smør. Legg så deigen mellom to lag med bakepapir og kjevle den ut – det gjør det hele enklere og mindre tidkrevende. Trykk den deretter ut i paiformen, og få den så tynn som mulig. Det er saftigere med mindre paibunn og mer innhold!

Stikk hull i paibunnen med en gaffel, og forstek paibunnen på nederste rille i ovnen på 200 grader.

Ingredienser

8 egg

100 g bacon

100 g fetaost uten lake

Noen kvaster brokkoli

2 ss oliven

To håndfuller spinat

8 ringer med paprika

8 ringer/skiver med rødløk

1 ts gurkemeie

Havsalt og pepper

Timian (fersk eller tørket)

Pisk eggene og bland inn gurkemeie – det smaker ingenting men er et næringsrikt krydder proppet med antioksidanter og bitterstoffer som styrker immunforsvar og fordøyelse.

Forstek bacon i ovn eller stekepanne, og klipp det i mindre biter når det er klart.

Del grønnsaken i mindre biter, smuldre fetaosten og ha alt oppi paibunnen når den er ferdig stekt.

Ha på krydder havsalt, nykvernet pepper og timian.

Hell over eggene.

Stek paien i 30 min på nederste rille. Jeg syntes ofte at brokkolien kan få brente busker så følg med på det hvis de stikker opp.

Nyt!

2016-10-16-11-51-22