NATURLIG SUNN

BLOGG

Sukkerfri snacks: mine favoritter

REKLAME – samarbeid med Soma

Det er fortsatt sukkerfritt januar, så jeg har måttet finne frem mine egne tips til sunn snacks istedenfor smågodt og sjokolade i helgen. Jeg har også fått plukke ut litt digg hos SOMA.no som har veldig mye godt. Jeg klarer meg ganske bra på sukkerfritt januar altså, det finnes veldig mye digg man kan gomle på som er helt uten tilsatt sukker. Dessuten endrer søtsmaken seg når man utelukker sukker og kunstig søtning fra kosten. Hos SOMA.no får du -20% på rabatt på det du handler hvis du bruker koden naturligsunn20Klikk her for å komme til nettbutikken.

Under finner du sunn og blodsukkervennlig snacks basert på rene råvarer som tilfører kroppen din nyttige næringsstoffer. Dette kan nyte hver eneste dag hvis du vil!

Eple i båter med cashewnøttsmørDette er kvernede cashewnøtter, helt uten sukker og salt. SÅ godt! Det er forresten også veldig godt med både pære og peanøttsmør.

 

Amerikanske blåbær. Elsker de!

 

Tørket mango. Perfekt balanse mellom søtt og syrlig. Jeg får virkelig helt hang-up og kan spise en pose i slengen.

 

Cashewnøtter, pistasje- og makadamianøtter er mine favorittnøtter!

 

Gulrot og agurk i staver, med hjemmelaget rømmedipp. Bruk helfet rømme og Urtekram sitt All round Krydder for en «holiday» variant helt uten sukker.

 

Tørkede gojibær, morbær, og inkabær. Dette er en litt mer eksotisk blanding av bær som jeg ofte pleier å ha med som turmiks. Digg med noe annet enn rosiner liksom, og barna kan også fint spise disse! Helt uten tilsatt sukker.

 

Lag en tallerken med litt forskjellig snacks. Mitt tips er å ta det ut av emballasjen, skjære det opp og kanskje dandere det litt fint på tallerkenen. Det ser frest og fristende ut og du får følelsen av at det er en okei porsjon.

 

Popcorn som du popper selv. Da unngår du herdet transfett som mikropoppen ofte er badet i. Bruk isteden COCOSA pure kokosolje som tåler steking på høy varme.

Hva er din favorittsnack? Del gjerne med meg hvis du har noen gode tips!

Husk at du får -20% rabatt på alle produktene hos SOMA.no da, når du handler og bruker koden naturligsunn20. Her kommer du rett til nettbutikken. 

Følg meg på FACEBOOKINSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!

 

Søte alternativer til hvitt sukker

Jeg er COCOSA ambassadør, og har fått produktene derfra gratis
Det finnes utrolig mange typer sukker eller søtningsmidler, og mange gode alternativer til hvitt sukker. De skiller seg fra hverandre i forhold til energiinnhold og næringsinnhold, om de er naturlig eller kunstig, hvordan de påvirker tenner og blodsukker, hvilken konsistens de har, hvor mye man skal bruke og selvfølgelig pris. 
Å redusere inntaket av hvitt sukker i kosten, mener jeg er noe av det aller beste du kan gjøre for helsen din!
Sukker er et karbohydrat og de enkleste molekylene er monosakkaridene (mono=1) glukose, galaktose og fruktose. Glukose er det samme som druesukker. Fruktose er fruktsukker. Galaktose finnes ikke i fri form. Disse danner disakkaridene (di=2) laktose, maltose og sukrose. Laktose er melkesukker, maltose finner vi eksempelvis i øl og kommer fra korn, og sukrose er det vi kjenner som hvitt sukker/rørsukker som kommer fra sukkerbeter eller sukkerroer. Alle typer fordøyelige karbohydrater gir 4 kcal per gram, og du finner de i mange ulike matvarer, eksempelvis frukt, grønnsaker, brød-, og kornvarer, pasta, ris, kaker, snacks, kjeks og godterier. 
Ren fruktose er faktisk søtere enn hvitt sukker og selges i dagligvare eller helsekost som pulver, tabletter eller dråper. Det påvirker ikke blodsukkeret på samme måte som hvitt sukker fordi det metaboliseres i leveren, uten at dette nødvendigvis er en fordel. For store mengder fører til fettlever. Sukrose er det samme som hvitt sukker slik vi kjenner det fra matbutikken. Det er kraftig raffinert og bleket med svovel-dioksid. Det inneholder absolutt ingen nyttige næringsstoffer og er betennelsesfremmende i kroppen. På grunn av dette anbefaler jeg å unngå hvitt sukker og heller bruke naturlige søte råvarer som ikke er like kraftig bearbeidet. Rårørssukker er et produkt av første pressing av sukkerroene. Det er hakket mindre raffinert enn hvitt sukker. 
Muscuvadosukker er en type brunt, uraffinert råsukker. Fordi det er uraffinert har det et høyere innhold av sirup, og er derfor litt seigere. 
Kunstige søtstoffer er tilsetningsstoffer som fremstilles industrielt og brukes som erstatning for sukker. Disse brukes blant annet fordi de gir lite kalorier, har en konserverende virkning, gir mindre risiko for tannråte eller at de gir ulik grad av søtning. Vi skiller mellom intense søtstoffer som trengs i små mengder, og sukkeralkoholer som har omtrent samme søtningseffekt som hvitt sukker. Noen sukkeralkoholer finnes også naturlig i eksempelvis frukt, sopp eller grønnsaker. 
De intense søtstoffene gir ikke kalorier og omfatter stoffene Cyklamat (E952), Acesulfam K (E950), Aspartam (E951), Sakkarin (E954) og Sukralose (E955). Sistnevnte har en søtningseffekt 600 ganger høyere enn sukrose!! Brukes typisk i lettprodukter, saft, brus, yoghurt, tyggegummi og pastiller. Splenda, suketter og flytende natreen er eksempler på produkter laget av disse søtstoffene. Hvorvidt disse er skadelige eller ikke pågår det er storstilt debatt om, men jeg mener at man bør begrense inntaket av den enkle grunn at det ikke er naturlige, og at vi ikke kjenner effekten av høye doser, coctaileffekter eller langtidsbruk. Det er umulig å gjennomføre kliniske studier på mennesker for å finne ut dette, fordi det er ikke etisk forsvarlig å eksponere mennesker for noe som potensielt kan være skadelig. 
Sukkeralkoholene omfatter Sorbitol (E420), Mannitol (E421), Maltitol (E965), Laktitol (E966), Isomalt (E953), Erythritol (E968) og Xylitol (E967). De to sistnevnte forekommer naturlig. Det har ingen ting med alkohol å gjøre, det er bare den kjemiske betegnelsen. Sukkeralkoholene gir mellom 0 − 4 kcal pr gram, og kan påvirke blodsukkeret. Enkelte av disse kan ha lakserende effekt eller gi magesmerter ved stort inntak, det er grunnen til at det står en advarsel ved høyt inntak på läkerolpakken. 


Det finnes flere produkter på markedet som er basert på de ulike søtningsstoffene.

 • Tagatesse er et blandingsprodukt og inneholder tagatose, isomalt og litt sukralose. Det finnes i strøform. Brukes i halv mengde i forhold til vanlig sukker. Gir 88 kcal pr 100 gram. 
 • Sukrin inneholder erythritol og finnes både som sukker og melis. Det gir 0 kcal, og påvirker hverken blodsukkeret eller tennene. Brukes i samme mengde som vanlig sukker. 
 • Sukrin + er en blanding av erythritol og stevia, har de samme egenskapene som sukrin, men skal brukes i halv mengde i forhold til vanlig sukker fordi det også inneholder stevia som er over dobbelt så søtt som sukker. 
 • Sukrin Gold er litt rundere på smak og kornene er litt større som kanskje gjør det enda bedre til baking. Det inneholder en blanding av erythritol, tagatose, glyserol, maltekstrakt (glutenfritt) og stevia. Det gir lite kalorier siden mange av disse er sukkerakoholer som ikke absorberes i tarmen, ca 8 kcal pr 100 gram.
 • Bjørkesøt inneholder xylitol som finnes naturlig i bjørk. Det er basedannende og har veldig lav GI (7). Det påvirker ikke tennene og gir 40% mindre kcal enn hvitt sukker. Brukes i samme mengde som sukker. 
 • FiberSirup finnes i to ulike typer, en «klar» og en «gold» som er tilsatt litt stevia og maltekstrakt. Disse er hovedsakelig basert på prebiotisk fiber og inneholder kun 6 g sukkerarter pr 100 g.

 

 

Andre naturlige alternativer er sukker eller siruper utvunnet fra planter som honning, dadler, agave, yacon, lønn, kokosblomsten eller steviaplanten. Disse inneholder karbohydrater og er ikke er kalorifritt alternativ men inneholder isteden næringsstoffer i form av fiber, vitaminer og mineraler og har lavere glykemisk indeks (GI). 

 

Det finnes flere produkter på markedet som er basert på de ulike naturlige råvarene.

 • Kokosblomstsirup- eller sukker er utvunnet fra planten til kokostreet. Det er økologisk og ikke bearbeidet. Dette gir gjør at det faktisk inneholder noen nyttige næringsstoffer i tillegg til å ha en lav GI (35). Gir en litt karamellaktig, veldig god smak og brukes i samme mengde som vanlig sukker. 
 • Agavesirup er en konsentrert saft fra agaveplanten som vokser i Mexico. Den har lav GI (20-25). 
 • Yaconsirup er presset saft fra yaconroten som vokser i Peru. Den har veldig lav GI (3), blant annet fordi den inneholder en del FOS, et prebiotisk fiber som ikke tas opp i kroppen. 
 • Daddelsirup er rett og slett sirup av de dadler, har en mild smak og smaker søtt. Passer veldig bra å bruke i rå snacks og bakst. Dette kan man også enkelt lage selv av dadler og vann.
 • Lønnesirup er sevje som utvinnes fra lønnetrær i USA. Det har en mild og god smak. 
 • Honning er nektar som biene samler inn fra blomster. Honning har en GI på 55, og har lav pH. Det er faktisk søtere enn sukker fordi det inneholder en del fruktose og kan derfor brukes i mindre mengde. Jo mer flytende en honning er – jo høyere er innholdet av fruktose fremfor glukose. Honningen bør være økologisk og kaldslynget, da inneholder den fortsatt en del næringsstoffer som mineraler, enzymer og antioksidanter. 
 • Stevia finnes i pulver, flytende og tablettform og inneholder uttrekk og ekstrakter fra planten stavia rebaudiosid som vokser i sør-amerika. Det gir 0 kcal og påvirker hverken tenner eller blodsukker. 1 gram steviapulver tilsvarer ca 300 gram sukker, så her skal det veldig lite til. Hvis man bruker for mye kan det gi en litt lakrisaktig, bitter smak. 
 • FOS (frukto-oligo-sakkarider) er et type fiber som smaker søtt og ikke blir absorbert i tarmen, men isteden fungerer som mat for de gode bakteriene vi har i tarmen. Dette kan tilsettes i snacks og baking for å øke fiberinnholdet og gi søtsmak uten å gi kalorier. 
 • Dadler, aprikoser og modne banan er naturlig søte matvarer som man kan blande inn i for eksempel smoothie, kaker eller hjemmelaget pålegg som søtning. Da får du fordelene av hele matvaren med fiber, vitaminer, mineraler, enzymer og plantestoffer!
 • Ekte vanilje er pulver av de bittesmå frøene fra vaniljestangen. Dette gir en rund og god sødme smak og er et must å ha i skapet istedenfor vaniljesukker.

 

 

Nå er det bare å finne sin favoritt og prøve i vei. Selv bruker jeg litt forskjellig søtning, avhengig av hva jeg skal lage. Men, jeg bruker stort sett de naturlige søtningsstoffene!
Hva er din favoritt å søte mat eller snacks med?

Det meste selges i helsekost, noe finner du også i vanlig matbutikk. I nettbutikken til SOMA finner du stort utvalg av søtningsprodukter. 

Her finner du Funksjonell Mat sin søtningsguide.

Følg meg på FACEBOOKINSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!

Sprø og spicy kikerter

Dette er enkel og næringsrik snack som går relativt raskt å lage. De blir sprø og crunchy når de tørker i ovnen. Du kan selvfølgelig velge helt selv hvor spicy du vil ha det, og droppe cayennepulver hvis du vil ha de litt mildere på smak.

Oppskrift

1 boks kikerter

2 ss olivenolje

1 ts havsalt

1/2 ts gurkemeiepulver

1 ts søt paprikapulver

1 knivsodd sterk cayennepulver

1/4 ts currypulver

1 ss spisskummin

Forvarm ovnen til 175 g. Hell kikertene i en sil/dørslag og skyll godt. Bland deretter kikertene, oljen og krydderet i en bolle og vend godt om slik at alle kikertene får både krydder og oljen på seg. Fordel på et stekebrett og stek i ca 30 – 40 min. Pass på – plutselig brenner de seg!

Perfekt snacks til helgen nå under sukkerfritt januar.

Følg meg på FACEBOOKINSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!

En god start!

REKLAME – samarbeid med Soma

Jeg har kickstartet året med en sukkerfri måned, og det føles så utrolig godt. Det var behov for å rydde litt i kostholdet etter både en lang mammapermisjon og romslig julefeiring. Næringsløse matvarer har blitt erstattet av næringsrike råvarer, og jeg prøver å få inn mer grønt og sunt fett!

Her deler jeg noen av favorittene mine med deg. Disse bidrar til en god start på året for meg, nesten hver dag. Disse produktene kan blant annet kjøpes hos SOMA.no og du får -20% rabatt på alle deres produkter når du handler og bruker koden naturligsunn20. De har fått stort utvalg av deilig sunne produkter det siste året. Klikk her for å komme til nettbutikken. 

 

Udo`s choice oljeblanding med DHA 

Denne nyheten fra Udo`s har blitt en fast ingrediens i smoothien min! Her får du en god miks av omega fettsyrer i et optimalt forhold. Oljene er utelukkende fra planter, blant annet fra linfrø, kokos, nattlys og sesam. I tillegg er den tilsatt den lange omega-3 fettsyren DHA fra alger. Denne fettsyren får du «vanligvis» fra fisk, men det smaker liksom ikke like godt med fiskeolje i smoothien.. Denne derimot, smaker av frø og blander seg perfekt inn mellom de andre ingrediensene i smoothien. Jeg pleier å bruke i 1 ss i denne smoothien for å gjøre den mer næringsrik og blodsukkervennlig. Fett øker opptaket av fargestoffene i grønnsakene og gjør at magesekken vår tømmes langsommere, noe som gir mer langvarig metthetsfølelse.

 

Matcha pulver

Matcha er pulverisert grønn te, type økologisk sencha av topp kvalitet. De fleste drikker det som en te, men man kan også bruke det i mat. Du har kanskje hørt at grønn te er sunt? Matcha er det aller sunneste, nettopp fordi du får i deg hele tebladet. Smart, ikke sant? Med et mål om å snike inn mer basedannende grønt i kostholdet om dagen, blander jeg inn en halv teskje i denne grønne favorittsmoothien min som jeg prøver å få i meg hver morgen. Les mer om matcha her.

 

Helios grønnsaksjuice

Jeg elsker denne juicen! Den er så fresh!! Den inneholder næringsrike grønnsaker, har en nydelig farge som indikerer masse antioksidanter og er melkesyregjæret. Det gjør at den blir enklere å fordøye og tilfører gode bakterier til tarmen vår. Bland i smoothie, ta en shot eller drikk som ren juice. Til barn kan du for eksempel blande den med halvparten vann hvis de syntes den er kraftig på smak.

 

Cocosa kaldpresset kokosolje

Denne favoritten bruker jeg til alt mulig; i smoothie, til rå snacks, i fruktmosen til lillemann og i morgenkaffen. Sjekk oppskrift på «bulletproof kaffe» her. De mellomlange fettsyrene som det finnes en del av i kokosolje taes raskt opp i kroppen, lagres ikke som fett, men forbrukes som energi med en gang.

 

Rå kakao

Kakaobønnen har så mange fordeler! Det er rik på magnesium og proppfull av antioksidanter. Jeg trenger begge deler nå altså, for å takle stress og beskytte meg mot influensaen som herjer. Kakao løfter humøret og bedrer søvnen fordi det er rikt på tryptofan som omdannes til velværehormonet serotonin i kroppen. Kakao er også perfekt for å tilføre «sjokoladesmak» under sukkerfritt januar, og jeg bruker det å rå snacks, lager «sjokoladeis» av kakaopulver og banan eller lager «sjokolademelk». Sjekk ut denne oppskriften på cashewkakaomelk helt uten sukker.

Hampfrø

Det er ikke alle som er kjent med hampfrø,men disse kan jeg anbefale å prøve eller spise mer av. De er, i likhet med kakaobønnen utrolig næringsrike og proppfull av blant annet omega fettsyrer og E vitamin. Begge deler veldig viktig for å unngå tørr vinterhud. De har en mild og nydelig nøtteaktig smak, og jeg bruker de i smoothie, på toppen av yoghurt eller i salater. Prøv!

Lecithin

Dette produktet har jeg blitt så glad i. Jeg kan nesten ikke lage smoothie uten, fordi denne ingrediensen gir en så god fløyelsmyk og kremet konsistens. Den er rik på fettsyrer som gjør smoothien mer blodsukkervennlig og mettende. For oss ammende mødre er lecithin forresten supert for å forebygge brystbetennelse!

 

Hva er dine tips for en god og sunn start i januar? Del de gjerne med meg!

Husk at du får -20% rabatt på alle produktene hos SOMA.no da, når du handler og bruker koden naturligsunn20. Her kommer du rett til nettbutikken. 

Følg meg på FACEBOOKINSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!

Fluffy jordbærsmoothie

Jeg er så glad for at Rema 1000 nå selger økologiske bær fra Kolonihagen. Det er en av matvarene jeg ikke har kjøpt så mye økologiske av før nå, både fordi det ofte er dyrt men også litt vanskeligere å få tak i. Men, ikke nå lenger!

Hvordan går det med sukkerfritt januar? Jeg har klart meg overraskende bra denne uken, og det føles så godt. Nå kan jeg krysse av på den 7e dagen.

Denne smoothien har jeg laget til Tinius, men den passer jo også perfekt til oss voksne som en liten treat på kvelden. Her får du oppskrift på en fluffy og kremet smoothie laget av næringsrike ingredienser som metter og demper søtsug.

Oppskrift (4 porsjoner til baby, 2 porsjoner til voksen)

En håndfull jordbær (ca 10 små)

0,5 stk banan

2 dl eplejuice

2 dl kremet kokosmelk

2 ss kefir

2 ss havregryn

1 ss lecithin

1 ts chiafrø

1 ss kollagen (kan sløyfes)

1 dryss kanel

Banan og kokosmelk gir fylde. Lecithin binder fett og vann og gjør smoothien mer kremet. Bakteriene fra kefiren vil spise opp karbohydratene fra frukten og gjøre smoothien tykkere etterhvert som du oppbevarer den. Chiafrøene vil også binde væsken i smoothien og gjøre den tykkere etterhvert. Derfor syntes jeg det er fint å lage en litt større porsjon og la den stå i kjøleskapet 1 – 2 dager. Det er mye enklere å gi baby en tykkere smoothie, og jeg spiser den langsommere når jeg kan spise med skje istedenfor å drikke den. Det er naturlig sødme fra frukten, og litt kanel som balanserer blodsukkeret. Kollagen er et protein jeg tilsetter for å gjøre den enda mer mettende, men det kan sløyfes hvis du ikke har det tilgjengelig.

Ha alle ingrediensene i blendern, miks godt, og topp gjerne med for eksempel kakaobiter og gojibær. Nyt denne næringsrike og sukkerfrie snacken!

Følg meg på FACEBOOKINSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!

Hvordan forberede seg til en måned med mindre sukker i kostholdet

Godt nytt år alle sammen! 

 

Er dere klare for en fresh start på 2018? Idag starter sukkerfritt januar 2018. Det blir så deilig å bytte ut julekaker og konfekt med å fokusere på å fylle på med næringsrike og smakfulle råvarer som gjør at vi holder oss sunne, sterke og friske!

Yes. Er du klar? Hvordan skal du forberede deg til en måned med mindre sukker? Hvordan takle søtsug og fysenhet?

Her kommer mine aller beste tips!

 • Rydd unna fristelser hjemme: legg alt i en pose innerst i det øverste kjøkkenskapet, eller gi det bort til noen andre som setter pris på det.

 

 • Lær deg å lese innholdsfortegnelser: er det flere skjulte sukkerkilder i husholdningen? Typiske sunne matvarer som yoghurt og frokostblanding inneholder OFTE sukker. Snu på pakningen og les hva den inneholder. Ingrediensene står i synkende rekkefølge og hvis sukker er en av de tre første ingrediensene vil jeg si at det er en ren sukkerbombe! Neste gang du handler velger du produkter uten tilsatt sukker i ingredienslisten.

 

 • Ta tilskudd av krom: hvis søtsuget vanligvis er påtrengende kan krom bidra til å vedlikeholde et stabilt og normalt nivå av glukose i blodet (blodsukker). Mindre svingninger i blodsukkeret gir mindre søtsug.

 

 • Kjøp inn sunnere alternativer: frisk frukt, tørket frukt, grønnsaker du kan kutte i staver, frosne bær du kan bruke i yoghurt og i smoothie, og nøtter er snacks du kan ha tilgjengelig som et mellommåltid eller dessert når du blir sulten eller fysen på noe.

 

 • Bruk kanel på maten: 1 – 1,5 g kanel daglig i 40 dager skal i følge forskning være med på å senke blodsukkeret. Husk å velge ekte ceylon kanel, les mer om hvorfor her. Bruk kanel i smoothie, yoghurt, på frukt eller i kaffen.


 • Drikk et glass vann med 1 ss eplecidereddik før hovedmåltidene: det gir surere mageinnhold, og langsommere tømming av magesekken noe som gir mer stabilt blodsukker og mindre søtsug.

 

 • Kjøp ekte vaniljepulver: og bruk det i smoothie, på yoghurt eller i kaffen. Det gir en fantastisk rund og mild sødme men er ikke tilsatt sukker slik vaniljesukker er.

 

 • Ha alltid en god fettkilde i hovedmåltidene: f eks 1 ss olivenolje på salaten eller 1 ss smør på grønnsakene. Fett gir nemlig også langsommere tømming av magesekken.

 

 • Kjøp drops av ekte rå lakris: så har du noe å suge på hvis det trengs. Lakris er nemlig ganske så naturlig søtt. Det har en kraftig smak men er helt uten sukker!

 

 • Drikk en kopp med urtete på kvelden: min favoritt er lakris og peppermynte te eller chai med vanilje. Begge disse har naturlig sødme fra hhv lakris og vanilje.

Håper dette var noen motiverende tips du kan ta med deg for å klare å gjennomføre den sukkerfrie måneden. Og, hvis du har et supertips for å takle søtsug så setter jeg stor pris på hvis du vil dele med oss!

Følg meg på FACEBOOKINSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!

Sukkerfritt januar 2018

Hei hei og fortsatt gledelig jul!

Jeg håper dere alle har hatt en nydelig juleferie og feiring. Jeg er fortsatt i permisjon, men det drar seg fort mot slutten nå, og jeg har så lyst til å kickstarte det nye året med sunne valg og gode vaner. Jeg har spist mye sjokolade i permisjonstiden! Og jeg har ikke spist noe mindre nå i julen. Hehe! Jeg elsker sjokolade og har spist både sunnere og mer usunn variant hele året igjennom. Hos oss er det ikke så stor forskjell på hverdag og helg, og har jeg lyst på så unner jeg meg det uten dårlig samvittighet. Noen ganger er det på en tirsdag, andre ganger på en søndag. Misforstå meg rett, det er ikke noe krise, men det er greit å gjøre noen justeringer nå før jeg skal tilbake i jobb. Rett og slett bytte ut mindre næringsrikt med mer næringsrikt 🙂

Så, nå inviterer jeg dere med på et sukkerfritt januar! Det er enklere å gjennomføre når man sier det høyt, og absolutt mye mer motiverende når vi er fler.

Jeg byr på ukentlige blogginnlegg om sukker;

 • hvordan forberede seg til å kutte ut/redusere sukker i kosten
 • hva er egentlig sukker og hvordan påvirker det kroppen
 • tips til hvordan man reduserer søtsug
 • søte oppskrifter helt uten sukker
 • guide til søtningsalternativer

Mine «regler» for sukkerfritt januar er som følger

 • Ikke noe hvitt sukker
 • Ikke noe kunstig søtning (aspartam, sukralose osv)
 • Ikke noe sukkeralkoholer (maltitol, erythritol osv)
 • Ikke noe naturlig søte alternativer som kokosblomstsukker, stevia, agavesirup, honning eller lønnesirup
 • Tørket frukt kan spises

Dette gjelder både i produkter, eller søtning man tilsetter selv.

Dette er reglene som funker best for meg. Jeg utelater naturlig søtning som kokosblomstsukker osv fordi det er fort gjort å kjøpe sjokolade for eksempel som er søtet med dette, og selv om dette har et annet næringsinnhold og en annen påvirkning på blodsukkeret, ønsker jeg å redusere på inntaket totalt sett. Det gjør jeg aller best ved å være strikt! Hvis det er noe annet som funker for deg, så gjør du akkurat det.

Jeg har hatt noen sukkerfrie perioder før, blant annet når jeg testet «Whole 30» som du kan lese mer om her, det var vel i januar for 2 år siden. Det hadde mange positive effekter som jeg gleder meg til å kjenne på denne gangen også! For det første er det utrolig deilig å ikke kjenne på søtsug. For det andre blir det mindre svingninger i blodsukkeret når man reduserer på sukkeret i kosten, noe som påvirker sult- og metthetsfølelse, fettforbrenning og humør på en positiv måte. For det tredje får man en annen smak av sødme; man trenger mindre søtt for å stimulere den samme responsen. I tillegg gjør du tarmbakteriene dine en tjeneste, for sukker forer «feil» bakterier, så å redusere på inntaket vil påvirke tarmfloraen din positivt. Og er det noe vi har hørt mye om på ernæringsfronten i 2017 så er det hvor viktig tarmen er for god helse!

Det skal isteden bli mer av disse godsakene som tilfører nyttige næringsstoffer som holder oss motstandsdyktige mot sesonginfluensaen, gir overskudd og energi, og forer de gode tarmbakteriene! 

 

 

Yes. Dette kom kanskje litt brått på, men det er bare å hoppe i det hvis du har noen av de samme tankene som meg. ER DU MED? Håper det! Legg igjen en kommentar og del med en venn som du gjerne vil ha med deg som motivasjon og moralsk støtte. Det er alltid enklere når man sier det høyt og kan hjelpe hverandre!

Følg meg på FACEBOOK, INSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!

Varmende gulrot-, og søtpotetsuppe

Jeg elsker denne suppa. Varmende, smakfull og nydelig farge. Jeg lager ofte trippel porsjon og fryser ned i porsjoner. Perfekt å ta opp når man er alene hjemme eller trenger en rask middag. Den inneholder hvitløk, ingefær og gurkemeie som alle er varmende krydder, rike på bitterstoffer og antioksidanter. Dette styrker fordøyelsen og immunforsvaret. Kokosmel og kraft sørger for at suppen blir mektig og mettende.

Oppskrift (6 porsjoner)

1 L vann

3 dl kyllingkraft

2 dl kokosmelk

600 g søtpotet

300 g gulrot

4 fedd hvitløk

1 god tommel frisk ingefær

1 stor gul løk

1 ss gurkemeiepulver

1 ss herbamare urtesalt

1 ts nykvernet pepper

1 ss smør

Fres løk og hvitløk gyllent i smør. Tilsett vann, kraft, krydder og grønnsaker og la det koke opp. Tilsett kokosmelk og skru ned temperaturen slik at det putrer, og la det stå i 10 – 15 minutter. Når grønnsakene er møre bruker du en stavmikser og moser det til en jevn suppe. Blir suppen litt tykk, sper du bare på med litt mer vann. Server gjerne med friske urter og gresskarkjerner på toppen!

 

Følg meg på FACEBOOK, INSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!

Julestemning til frokost – cottage cheese med rød smoothie

Det er den røde fine skålen som først og fremst ga julestemningen tror jeg, men mandler og kanel på frokosten hjelper også på. Og litt julemusikk på radioen da. Kombinasjonen litt salt cottage cheese + litt søt smoothie er veldig god syntes jeg. God 1.desember!

Oppskrift (1 god porsjon)

1 neve frosne bringebær

1 dl eplejuice

1,5 dl vann

1/2 banan

1 ts kakaopulver

1 ss lecithin

1 ss gojipulver

1 ss havregryn

1 ts chiafrø

+ 2 ss cottage cheese i en skål

Topp med mandler, gojibær, kokosflak og et dryss ekte kanel

Lag en smoothie av de 9 første ingrediensene, ha cottage cheese i en skål og dryss over topping.

PS. Kom i julestemning med disse RÅ pepperkakekulene.

Følg meg på FACEBOOK, INSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!

Tilskudd av jod til gravide og ammende

Hva er jod?

Jod (I) er et mineral som er viktig for produksjonen av to stoffskiftehormoner i kroppen. Disse heter tyroksin (T3) og trijodotyronin (T4) og produseres i skjoldbruskkjertelen, et lite sommerfugl-formet organ plassert ca midt på halsen. Disse hormonene er nødvendig for normal energiomsetning, celledeling og vekst i alle kroppens celler. For fostre og små barn er jod spesielt viktig for utvikling av nervesystemet og kognitive evner. I følge WHO er jodmangel den viktigste årsaken til hjerneskade som kan forebygges.

Jod er også viktig for glukoseopptaket i tarmen, samt nedbrytning av fett og glykogen (lagringsformen av glukose i kroppen).

Hvor mye trenger du?

Den norske jodanbefalingen for voksne er 150 µg, gravide 175 µg og ammende 200 µg daglig. WHO anbefaler 250 µg daglig til både gravide og ammende. Man bør ikke innta mer enn 600 µg jod daglig.

Jodbehovet øker under graviditet, primært fordi produksjonen av skjoldbruskkjertelhormoner øker og fordi utskillelsen av jod via nyrene/urinen øker.

Hvordan er jodstatus i den norske befolkningen idag?

Europa er faktisk den regionen i verden hvor høyest andel av befolkningen (omtrent halvparten) har et utilstrekkelig jodopptak.

I rapporten, «Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av akutt behov for tiltak», fra Nasjonalt Råd for ernæring, publisert juni 2016, konkluderer de med at norske myndigheter bør sette i gang tiltak, fordi jodinntaket i spesielt sårbare grupper som gravide og ammende, ikke er bra nok.

Nye tall fra den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) viser nemlig at 16 % av gravide i Norge har et lavt inntak av jod (under 100 µg per dag) og 42 % et nokså lavt inntak (under 150 µg per dag). Hele 70 % av de gravide som ikke tar tilskudd får i seg mindre enn anbefalt mengde jod.

Unge kvinner har generelt lavere inntak av enn eldre kvinner, noe som er bekymringsfullt med tanke på at det er viktig med adekvat jodstatus for fertile kvinner også før de blir gravide.

Hvilke matvarer inneholder jod?

Meieriprodukter er hovedkilden til jod i det norske kostholdet, og bidrar med 60 – 80% av jodinntaket vårt. Dette kommer av at fôret til melkekyrne er beriket med jod. Dette er et tiltak som ble satt inn på 50-tallet etter at man så at jodmangel var utbredt, spesielt i innlandet der man ikke spiste like mye fisk – som er den nest viktigste kilden til jod i det norske kostholdet.

Mager fisk som torsk, sei og hyse er omtrent dobbelt så rikt på jod som de fetere fisketypene sild, makrell og laks. Oppdrettsfisk er ikke like rikt på jod som villfisk.

Egg er også en god og viktig kilde.

Brunalger (blæretang, sauetang, sukkertare, fingertare, butare og stortare) har et meget høyt innhold av jod, men dette er foreløpig matvarer vi spiser lite av i Norge. Grønnalger som spirulina og chlorella er dyrket i ferskvann og inneholder derfor minimalt med jod.

På verdensbasis er det vanlig å tilsette jod i bordsalt, og på den måten sikre befolkningen tilstrekkelig med jod. Dette er frivillig i Norge, og maksimumsgrensen på 5 µg per gram salt er så lav at den har liten betydning for jodinntaket på befolkningsnivå.

Hvordan får man i seg det man trenger?

Et gjennomsnittlig norsk kosthold gir kvinner omtrent 140 µg daglig.

 • En middagsporsjon torsk (200 g) = 240 µg
 • En middagsporsjon oppdrettslaks (150 g) = 18 µg
 • En skive med makrell i tomat = 30 µg
 • Ett glass melk (2 dl) = 40 µg
 • Ett beger fruktyoghurt (150g) = 26 µg
 • En skive grovt brød med brunost (16 g) = ca. 22 µg
 • En skive grovt brød med gulost (20 g) = ca. 8 µg
 • Ett medium egg (54 g) = 27 µg

Kilde: Rapporten «Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av akutt behov for tiltak», 2016. 

Her ser man at med mindre man spiser en stor porsjon hvit fisk hver dag, kan det være vanskelig å dekke det daglige behovet for jod. Gravide og ammende som enten har et lavere daglig inntak enn 6 dl melk/yoghurt i kostholdet eller som spiser lite/ingen fisk (anbefalingen er 300 – 450 g i uken) og samtidig har et daglig inntak av melk/yoghurt på under 8 dl per dag anbefales å ta tilskudd av jod (Helsedirektoratets anbefaling). Les Helsedirektoratets anbefalinger for kosthold til gravide her. 

Jeg har selv brukt dette tilskuddet av kelp som er en god kilde til jod, både når jeg var gravid og når jeg ammer. Det kjøpes på helsekost eller soma.no. Hvis du er gravid kan du ta 3 tabletter, og ammer du kan du ta 4 tabletter (50 µg pr tablett) for å dekke det daglige behovet.

Lurer du på om du får i deg nok jod? Melk.no har laget en egen jodkalkulator som du kan finne her.

Hvilke jodrike matvarer spiser du mest av?

 

Kilde: Rapporten «Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av akutt behov for tiltak», 2016.

 

Følg meg på FACEBOOKINSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!