NATURLIG SUNN

BLOGG

Mat i sesong nå

Nå er det masse deilig norsk mat i sesong. Det er flere gode grunner til å velge mat som er i sesong;

 • Det er mer miljøvennlig fordi vi ikke trenger å bruke drivhus
 • Det er kortreist, så vi slipper å transportere maten langt med båt eller fly
 • Det er billigere eller helt gratis
 • Den viltvoksende mat er helt uten sprøytemidler 
 • Det smaker mer og bedre
 • Det er enklere å få tak i

Et godt tips er å rydde plass i fryseren og bunkre opp sesongmat nå!

I skogen kan du plukke gratis blåbær og sopp. Hvis du fortsatt har bringebær eller rips i hagen må du plukke de nå før det blir for kaldt. Frys ned bær i porsjoner, og ha klart til bruk i smoothier.

Det er også nå hageeplene er klare. Disse kan du lage eplemos av, juice til saft eller bruke i en kake.

På fjellet finner du multer og krekling. Krekling er en super kilde til antioksidanter, og det passer utmerket å lage råsaft av. Oppskrift finner du her.

Tomat og agurk er i sesong og dette er grønnsaker som smaker mye (mer) og bedre nå!

Ellers er det nå du skal fråtse i rotgrønnsaker; løk, potet, beter, gulrot, kålrot, reddik, pastinakk, sellerirot, persillerot og jordskokk. Disse kan du ovnsbake sm jeg har gjort nedenfor. Skjær i ca like store biter, ha på salt, pepper og smør og stek i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter.

Du kan også lage deilige gryter eller supper av. Jeg anbefaler deg å prøv min favoritt om dagen, persillerotsuppe.

Blomkål og brokkoli er billige og næringsrike grønnsaker som er i sesong nå. Visste du at brokkoli er en av grønnsakene med høyest innhold av protein?

Nå har jakten startet, så hvis du kjenner noen som jakter kan du kjøpe fugl eller viltkjøtt rett fra de. Be også om noen bein som du kan koke nydelig kraft på. En av mine favoritter er lam, som har beitet på gress på fjellet over sommeren, og som gir kjøttet en dose omega-3 fettsyrer! Jeg kjøper alltid litt ekstra lam og har i fryseren utover vinteren.

Håper du fant litt inspirasjon til å bruke sesongens råvarer!

Spiring, bløtlegging og fermentering

Det finnes noen tilberedningsmetoder som er smart å benytte seg av, for å

 • gjøre maten mer næringsrik
 • gjøre maten lettere å fordøye for kroppen
 • gjøre næringsstoffene mer tilgjengelig for absorpsjon i tarmen

Dette inkluderer spiring, bløtlegging og fermentering. Dette er ikke noe «nye greier», men metoder som man benyttet seg mer av før, da man delvis var nødt til å gjøre det for å konservere maten. Nå gjør blant annet fabrikker, drivhus, emballasje og transport at vi ikke er like avhengig av disse tilberednings-, og konserveringsmetodene.

Men tradisjonskost-bølgen som er over oss nå, har tatt dette litt tilbake.

Hva er spiring?

Når man spirer tilfører man rett og slett vann og sollys til et frø som da vokser. Dette gjør næringen i frøet mer tilgjengelig og lettere for oss å absorbere. I spirer er næringen mye mer konsentrert enn i ferdig utvokste planter. De er sprø og smakfulle, og kan brukes i salater eller som topping på knekkebrødet. Det er mulig å kjøpe ferdige spirer, eller så kan man enkelt spire selv. Her kan du lese mer om spirer. Hos SOMA.no finner du et fint start-kit hvis du vil prøve deg på spiring selv.

Hva er bløtlegging?

Her legger man matvarer (oftest nøtter, frø og korn) i vann. Disse har et naturlig høyt innhold av det vi kaller antinæringsstoffer som for eksempel fytinsyre. Denne binder seg til mineralene i nøttene, og gjør at vi ikke klarer å absorbere de. Dermed forsvinner de ut i do igjen. Hvis du ønsker å optimalisere næringsutbyttet fra nøtter, frø og korn kan du legge de i bløtt, da aktiveres nemlig enzymet fytase som bryter ned fytinsyren. Dermed blir mineralene lettere for kroppen å absorbere. Det er ulik anbefalt bløtleggningstid for de forskjellige matvarene. Her kan du lese mer om bløtlegging av mandler.

Hva er fermentering?

Fermentering er en gjæringsprosess der bakterier, gjær eller muggsopper spiser karbohydratene i matvaren og omgjør det til organiske syrer. Fermentert mat er rik på nyttige bakterier og er lettere å fordøye! Her kan du lese mer om, og finne oppskrift på kombucha, en sprudlende fermentert te.

Jeg vet at mange kan syntes at disse prosessene kan virke tidkrevende, men alt blir enklere når man får rutiner på det. Og tro meg, dette er smarte tips for bedre helse! Hvis du skal starte med en ting anbefaler jeg bløtlegging av for eksempel nøtter – det er ganske enkelt og gjør seg selv.

Lykke til!

Bokhvete og mungbønner til spiring i en spirekasse

 

Betennelsesdempende supereliksir

Denne kan du lage opp en stor porsjon av, og drikke som en shot hver morgen, gjerne på tom mage. Vi trenger alle litt kraftig betennelsesdempende kost nå som høsten er rett rundt hjørnet. Det snakkes om «sesong for å bli syk», men jeg mener vi kan hoppe rett over denne ved å tilføre nok næringsrike råvarer stappfulle av antioksidanter, fiber, vitaminer og bakterier som hjelper kroppens immunforsvar å holde oss friske.

Gurkemeie og ingefær er betennelsesdempende superurter! Nype er en av de aller, aller beste kildene til C vitamin. Pepper er tilsatt for å øke opptaket av de aktive stoffene i urtene, og olivenolje likeså. I tillegg bidrar olivenolje med masse nydelige fettsyrer som både smører tarmen og styrker motstandskraften i cellene våre. Fiber fra sitron og bitterstoffer fra urtene gjør bakteriene i tarmen glad. Og bakteriene i tarmen lærer opp cellene i immunforsvaret så du trenger å ha disse med på laget. Chili varmer og gir det hele et lite kick!

Her får du oppskriften på supershotten jeg anbefaler!

Oppskrift (gir ca 2 L ferdig shot)

2 dl eplecidereddik (øko og ufiltrert)

100 g sitron (skrell en sitron og bruk både saft og kjøtt)

50 g ingefær (skrell og skjær i skiver)

1 ss gurkemeiepulver (krydder)

1 L vann + ekstra til å fylle opp flaskene med

1/2 frisk chili

4 ss nypepulver (fra helsekost)

4 ss olivenolje (kaldpresset og øko)

1 ts pepper (nykvernet)

Miks i en blender og finn frem 2 glassflasker på ca 1 L hver. Hell halve blandingen i hver av flaskene og fyll opp resten med (mer) vann. Oppbevar kaldt så er den klar til servering hver morgen fremover. Hvis du ønsker den litt søtere, kan du bytte ut litt av vannet med eplejuice eller tilsette 1 ss honning i blenderen før du mikser det hele sammen. PS: rist flaskens innhold før du serverer.

 

 

Mat mot betennelse

Det er så mange som sliter med kronisk inflammasjon (betennelse) i kroppen. De vanligste er kanskje ledd,- muskel- og tarmsykdommer som innebærer en betennelse. Jeg ser at innleggene om revmatisme, om gurkemeie og ingefær og smerte-dempende mat er utrolig populære og tenkte derfor å skrive ned mine beste tips når det kommer til betennelsesdempende mat.
Mat kan som kjent være medisin. Jeg tenker sånn; siden vi allikevel må spise er det alltid verdt å prøve å gjøre noe med kostholdet hvis man har en kropp i ubalanse eller er syk. Om man har motivasjon og ork til det er selvfølgelig en helt annen faktor. Ofte opplever jeg at de som er mest motivert til å gjøre endringer er de som har lest eller hørt om gode resultater hos andre. Mitt råd er derfor å oppsøke miljøer der andre med samme utfordringer har endret kostholdet sitt. De kan gi deg motivasjonen og oppmuntringen du trenger til å gjennomføre endringer i kostholdet!
1. Bruk krydderurter i maten. Visste du at nellik er en av matvarene med høyest innhold av antioksidanter? Man spiser jo ikke de helt store mengdene nellik, men litt er bedre enn ingenting. I boken «FOOD PHARMACY» hadde de en oppskrift på en veldig god frokostshot med litt knust nellik. Anbefales!
2. Røttene gurkemeie og ingefær har begge betennelsesdempende effekt i kroppen. Den knall gule gurkemeieroten er rik på antioksidanter og kalles «naturens kortison». Begge brukes mye mot betennelser i både ledd og tarm. Les mer om dens effekt her og hvordan du enkelt kan inkludere den i mat her. Lag gjerne en stor porsjon av denne sitron- og ingefærdrikken, og ta en shot daglig.

Gul shot med masse gurkemeie!

3. Ta tilskudd av D vitamin. Vi bor langt nord og får ikke dekket D vitamin behovet vårt via solen fra september til mai. Og, hvis du skal ha nytte av den om sommeren må du faktisk eksponere huden uten solkrem. Det er essensielt for benbygningen i kroppen, og for normal muskelfunksjon. Vitamin D mangel knyttes også til økt risiko for inflammatoriske tarmsykdommer.
4. Ha et basedannende kosthold. Det vil rett å slett si å spise tilstrekkelig med antioksidantrike, og fiberrike matvarer. Grønnsaker og bær har høyt innhold av begge deler! Spis minst 500 g om dagen, men gjerne 750 g. En håndfull tilsvarer omtrent 100 gram. Samtidig må vi kutte ned på mat som virker syredannende, hovedsaklig industriproduserte sukkerholdige og stivelsesrike matvarer. Et moderne vestlig kosthold har for høyt inntak av syredannende matvarer og for lavt inntak av basedannende.
5. Eplecidereddik. Det stimulerer fordøyelsen, virker bakteriedrepende, balanserer søtsug og virker basedannende i kroppen. Drikk gjerne 1 ss eplecidereddik i et glass vann før måltidene.
6. Sitron. Det er surt, men virker faktisk basedannende i kroppen. Bruk sitron i matlagingen og ha friske sitronskiver i vannet du drikker i løpet av dagen.

Ha sitron og urter i drikkervannet

7. Ta tilskudd av magnesium. Magnesium er viktig for at musklene våre skal slappe av. I motsetning virker kalsium kontraherende på muskulaturen. Det inngår i mer enn 300 enzymatiske prosesser i kroppen og virker basedannende. Det er et av næringsstoffene som forsvinner raskest ved prosessering av råvarer og mange får faktisk i seg for lite magnesium (fokuset er ofte på kalsium).
8. Få i deg nok omega-3. Dette er en betennelsesdempende fettsyre som finnes i alger og fet fisk som sardiner, makrell og laks. Vi kan også danne denne lange omega-3 (EPA) fettsyren selv hvis vi inntar linfrø, valnøtter og chiafrø for eksempel, som inneholder plante omega-3 (ALA). Inkluder gjerne begge kildene i kosten din for å være sikker på å få nok.
9. Velg kvalitetskjøtt og fisk. Det betyr å velge fisk som ikke er fra oppdrett, og kjøtt fra dyr som har beitet vilt eller i gress. Oppdrettsfôr inneholder nemlig store mengder soya og mais som er rikt på omega-6. Et moderne vestlig kosthold inneholder for mye omega-6 og for lite omega-3. For mye omega-6 ift omega-3 kan virke betennelsesfremmende.

Bruk krydderurter i maten

+ Noen viktige ting til for å dempe betennelser; reduser stress, for det skaper betennelser.
Sov nok. Ikke bruk tobakk. Vær hverdagsaktiv. Stå og gå istedenfor å sitte. Ikke bruk pc/ipad/telefon med blått lys rett før du skal legge deg. Vær glad i deg selv. Vis omsorg <3

Hvordan koke kraft?

JEG HAR FÅTT SPONSET EN WONDERBAG (naturligliv.no)

Høsten er her, og dette er den perfekte anledning til å koke kraft! Har du hørt om det? Det er ganske populært om dagen.

Hva er det?
Kraft får du når du koker bein eller grønnsaker i vann. Det blir som en buljong, men bortsett fra det kan det ikke sammenlignes. Dette er myye sunnere! Dette er den hjemmelagede næringsrike varianten. Det gir god smak og nyttige næringsstoffer. Det kokes gjerne i 1 – 2 døgn, men hvertfall 2 – 12 timer. Jo lengre det koker, jo mer næring får du ut av råvarene. Du kan bruke grønnsaksskrap (avskjær) eller bein fra storfe, gris, kylling, viltkjøtt, fisk eller skalldyr.

Hvorfor skal man spise kraft?
Det er tettpakket med næring, og inneholder mengder med protein og mineraler. Proteinet kollagen trekkes ut av bein, brusk og bindevev når kraften koker lenge. Når du koker grønnsaksskrapet får du ut vitaminer og mineraler derfra også. Det blir næringstett når det kokes ned og konsentreres. Hvis du lar bein koke lenge nok får du en mer geleaktig masse som er rik på kokt kollagen, kalt gelatin. Gelatin brukes ofte til å binde desserter og syltetøy sammen.

Kollagen selges til en relativt stiv pris på helsekost til damer som gjerne vil se yngre ut. Hvis du bruker kraft isteden vil du få et godt, men rimelig kosttilskudd som appåtil gir god smak til maten. Kollagen styrker hud hår og negler fordi det er det viktigste bindevevsproteinet i kroppen.

Aminosyren glycin som det finnes mye av i innmat beskytter og gjenoppbygger slimhinnen i tarmen, og er derfor spesielt styrkende ved inflammatoriske tarmsykdommer. Glycin kan også virke beroligende og bidra til bedre søvnkvalitet.

Vi spiser generelt mye mer muskelkjøtt enn innmat, og disse to kildene til protein har ulik aminosyresammensetning, med ulike oppgaver i kroppen. Det kan derfor være lurt å sørge for balanse i inntaket ved å øke andelen innmat/bein/brusk (det som ikke er muskelkjøtt). 

Glukosamin og kondritin som finnes i bein og brusk redusere smerter og betennelser i ledd.

Kalsium, magnesium, kollagen og fosfor kan styrke beinbygningen og motvirke osteoporose.

Kraft er miljøvennlig, fordi man bruker hele dyret eller grønnsaksskapet, og kaster dermed mindre mat (#kastmindremat).

Hvor får du tak i råvarene?

Neste gang du skreller grønnsaker, tilbereder en hel kylling eller spiser reker, så tar du vare på skrellet, skroget eller skallet – dette kan du koke kraft på. Ellers kan du kjøpe kraftbein hos slakter, i ferskvaredisken, små lokale kolonialer eller direkte fra bonden. Hvis du kjenner noen som jakter kan du spørre om de har ekstra knokler til overs etter at du har utbenet kjøttet. 

HUSK at du må ha kraftbein fra ville eller gressbeitende dyr. Ikke bruk bein fra konvensjonelt dyrehold. De har dessverre ikke fått så godt fôr, noe som gjenspeiles i næringsinnholdet dyrene (man blir hva man spiser).

Slik gjør du:
 • For å trekke ut maksimalt med næringsstoffer av beina kan du la de ligge i vann + 1 ss eplecidereddik dagen før du skal koke kraft på de (dette kan sløyfes)
 • Bruk en stor gryte og fyll opp med det du skal koke kraft på; grønnsaker, bein eller skall
 • Hvis du ønsker smak på kraften kan du ha i grønnsaker (eksempelvis løk, pastinakk, stengselleri, gulerot, purre osv, eventuelt havsalt og pepperkorn) i tillegg til bein eller skall
 • Fyll opp med vann til det rekker over akkurat over grønnsakene/beina/skallet
 • Kok opp
 • Ta av det hvite skummet som danner seg på toppen med en øse eller sil (hvis det gjør det)
 • Skru ned varmen, og la det så vidt småkoke med lokk i 24 t eller mer
 • Jo lengre det koker, jo mer næringsstoffer blir trukket ut av kjøttet
 • Når det har kokt lenge nok siler du av grønnsaker og bein
 • La kraften kjøle seg ned
 • Hell på små bokser, glass eller isterningsposer (jeg fyller gjerne noen glass og noen ark med isterningesposer)
 • Oppbevar i kjøleskap eller fryser til du har bruk for det

Et kult tips som gjør kraftkokingen enklere og mer miljøvennlig;  

 • Hvis du eier en WONDERBAG er dette et supert hjelpemiddel å koke kraft i. Da kan du koke opp og la det koke i ca 20 min før du setter hele gryta i wonderbagen og lar den ta seg av resten av putringen.
 • Wonderbagen fungerer nemlig som en slowcooker/dyne uten å bruke strøm, og holder godt på varmen.
 • Dette er perfekt for deg som ønsker å være mer miljøvennlig, for deg som ikke ønsker å ha på komfyren uten å passe på den, for deg som må passe på barna og ikke komfyren, eller for deg som ønsker å ha maten klar når du kommer hjem fra jobb!
 • Kjøpes hos den miljøvennlige livsstilsbutikken naturligliv.no

 

Hvordan bruke kraften?

 • Kraft kan drikkes som en varm styrkedrikk
 • Det kan brukes istedenfor buljong i supper og sauser (fettet gir smak, men du får enda mer smak hvis du har kokt kraften med grønnsaker og/eller krydder)
 • Du kan blande det inn i potetmos eller andre grønnsaksmoser.
 • Jeg har for eksempel en terning med kraft i barnematen, og et glass med kraft i supper, tacokjøttet, wok og sauser.

 

Food Pharmacy

Denne boken så jeg at Julianne – Godt for Magen leste, og kjøpte den selv da jeg var i København for en måneds tid siden. Det er som boken selv sier; «en fortelling om tarmflora, gode bakterier, forskning og antiinflammatorisk mat».

Den gir 6 ordineringer

 1. Lær deg å kose deg uten sukker
 2. Bli en næringsjeger
 3. Bruk mer og fler grønnsaker
 4. Velg og bruk riktig fett
 5. Senk temperaturen når du lager mat
 6. Gi kroppen din e sjanse til å restituere (om de ulike måltider, småspising og periodisk faste)

Alle disse er faktorer som jeg også er opptatt av, og da tenker jeg noen av dere også kan ha nytte av denne boken 🙂

I tillegg byr den på enkle oppskrifter som er rike på betennelsesdempende ingredienser, for det er faktisk veldig mange livsstilssykdommer som innebærer en grad av kronisk betennelse – og denne kan du dempe (eller i hvertfall unngå å trigge) med riktig mat!

Den er lettlest og enkel å forstå. Anbefales!

En typisk dag for meg

En leser lurte på om jeg kunne skrive en typisk matdag for meg, og det kan jeg absolutt. Here goes! Dette er fra igår. Bilder fra snapchat (@naturligsunn).

Jeg starter alltid dagen med kaffe, helt svart eller en bulletproof variant som du kan finne oppskrift på her.

Egg er en av mine favorittmatvarer og idag spiste jeg 2 egg rørt sammen som eggerøre og stekt i kokosolje uten smak. Jeg spiste også en søtpaprika i skiver. Et enkelt, men ernæringsmessig fullverdig måltid som fikk komme ut på instagram.

På trilletur hadde jeg med meg en grønn smoothie.

Deretter spiste jeg en halv COCO CRUNCH kule fra Funky Fresh Foods som jeg kjøpte på søndag. En lignende oppskrift kan du finne her. Svak for de! En håndfull macadamianøtter, og et halv eple før middag. Fant økologiske fuji epler (favoritt) på COOP!

Til middag hadde jeg tatt opp fiskekaker fra fryseren (86% fisk). Jeg stekte disse i godt med kryddersmør, og kokte ca 150 g med søtpotet som jeg også lagde mos av med kryddersmøret. Jeg stekte ca 50 g med aspargesbønner (også fra fryseren), også de i kryddersmør, så du kan si jeg har spist en god slump med smør idag. Men det gir så god smak! Enkel fastfood med fiskekaker, smør og grønnsaker der altså.

Til kvelds ble det en kopp med YOGI te av ingefær og appelsin. Resten av det halve eplet. Og, jeg lagde boller. Etter denne oppskriften. Spiste to stk med gulost. Alle startet med gode vaner idag, og jeg startet uken med å lage boller 😉 Haha.

Hva pleier du å starte dagen med?

10 tips; hvordan leve sunt som student?

Her får du mine 10 beste tips til hvordan du velger sunt, uten å bruke alle pengene dine på mat. For det å velge sunt kan være smart for å prestere bra på skolen. Hjerne og syn trenger essensielle fettsyrer for å fungere optimalt. Det er smart å velge blodsukkervennlig mat for å holde ut med lange forelsninger, og for at hukommelsen vår skal prestere på topp er det smart å styre unna sukker, spesielt på eksamensdagen.

1. Planlegg. Sett av 30 min 1 – 2 ganger i uken og planlegg ukens måltider. Finn inspirasjon og oppskrifter til middag på blogger eller i kokebøker. Du kan stort sett handle inn mye av det samme til både frokost, lunsj og kvelds. Du sparer både tid og penger på å redusere antall turer til butikken.

 

2. Datovarer. Dagligvarebransjen har forpliktet seg til å redusere matsvinn, og har dermed innført tydeligere merking og redusert pris på varer med kort holdbarhet. Dette betyr at du ofte kan finne varer med -40% eller 50% i matbutikkene. Noen butikker har til og med egne hyller med nedsatte varer. Tørrvarer holder seg som regel alltid godt etter utløpsdato, og kjøtt og meieriprodukter kan du fryse til senere bruk. Husk at «best-før» merkingen kun er et matkvalitetsdato og ikke en mattrygghetsdato – det betyr at du med all sannsynlighet også kan spise det etter utløpsdatoen.

3. Spis rester. Prøv å planlegg slik at du ikke lager mer mat enn du spiser, og ta vare på restene til dagen etter dersom du har en porsjon til overs. Du kan for eksempel spise det til lunsj, middag eller kvelds.

4. Kast mindre mat. Bruk sansene, og se, lukt og smak før du eventuelt kaster noe. Ikke kast rester av god mat selv om det ser ut som det ikke fyller et helt måltid, det kan fortsatt fylle deler av tallerkenen din.

5. Spis sesongmat. Mat i sesong er enklere å få tak i, det smaker mer og bedre og er billigere. På BAMA.no har de en fin sesongkalender over mat dyrket i Norge. I august er det masse deilige urter og rotgrønnsaker i sesong!

6. Skaff deg en fryser. Da kan du fryse ned rester og fryse ned mat du kjøper med kort dato. Frys ned billige sesongvarer som for eksempel blåbær og lammekjøtt.

7. Spis rotgrønnsaker. Perfekt til å lage supper og gryter. Det er som regel billigere enn andre salatingredisenser. Du kan fint bruke rotgrønnsaker i salater; revet gulrot, bakt søtpotet i terninger eller tynne skiver av reddiker.

8. Bruk hele dyret. Kjøp kjøtt med bein og brusk på og kok kraft på dette, da slipper du å kjøpe buljong.

9. Skjær brød i skiver. Brød er nemlig noe av det vi kaster aller mest av. Det er smart å skjære det i skiver i butikken og deretter legge det rett i fryseren. Tin de skivene du skal ha i ovnen eller brødrister før du skal spise.

10. Velg smart. Dyrt er ikke alltid best. Mange av billigmerkene blir produsert på akkurat samme sted i Norge, men det du betaler for er markedsføringen av merket. Du velger smart ved å lære deg å lese ingredienslisten og selv vurdere hvorvidt produktet som er dyrere faktisk inneholder mer kjøtt enn billigvarianten. Ingrediensene på innholdsfortegnelse står i synkende rekkefølge.

Bruk hele dyret

Kjøp for eksempel en hel kylling, og kok kraft på kyllingskroget. Her finner du oppskrift på hvordan du koker kraft. 

Og du, lær deg å drikke svart kaffe istedenfor latte, haha, det sparte hvertfall meg for mange penger 😉

God studiestart!

 

Sannheten om kanel

Kanel inneholder det aktive virkestoffet kumarin som kan gi leverskader ved for høyt inntak. Anbefalingen er 1,4 g daglig hvilket tilsvarer ca 1/2 ts. For ivrige cottage cheese og havregryns-spisere vil jeg anta at inntaket av kanel fort kan overstige denne daglige dosen.

Løsningen er enkel; velg ekte, økologisk ceylonkanel. Den som selges i matbutikken er nemlig en beslektet sort, kalt kassiakanel, som har høyere innhold av kumarin enn den ekte sorten, kalt ceylonkanel. I sistnevnte er det nemlig slik at kumarinnivåene knapt er målbare. Er det ikke rart at ikke Mattilsynet opplyser om det?

Kanel kan bidra til å dempe søtsug og regulere både blodsukkernivåene og fordøyelsen. Et nydelig krydder som blir brukt mye i julen, så jeg anbefaler deg å velg ekte og økologisk kanel til julegrøten!

Ekte ceylonkanel kan du kjøpe på helsekost eller i noen matbutikker.

Pink dream smoothie

Denne smoothien kan passe godt som kveldsmat. Havregryn inneholder stoffer som kan virke beroligende. Faktisk selger vi en tinktur på helsekosten som er laget av havregress som kan være fin hvis man ikke får sove (Avena Sativa fra A.Vogel). Kanel stabiliserer blodsukkeret og surkirsebær er en naturlig kilde til melatonin, det såkalte søvnhormonet vårt. Håper det smaker, og sov godt <3

Oppskrift

1 håndfull frosne bringebær

1 halv håndfull (frossen) banan

1,5 dl vann

1,5 dl eplejuice

2 ss konsentrert surkirsebærjuice/tart cherry

1 ss lecithin

2 ss havregryn

1 ts kanel

Miks i blender og nyt!