NATURLIG SUNN

Fortsatt ikke ett fett

I går kunne vi lese at danske forskere bare måneder etter at de nordiske kostrådene (les mer om det her) ble oppdatert, publiserer ny forskning som går i mot et av de nye rådene. Dette ble gjengitt i en artikkel på Forskning.no, som også tidligere i høst har blitt publisert på København universitet sin Food of Life side.

Det er ernæringsforskerne Steen Stender, Jørn Dyerberg og Arne Astrup som har gjennomgått litteraturen på området og konkludert med at å ukritisk bytte ut mettet fett fra animalske kilder med plantefett ikke er så gunstig som kostrådene hevder. I praksis vil dette si å velge myk margarin som er fremstilt av planteoljer (ofte soya-, eller solsikkeolje) fremfor hardt smør fremstilt av fløte. Tvert i mot det kostrådene hevder, kan dette bidra til å øke forekomsten av hjertesykdom og død som et resultat av det. Dette er fordi planteoljene som blir blir brukt til fremstilling av margarin ofte inneholder mye omega-6 fettsyrer. Høyt inntak av omega-6 fettsyrer har også blitt satt i sammenheng med utvikling av brystkreft. Studier har vist at et høyt inntak av helfete meieriprodukter er forbundet med redusert risiko for utvikling av hjerte-kar sykdom og diabetes type 2.

Deres konklusjon er stikk i strid med det som anbefales og hensikten med anbefalingen.

Utdrag fra de 8 kostråd. 

Behovet for å tydeliggjøre kostrådene påpekes fordi det er ikke ett fett hvilken planteoljer du eventuelt erstatter det mettede fettet med. Det er en vesentlig forskjell på omega-3 og omega-6 fettsyrer og kildene i kosten til disse. De anbefaler først å fremst å velge oliven- og rapsolje fremfor mais-, soya- og solsikkeolje. Det finnes ulike typer og kilder til mettet fett og det er likeledes et behov for å skille mellom disse i kostrådene. Blant annet finnes det mettet fett i egg, mørk sjokolade, meieriprodukter og kjøtt, hvor kun mettet fett fra sistnevnte er satt i sammenheng med økt risiko for hjerte-kar sykdom. Her er det sannsynlig at faktorer som fôr, prosessering og tilberedning av kjøttet kan påvirke den risikoen – men det er en annen diskusjon.

Les mer om fettsyrer og kilder til det her og her.

Hva og hvordan burde du velge?
# Velg alltid ekte, hardt smør (helst økologisk) fremfor myk margarin
# Velg oljer med høyere innhold av, eller bedre ratio mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer slik som raps-, hampfrø-, eller linfrøolje fremfor soya-, mais-, og solsikkeolje
# Velg oljer med høyere innhold av enumettede fettsyrer slik som oliven-, makadamia- eller avokadoolje
# Velg mettet fett slik som kokosolje, palmeolje eller smør til steking på høy varme
# Velg alltid kaldpressede oljer
# Velg alltid økologiske oljer

2 thoughts on “Fortsatt ikke ett fett

    1. Thea

      Ja, men det virker som det skal mer forskning til på denne siden av vekten i forhold til den andre – det må jo snart vær godt nok belegg for å si at naturlig mettet fett ikke er farlig!

Legg igjen en kommentar