NATURLIG SUNN

Er ikke glutenfritt sunnere?

Dette bildet er fra VG.no 20.06 (klikk på bildet for link), og det gjør meg litt irritert.

Her er det avbildet glutenfrie produkter, som det ofte refereres til når man konkluderer med at et glutenfritt kosthold ikke er sunnere. I motsetning kan et glutenfritt kosthold basert på glutenfrie råvarer kan være sunt, og enda sunnere enn et kosthold med disse produktene. Dette er ikke alltid presisert godt nok syntes jeg.

De aller mest næringsrike råvarene vi kan spise; grønnsaker, frukt, bær, egg, nøtter, frø, kjerner, fisk, skalldyr og kjøtt er jo helt naturlig glutenfrie! I tillegg har vi meieriprodukter som også stort sett er glutenfritt. Baser heller kostholdet ditt på disse matvaregruppene. Jeg mener at dette til og med kan bidra til bedre helse, hvis du erstatter glutenholdige korn med mer grønnsaker, frukt, bær, egg, kjøtt, fisk og meieriprodukter. Man må ikke spise korn, og mange opplever blant annet mer velfungerende fordøyelse når man reduserer på antall brødskiver i løpet av dagen.

Jeg er helt enig i at det ikke er sunnere å basere kostholdet sitt på glutenfrie- fremfor glutenholdige produkter. Da har du misforstått. De glutenfrie produktene er ofte basert på ris og mais som er kraftig bearbeidet og stivelsesrike. Resultatet er lite næringsrike produkter som hovedsaklig gir deg svingninger i blodsukkeret. Med tanke på hvor billige råvarer dette er, er ofte produktene også latterlig dyre. Det er heldigvis ikke noe problem å finne oppskrifter på glutenfrie og næringsrike brød, knekkebrød, frokostblandinger eller lapper på nettet, slik at du kan lage det selv med mer næringsrike råvarer. Stort sett alle oppskriftene på bloggen min er for eksempel glutenfrie. Det kommer også stadig nye glutenfrie produkter på markedet som er basert frø og nøtter som er mindre bearbeidet og mer næringsrike. 

Poenget mitt er; man kan ikke si at det å ha et glutenfritt kosthold selv om man ikke har cøliaki generelt sett er mindre sunt enn et glutenholdig! Det kommer an på hva man velger å eventuelt erstatte det med! Hvis du ikke kan, eller ønsker å spise mat med gluten i, erstatt det med næringsrike råvarer som er naturlige glutenfrie!

Naturlige glutenfrie matvarer + meieriprodukter og makrell i tomat som også er næringsrike og helt glutenfrie produkter!

 

 

 

Legg igjen en kommentar