NATURLIG SUNN

Hva er lecithin?

Dette bruker jeg selv når jeg ammer, og jeg anbefaler det til venninner men har fått tilbakemelding på at ikke alle finner ut av hvordan man skal inkludere det i kosten. Her kommer det litt informasjon og tips!

Hva er det?

Lecithin er et fettstoff som (som oftest) utvinnes fra soyabønner, eller solsikkekjerner. Det brukes i matvarer fordi det fungerer som en emulgator. En emulgator har evnen til å binde fett og vann sammen. Resultatet blir at produktet ikke skilles seg, og får en fløyelsmyk konsistens. Tenk på iskrem – der er det tilsatt lecithin. Sammen med fettet fra fløten er det lecithin som gir is den fløyelsaktige konsistensen.

Lecithin inneholder fettstoffer av typen fosfolipider som inngår i alle kroppens cellemembraner og bidrar til å stabilisere cellemembranene. Det inneholder inisitol som er en komponent i myelinet som ligger rundt nevebanene våre og beskytter de – dette sørger for at nervesignalene (alle kroppens bevegelser) fungerer optimalt. Lecithin inneholder også et stoff som heter kolin som er viktig for fettforbrenningen. Lecithin bidrar til at gallen holder seg «flytende», og er kan derfor være et fint tilskudd for de som har problemer med gallen eller har fjernet galleblæren. Det samme gjelder for morsmelken – og det er derfor lecithin kan brukes for å forebygge eller redusere brystbetennelse når man ammer. Det er i tillegg nyttige fettsyrer for barnet – både for opptaket av fettløselige vitaminer, for hjernen og nervesystemet og for fordøyelsen.

Hvordan bruke det?

Lecithin kommer i granulat eller pulver form, oppbevares i romtemperatur, og kjøpes i helsekost. Det kan tilsettes hvilken som helst mat eller drikkevare, både kald og varm mat. På den avbildede boksen fra Supernature står det at den skal brukes i kald mat, men jeg ser ikke noe problem med å bruke det i varm mat. Lecithin finnes også som kapsler, hvilket kan være nyttig hvis du skal ha det for å motvirke tette melkeganger eller brystbetennelse.

 • Smoothie – tilsett 1 – 2 ss lecithin i smoothie som en god kilde til fettsyrer, og for å gjøre smoothien tykkere.
 • Havregrøt – rør inn 1 ss lecithin i havregrøten for gjøre havregrøten mer mettende og mer næringsrik.
 • Yoghurt – rør inn 1 ss lecithin for å tilføre nyttige fettsyrer og gjøre yoghurten mer mettende.
 • Juice – tilsett 1 – 2 ss lecithin i hjemmelaget eller drikkeklar juice, for å gjøre den litt tykkere og mer næringsrik. Dette vil også øke opptaket av enkelte vitaminer som finnes i frukt og grønnsaker, deriblant karotenoider.
 • Supper – rør inn 1 – 2 ss lecithin for å tykne suppen og gi den en litt mer kremaktig konsistens. Det tar ca 10 minutter før det tykner.
 • Sauser – rør inn 1 ss lecithin for å tykne sausen og tilføre nyttige fettsyrer.
 • Rå kaker – bruk lecithin sammen med mel av nøtter, frø eller kjerner for å tilføre gode fettsyrer og gi en mer fløyelsaktig smak.
 • Rå sjokolade – bland inn 1 ss i røren, det gir en softere konsistens, og passer veldig godt i rå sjokkis!

Håper det var en nyttig oppklaring!

 

2 thoughts on “Hva er lecithin?

 1. Anni

  Hei! Jeg brukte dette når jeg ammet førstemann og hadde aldri brystbetennelse, nå er jeg gravid med nr. 2 (4mnd på vei) og har allerede kjøpt det inn 😉 Er dette noe som også er bra å bruke mens man går gravid?

  1. Thea Post author

   Man kan helt fint spise det når man er gravid også, det er rikt på gode, lettopptakelige fettsyrer 🙂 Lykke til med nr 2, klem Thea

Legg igjen en kommentar