NATURLIG SUNN

Hva mener du om korn?

På skolen forrige dagen hadde vi en forelesning fra ansatte i Fuldkorn.dk som er et dansk samarbeid for å fremme fullkorn til befolkningen. Det er drevet av interessenter som produsenter og utsalgssteder i samarbeid med helsemyndighetene i Danmark.

På skolen har vi gjennomgått forskning som underbygger de gode helsemessige egenskapene til vannløselig fiber, men konklusjoner fra forskningen er relativt vage når det kommer til om fullkorn faktisk har den samme gunstige effekten.

I tillegg til dette har jeg lest flere artikler om et paleolittisk kosthold og lest denne bra artikkelen på bloggen til Pål Jåbekk. Den anbefales!

Trenger vi virkelig korn? Og hva gjør det med kroppen?

Først og fremst er ikke korn er en essensiell matvare. Det inneholder ingen komponenter som du ikke kan få i deg fra andre matvarer. Det som måtte fremmes av fiber, mineraler eller vitaminer finnes også i annen mat, og den beste kilden er grønnsaker.

Mange forbinder fullkorn med å være en god kilde til fiber. De vannløselige fibrene som har bevist positive effekter på helsen inkluderer beta-glukaner, psyllium og pectin. Førstnevnte finnes riktignok i bygg og havre, men psyllium er et (loppe) frø som males  (mest kjent som fiberhusk ) og pectin finnes i fruktskall. Grønnsaker, da spesielt rotgrønnsaker og kålfamilien, samt algen chlorella (cellulose) er en ypperlig kilde til fiber.

Korn fremheves også som en kilde til mineraler og sporstoffer. En interessant faktor er biotilgjengeligheten av disse i korn. Den er betydelig dårligere sammenlignet med mineraler i grønnsaker fordi kornet inneholder et såkalt antinæringsstoff som heter fytinsyre. Dette stoffet danner uløselige komplekser i tarmen med blant annet magnesium, kalsium, kobber, sink og ikke minst jern og gjør det dermed utilgjengelige for absorpsjon. Ergo,  korn er ingen god kilde til disse mineralene når vi tar hensyn hva som faktisk blir absorbert. Denne biotilgjengeligheten øker imidlertid hvis du bløtlegger kornet over en viss tid eller lar deigen gjære (surdeigsbrød), da vil fytinsyren brytes ned av enzymet fytase.

I tillegg syntes jeg det er rart at vi anbefaler fullkornsprodukter i så stor grad til hele befolkningen når antallet mennesker som reagerer på proteinet gluten er økende, enten i form av allergien cøliaki eller i form av hypersensitivitet overfor proteinet. Generelt er det også mange mennesker som blir kvitt andre relativt vanlige allergier ved å slutte å spise glutenholdige matvarer.

Som om ikke dette er nok, inneholder korn et annet problematisk protein, lektin. Disse kan binde seg til celler i tarmveggen og skape kanaler der ufordøyd mat kan «lekke» gjennom. Dette kan videre stimulere immunforsvaret i kroppen til å angripe disse fremmede og etterhvert egne proteiner.

Jeg prøver hvertfall å kutte ned på mengden korn. Jeg trenger det jo ikke og jeg merker selv stor forskjell på magen og resten av kroppen når jeg holder meg unna korn. Spesielt anbefaler jeg dette hvis du sliter med magen eller fordøyelsen. Kutt ned på korn, og øk inntaket av grønnsaker!

 

Legg igjen en kommentar