NATURLIG SUNN

IBS og lav FODMAP

Så du VGs papirutgave eller VG+ for noen uker siden? Min venninne og ernæringskollega Julianne som driver Lyngstad Ernæring var avbildet i en artikkel om magevennlig kosthold. Hun er selv diagnostisert med IBS (Irratable Bowel Syndrom) eller irritabelt tarmsyndom, og har et kosthold som har lavt innhold av FODMAPs. Det står for Fermenterbare Oligosakkarider, Disakkarider, Monosakkarider og (And) Polyoler. Alle disse sakkaridene er karbohydrater som fermenteres eller gjæres i tarmen, og hos personer med IBS skaper dette problemer i form av oppblåsthet, gass og smerter. Det kan også påvirke fordøyelsen og gi enten forstoppelse eller diaré. Symptomene kommer av at disse typene karbohydrater ikke blir ordentlig fordøyd i tarmen. Man mistenker at blant annet ubalanse i bakteriefloraen i tarmen kan være årsaken, men det er ikke fullstendig enighet om dette.

Skjermbilde 2014-11-18 kl. 11.44.45

Foto: VG

Nå har forskere i Australia kommet frem til at et kosthold med lavt innhold av disse FODMAPsene gir en bedre hverdag med redusert symptomer hos pasienter med IBS. Julianne har opplevd de positive effektene av dette kostholdet selv, og er i gang med å skrive bok om temaet. Her får du en grundig innføring i hva IBS er, hvordan du skal gå frem dersom du mistenker at du har IBS, samt oppskrifter tilpasset dette kostholdet.

IBS er en diagnose som man får når man har utelukket andre alvorlige sykdommer slik som for eksempel cøliaki, ulcerøs kolitt, chrons sykdom eller laktoseintoleranse. Mange føler seg dermed hjelpesløse når det ikke foreligger andre konkrete medisiner eller behandlinger for denne tilstanden. Det å legge om kostholdet kan altså hjelpe, og boken kommer ut i januar!

Klikk deg inn på bloggen hennes og få tilgang til de føste kapitlene, helt gratis 🙂

 

Foto: Frisk forlag

Foto: Frisk forlag

Legg igjen en kommentar