NATURLIG SUNN

Hvordan koke kraft?

JEG HAR FÅTT SPONSET EN WONDERBAG (naturligliv.no)

Høsten er her, og dette er den perfekte anledning til å koke kraft! Har du hørt om det? Det er ganske populært om dagen.

Hva er det?
Kraft får du når du koker bein eller grønnsaker i vann. Det blir som en buljong, men bortsett fra det kan det ikke sammenlignes. Dette er myye sunnere! Dette er den hjemmelagede næringsrike varianten. Det gir god smak og nyttige næringsstoffer. Det kokes gjerne i 1 – 2 døgn, men hvertfall 2 – 12 timer. Jo lengre det koker, jo mer næring får du ut av råvarene. Du kan bruke grønnsaksskrap (avskjær) eller bein fra storfe, gris, kylling, viltkjøtt, fisk eller skalldyr.

Hvorfor skal man spise kraft?
Det er tettpakket med næring, og inneholder mengder med protein og mineraler. Proteinet kollagen trekkes ut av bein, brusk og bindevev når kraften koker lenge. Når du koker grønnsaksskrapet får du ut vitaminer og mineraler derfra også. Det blir næringstett når det kokes ned og konsentreres. Hvis du lar bein koke lenge nok får du en mer geleaktig masse som er rik på kokt kollagen, kalt gelatin. Gelatin brukes ofte til å binde desserter og syltetøy sammen.

Kollagen selges til en relativt stiv pris på helsekost til damer som gjerne vil se yngre ut. Hvis du bruker kraft isteden vil du få et godt, men rimelig kosttilskudd som appåtil gir god smak til maten. Kollagen styrker hud hår og negler fordi det er det viktigste bindevevsproteinet i kroppen.

Aminosyren glycin som det finnes mye av i innmat beskytter og gjenoppbygger slimhinnen i tarmen, og er derfor spesielt styrkende ved inflammatoriske tarmsykdommer. Glycin kan også virke beroligende og bidra til bedre søvnkvalitet.

Vi spiser generelt mye mer muskelkjøtt enn innmat, og disse to kildene til protein har ulik aminosyresammensetning, med ulike oppgaver i kroppen. Det kan derfor være lurt å sørge for balanse i inntaket ved å øke andelen innmat/bein/brusk (det som ikke er muskelkjøtt). 

Glukosamin og kondritin som finnes i bein og brusk redusere smerter og betennelser i ledd.

Kalsium, magnesium, kollagen og fosfor kan styrke beinbygningen og motvirke osteoporose.

Kraft er miljøvennlig, fordi man bruker hele dyret eller grønnsaksskapet, og kaster dermed mindre mat (#kastmindremat).

Hvor får du tak i råvarene?

Neste gang du skreller grønnsaker, tilbereder en hel kylling eller spiser reker, så tar du vare på skrellet, skroget eller skallet – dette kan du koke kraft på. Ellers kan du kjøpe kraftbein hos slakter, i ferskvaredisken, små lokale kolonialer eller direkte fra bonden. Hvis du kjenner noen som jakter kan du spørre om de har ekstra knokler til overs etter at du har utbenet kjøttet. 

HUSK at du må ha kraftbein fra ville eller gressbeitende dyr. Ikke bruk bein fra konvensjonelt dyrehold. De har dessverre ikke fått så godt fôr, noe som gjenspeiles i næringsinnholdet dyrene (man blir hva man spiser).

Slik gjør du:
 • For å trekke ut maksimalt med næringsstoffer av beina kan du la de ligge i vann + 1 ss eplecidereddik dagen før du skal koke kraft på de (dette kan sløyfes)
 • Bruk en stor gryte og fyll opp med det du skal koke kraft på; grønnsaker, bein eller skall
 • Hvis du ønsker smak på kraften kan du ha i grønnsaker (eksempelvis løk, pastinakk, stengselleri, gulerot, purre osv, eventuelt havsalt og pepperkorn) i tillegg til bein eller skall
 • Fyll opp med vann til det rekker over akkurat over grønnsakene/beina/skallet
 • Kok opp
 • Ta av det hvite skummet som danner seg på toppen med en øse eller sil (hvis det gjør det)
 • Skru ned varmen, og la det så vidt småkoke med lokk i 24 t eller mer
 • Jo lengre det koker, jo mer næringsstoffer blir trukket ut av kjøttet
 • Når det har kokt lenge nok siler du av grønnsaker og bein
 • La kraften kjøle seg ned
 • Hell på små bokser, glass eller isterningsposer (jeg fyller gjerne noen glass og noen ark med isterningesposer)
 • Oppbevar i kjøleskap eller fryser til du har bruk for det

Et kult tips som gjør kraftkokingen enklere og mer miljøvennlig;  

 • Hvis du eier en WONDERBAG er dette et supert hjelpemiddel å koke kraft i. Da kan du koke opp og la det koke i ca 20 min før du setter hele gryta i wonderbagen og lar den ta seg av resten av putringen.
 • Wonderbagen fungerer nemlig som en slowcooker/dyne uten å bruke strøm, og holder godt på varmen.
 • Dette er perfekt for deg som ønsker å være mer miljøvennlig, for deg som ikke ønsker å ha på komfyren uten å passe på den, for deg som må passe på barna og ikke komfyren, eller for deg som ønsker å ha maten klar når du kommer hjem fra jobb!
 • Kjøpes hos den miljøvennlige livsstilsbutikken naturligliv.no

 

Hvordan bruke kraften?

 • Kraft kan drikkes som en varm styrkedrikk
 • Det kan brukes istedenfor buljong i supper og sauser (fettet gir smak, men du får enda mer smak hvis du har kokt kraften med grønnsaker og/eller krydder)
 • Du kan blande det inn i potetmos eller andre grønnsaksmoser.
 • Jeg har for eksempel en terning med kraft i barnematen, og et glass med kraft i supper, tacokjøttet, wok og sauser.

 

Legg igjen en kommentar