NATURLIG SUNN

Krydder i hverdagen

Det finnes mange kryderurter som har superpotente, helsebringende egenskaper. De har også nydelige farger og setter fantastisk smak på maten. Dette er grunnene til at noen urter har fått hedersplass på bloggen min.

Flere av disse kan du bruke som tørkede krydder i maten, men du kan også få tak i de som kosttilskudd. Fordelen med å ta det som kosttilskudd er at du får høyere konsentrasjon av de aktive virkestoffene. Skal du bruke urter terapeutisk kan det derfor være greit å ta det som et kosttilskudd.

Urter er faktisk rike på antioksidanter, per 100 gram er nellik en av matvarene som inneholder aller mest. Det kan likevel ikke defineres som noen viktig kilde, fordi vi spiser såpass lite av det.

Visste du at hvitløk har antibakterielle og antivirale egenskaper og er generellt immunstimulerende ved at det inneholder antioksidanter? I tillegg kan det senke risikoen for hjerte-kar sykdom ved at det får muskelene i blodårene til å slappe av og senke blodtrykket. Det brukes også for å holde kolesterolnivåene normale. Hvitløk virker appetittstimulerende og stimulerer utskillelsen av enzymer som gir bedre fordøyelse. Les mer om hvitløk her.

Ingefær inneholder gingeroler som blant annet demper kvalme. Den er naturlig betennelsesdempende og virker stimulerende på fordøyelsen. Det har i tillegg den samme positive virkingen som hvitløk på hjertehelsen, ved at den hemmer sammeklebningen av blodplater i årene. Den kan brukes både i kald og varm mat, og passer ypperlig å lage te av ved forkjølelse. Ingefær kan nemlig også bekjempe virusinfeksjoner.

Den superfriske røde chillien har mange helsebringende egenskaper. Det aktive virkestoffet capsaicin stimulerer fordøyelsen og fettforbrenningen. Den øker blodgjennomstrømningen i kroppen og kan være fin ved kalde hender og føtter. Den kan også bidra til å redusere mengden triglyserider (fett) og kolesterol i blodet.

Min favoritturt er uten tvil gurkemeie. Det blir faktisk omtalt som naturens kortison fordi det har en naturlig smertestillende og betennelsesdempende effekt. De aktive stoffene kalles for curcuminer og du ser ofte at dette navnet går igjen på kosttilskudd med gurkemeie. Jeg bruker selv gurkemeietabletter ved magekramper og syntes faktisk det er et godt alternativ til vanlig smertestillende. Det er fantastisk ved revmatiske betennelser,  inflammatoriske tarmsykdommer og problemer med gallen. Kombiner gurkemeie med litt pepper og fettsyrer for best opptak i kroppen (i kosttilskudd er dette ofte allerede tilsatt).

Kanel inneholder stoffer som kan stimulere fordøyelsen og stabilisere blodsukkeret. Dette kan også være med på å redusere søtsug. Husk å bruk ekte ceylonkanel (som du får tak i på helsekost) og ikke kassiarot (som er det som selges i matbutikken).

Hvis du vil lese og lære mer om urter anbefaler jeg det urtemedisinske leksikonet Rolv. Bruk alltid friske urter og krydderplanter i matlagningen – både kalde og varme retter!

2014-10-05 11.37.05

Legg igjen en kommentar