NATURLIG SUNN

Leverrens med mariatistel

For mange innebærer jul og nyttår et relativt høyt inntak av alkohol. Det er julebord, nyttårsfester, familieselskap og lange lunsjer med både juleløl og akevitt. Alkohol er en gift for kroppen, og det er leverens oppgave å rense ut giftstoffer. Kroppen er fantastisk tilpasningsdyktig og leveren klarer seg som regel fint alene, men etter større påkjenninger kan det være nyttig å stimulere eller hjelpe leveren litt på vei.

Urten mariatistel/milk thistle (silybum marianum) inneholder virkestoffet silymarin som virker avgiftende og rensende på akkurat leveren. Dette gjelder spesielt ved alkoholiske skader som fettlever som kan oppstå ved langvarig høyt inntak av alkohol. Den virker både forebyggende og akutt. Den virker ved å stimulere dannelsen av nye leverceller som erstatter de som er skadet. Det støtter også levercellene direkte ved binde seg til utsiden av cellene og blokkere inngange for enkelte giftstoffer. Det er også en kraftig antioksidant som generellt virker styrkede på immunforsvaret vårt. Dersom man har et høyt alkoholinntak bør urten brukes sammenhengende i 4 – 8 uker for å reversere eventuelle skader på lever. Det er vanlig å føle seg litt uvel de første ukene, men det er som regel et tegn på at rensen er i gang og nødvendig.
Det finnes urter som kan brukes samtidig for å stimulere nyrenes utskillelse av avfallsstoffer og væske slik som løvetann eller brennenesle. Gurkemeie, ingefær og artisjokk kan være lever-styrkede urter som stimulerer produksjon og sekresjon av galle fra lever og galleblære. Galle er blant annet viktig for nedbrytelse av fett far maten.
Mariatistel kan kjøpes i kapselform i helsekosten eller i produkter der flere av de andre nevnte urtene også inngår. Husk at du alltid skal rådføre deg med lege ved bruk av urter dersom du er gravid eller bruker medikamenter.
Kilder: www.rolv.no