NATURLIG SUNN

Marsipan og kransekakestenger

Marsipan er enkelt å lage selv, og når BraMat sin test viser at de fleste butikk-kjøpte inneholder ca 22% mandler har du enda en god grunn for å gjøre det. Her blir det mer av de sunne mandlene og mindre annet usunt tull!
Bruk mandler i løsvekt og gå til innkjøp av en mandelkvern (finnes på kjøkkenbutikker). Eventuelt kan du kjøpe ferdig kvernede mandler på helsekosten fra Funksjonell Mat. De hele mandlene må skoldes og tørkes så dette må du gjøre kvelden før slik at de kan tørke ordentlig før du kverner de. Kok opp en stor kjele med vann og la mandlene fosskoke 1 – 2 minutter. Deretter må du poppe skallet av de og la de tørke på et kjøkken håndkle i ca 24 timer. Når de er helt tørre kverner du de to runder i mandelkvernen. Du kan sikker også bruke en blender, men de fleste oppskrifter anbefaler mandelkvern.

Jeg bruker kokosblomstmelis fordi jeg syntes det smaker godt og til tross for at det ikke er et lavkarbo alternativ foretrekker jeg det fremfor sukrinmelis som etter min mening er kunstig og for unaturlig. Kokosblomstmelisen er bærekraftig fremstilt og inneholder både vitaminer og mineraler fordi det ikke er raffinert og bearbeidet slik vanlig hvitt sukker er. Det gir marsipanen er litt mørkere farge uten at det gjør noe syntes jeg.

Oppskrift:
1 kg mandler
350 g kokosblomstmelis
0,5 ts vaniljepulver
5 eggehvitter
0,5 dl vann

Bland inn kokosblomstmelisen og vaniljepulver godt før du blander inn eggehvitter og vann. Kna deigen godt og form 4 store pølser eller en stor deig. La deigen hvile i 15 minutter før du triller kuler, stenger eller knapper med marsipan.

Deretter kan du smelte mørk sjokolade, eller lage den selv ved å smelte dobbelt så mye kakaomasse som kakaosmør, tilsette kokosblomstmelis og litt vaniljepulver og dyppe marsipanen i sjokoladen. En egen oppskrift på sjokolade finner du her, dersom du ikke har gjort det før.

Kransekakestengene steker du på 200 grader i ca 10 minutter på en rist i ovnen. Dypp de i sjokolade når de er avkjølt.

Begge deler skal oppbevares i kjøleskapet. Jeg fryste ned 1/4 del av marsipanen for å bruke litt nærmere jul.

 2013-11-27 10.49.41

Legg igjen en kommentar