NATURLIG SUNN

Mat som øker forbrenningen

Jeg jobber i en helsekost, og noe av det jeg oftest får spørsmål om er hvilke produkter som kan øke forbrenningen. Mange ønsker økt forbrenning for å gå ned i vekt, eller fordi de har treg fordøyelse.

Med forbrenning refererer man som regel til den energien kroppen forbruker hver dag. Vi skiller mellom den energien som kroppen trenger for å opprettholde normale kroppslige funksjoner: respirasjon, blodsirkulasjon, fordøyelse og kognitiv funksjon – såkalt basal- eller hvilemetabolisme. Dette oppgis i energi som kJ eller kcal. Når man legger til den energien kroppen trenger for å de daglige gjøremål som arbeid eller trening får vi det totale kaloribehovet.

Man kan måle kroppens basal- eller hvilemetabolisme direkte, eller estimere det ved hjelp av en relativt enkel formel. Dersom man spiser for lite vil kroppen redusere denne metabolismen eller forbrenningen. Dette er kroppens naturlige reaksjon når det er begrenset tilgang på energi. Dette er også en av grunnene til at man ikke nødvendigvis går ned i vekt av å spise litt mindre kalorier enn det man har regnet ut at man forbruker. Pass på å spise nok for å holde kroppens metabolisme oppe. Men, mange forveksler denne metabolismen med treg fordøyelse eller forstoppelse.

Så kan man øke denne metabolismen/forbrenningen/fordøyelsen? Fysisk aktivitet og økt muskelmasse vil øke kroppens metabolisme fordi muskelvev krever mer energi enn fettvev for å vedlikeholdes. Å bruke kroppen fysisk vil også i seg selv stimulere musklene i tarmene og dermed fordøyelsen. Det finnes også flere matvarer og urter som naturlig vil øke blodsirkulasjonen og stimulere fordøyelsen. Disse kan du inkludere i kostholdet ditt enten i form av matvarer eller som kosttilskudd:

  • Chilli inneholder et stoff som heter capsaicin er kanskje den mest kjente urten både for å stimulere blodsirkulasjonen og sette fart på fordøyelsen.
  • Kaffebønner inneholder kaffein som vi har egne reseptorer for i tarmen og som som setter i gang fordøyelsen. De ubrente grønne kaffebønnene inneholder et fettstoff som heter klorogensyre påvirker hormonet leptin, som igjen er avgjørende for hvor mye insulin som frigjøres og dermed påvirker fettforbrenningen i kroppen.
  • Chia- og linfrø inneholder et viskosiøst fiber som tiltrekker seg væske og lager et slags slim. Dette gjør at at maten passerer enklere gjennom tarmen og forhindrer forstoppelse.
  • Oliven- og linfrøolje smører tarmen på innsiden og forhindrer forstoppelse.
  • Grønn te inneholder et plantestoff som heter katekiner som er kjent for å stimulerere forbrenningen.
  • Kakaobønner inneholder både katekiner og koffein og kan dermed stimulere forbrenningen.
  • Gurkemeie virker styrkende på flere deler av fordøyelsen ved å stimulerer utskillelsen av fordøyelsesenzymer, magesyre og gallesafter.
  • Ingefær virker varmende og stimulerer blodsirkulasjonen i kroppen. Den stimulerer også sekresjonen av fordøyelsesvæsker og stimulerer peristaltikken eller de naturlige muskelbevegelsene i tarmen og forhindrer dermed forstoppelse.
  • Fennikkel inneholder en del bitterstoffer og uløselige fiber og en en typisk urt som brukes for å sette i gang fordøyelsen.
  • Bitterurter er en samlebetegnelse på flere urter (kvann, merian, kanel, galangal, kummin, nellik +++) som både stimulerer blodsirkulasjonen og utskillelsen av fordøyelsesenzymer og vil dermed påvirke blant annet fordøyelsen av maten.

 

Hvis man har treg mage er det ofte råd å få om å spise mer fiber fra korn, men dette kan desverre virke mot sin hensikt. Prøv heller bitterurter, frø og oljer men sørg for å også få i deg fiber fra grønnsaker!

 

2014-10-05 11.46.42

Legg igjen en kommentar