NATURLIG SUNN

Melkesyrebakterier, hva er det og trenger jeg det?

Melkesyrebakterier, eller probiotika som det også kalles er en viktig del av tarmen vår. Ofte snakkes det også om mikrobiota eller tarmflora. Alt refererer til bakteriene som holder til i tykktarmen vår. Vi huser nemlig mange, mange milliarder bakterier som er helt nødvendige for at vi skal overleve. Til sammen veier de ca 2 kg. Det finnes mange forskjellige bakteriestammer og de lever i en symbiose. De har ulike oppgaver og hjelper oss på forskjellige måter.

Det er et stadig større fokus på bakteriene våre. Forskning knytter det til overvekt, IBS, allergier, astma, adferdsproblemer og autoimmune sykdommer. Flere hevder at god helse tarter i tarmen, og at ubalanser ellers i kroppen kan hjelpes av symbiose eller god bakterieflora i tarmen. Men, hvorfor er de så viktige?

Bakteriene spiser de fibrene som tynntarmen vår ikke klarer å bryte ned. Når fiber kommer ufordøyd over i tykktarmen fermenterer bakteriene dette og produserer korte fettsyrer som et biprodukt. Disse fettsyrene blir videre brukt som energi for cellene i tarmveggen. Bakteriene beskytter oss mot skadelige mikroorganismer som vi får i oss via maten vi spiser. De «lærer opp» immuncellene i kroppen, og tar samtidig opp plass som forhindrer de skadelige bakteriene i å etablere og formere seg i tarmen.

Når man tar en antibiotika-kur dreper man både de skadelige (som er det man ønsker) og de gode bakteriene i tarmen. Derfor er det helt nødvendig å fylle på med gode bakteriene etter endt antibiotika-kur. Dette kan man naturlig få fra fermentert mat (surdeigsbrød, syrnede meieriprodukter, kombucha, fermenterte grønnsaker, lagrede skinker og oster), men for de som ikke spiser dette så ofte kan det være nødvendig med et tilskudd av bakterier. Du kan få bakterier i kaplser eller i pulverform, og dette får du tak i på helsekost.

Dersom du har IBS, matvareintoleranser, allergier eller ofte er syk kan du sannsynligvis ha nytte av et tilskudd med melkesyrebakterier. I tillegg kan dette være lurt å ta hvis du skal ut å reise, og spise mat med andre bakteriekulturer enn det du er vant til. Et must i reiseapoteket altså. Det kan balansere både hard og løs mage og styrke immunforsvaret ditt ved sykdom!

Prebiotika refererer til fiber som vi ikke kan fordøye i tynntarmen og som derfor fungerer som mat for bakteriene våre. Husk derfor å få i deg litt fiber daglig slik at du ikke sulter bakteriene. Slikt fiber finner du i mange ulike matvarer: for eksempel frø, fiberhusk, frukt, rotgrønnsaker og rent FOS tilskudd. Ofte finner du også litt tilsatt fiber eller prebiotika i probiotika produktene. I motsetning skal du være forsiktig med for høyt fiberinntak hvis du har IBS, da det nettopp kan være dette fiberet magen reagerer på.

PS. Melkesyrebakterier har ingenting med melk å gjøre – det inneholder hverken laktose eller melkeprotein. Navnet refererer til at bakteriene produserer melkesyre i tarmen.

Hva du skal velge? Få en anbefaling på produkt, bakterierstammer og mengde bakterier av en terapeut eller i helsekostforretningen.

2015-04-19 11.03.36

 

Legg igjen en kommentar