NATURLIG SUNN

Naturlig solbeskyttelse

Solen titter frem og det er absolutt på vei til å bli sommer! Med det følger også et behov for å beskytte seg for solstrålene. Men, husk å ikke smøre deg inn med faktor 50 (eller 30) hele dagen – da får du heller tilstrekkelig med vitamin D. Ca 10 – 20 minutter eksponering av ansikt og nakne armer (uten solkrem) gir den den daglige dosen med vitamin D du trenger.

Det finnes også naturlig måter å beskytte seg mot solen på. Visste du at plantene inneholder antioksidanter som blant annet beskytter de mot solen? Et isbergsalathode som er tettpakket er har ikke like stort behov for beskyttelse mot UV stråler som en mer åpen bladsalat.  Dette ser man ved at bladene på åpne salater har sterkere farger, en slags “solfaktor” som de dekker bladene med. Dette fungerer også som antioksidanter for oss. Grønne grønnsaker kan altså bidra med antioksidanter som beskytter oss mot solen – og jo grønnere, jo bedre. Jeg bruker selv chlorella-algen som et kosttilskudd mot solbeskyttelse – den er proppfull av dette grønne fargestoffet, klorofyll.

2015-05-03 17.42.30

I tillegg kan man finne beskyttende antioksidanter i røde og oransje grønnsaker: lykopen i tomater og beta-karoten i gulerøtter. Disse lagres i underhudsfettet og danner et beskyttende lag mot skader fra UV stråler. Beta-karoten kan foresten også hjelpe mot soleksem! Hvis du sliter med det ville jeg også sørget for tilstrekkelig inntak av omega-3 og omega-6 fettsyrer.

2015-05-13 08.50.35

Visste du også at kokosolje inneholder solfilter tilsvarende faktor 10? Å joda. Så denne kan man faktisk smøre seg med og både få masse fuktighet og solbeskyttelse. Men husk å bruk sunn fornuft – det fungerer tross alt også som stekefett, så ikke bruk dette som eneste beskyttelse første dag på stranden med vinterblek kropp 😉

2014-12-08 12.48.33

Daglig inntak av, eller innsmøring med disse matvarene, kan altså bidra til å beskytte mot solens potensielt skadelige stråler – så god soling!

PS: husk å velge solkrem uten parabener, mineraloljer og andre ulumskheter som ikke er bra for kroppen din!

 

Legg igjen en kommentar