NATURLIG SUNN

Nye danske kostråd

Idag har fødevarestyrelsen i Danmark lansert de nye danske kostråd. Hovedforskjellen er vel at det nå er 10 kostråd og ikke 8, men ellers er det da ikke så mye nytt?

De 10 nye kostråd:

 

De 8 gamle kostråd:

De har fjernet rådet om å spise poteter, ris og pasta, men fullkornsanbefalingen er der enda. Selv syntes jeg ikke det er på sin plass å anbefale en hel befolkning å spise korn, når det ikke finnes noen essensielle næringsstoffer i korn som man ikke kan få i seg på andre måter (eksempelvis grønnsaker og alger), men desto høyre innhold an antinæringsstoffer som gluten, fytinsyre og lektiner som mange, – og stadig flere i befolkninger reagerer på. Argumentet om at fullkorn er en god kilde til mineraler faller igjennom når man tenker på biotilgjengeligheten av det i forhold til at fytinsyren i kornet binder mange av mineralene i tarmen og gjør de utilgjengelige for absorpsjon. Argumentet for at det tilfører fiber som er godt for tarmen kan besvares med at det først og fremst er vannløselig ufordøyelige fiber som gir en god effekt, og dette kan må få tilført fra bygg og hvete, men disse typene fiber kan man også få fra frukt (pectin), fiberhusk (psyllium) og loppefrø (psyllium), chlorella (cellulose) og tilskudd med beta-glukaner (beta-glukan). Grønnsaker er også en god kilde til fiber (og mineraler).

Jeg syntes det er merkelig, og ikke minst synd at de fortsatt anbefaler å spise mindre mettet fett og velge magre produkter (både meieri og kjøtt), når det er mye forskning som viser at naturlig, ubearbeidet mettet fett fra både plante- og animalsk opprinnelse har gode helse effekter og er essensielt for kroppen. Dette er noe jeg til å med har fått (minimalt vel å merke) undervisning i på masterutdannelsen i ernæring på universitetet i København, så det henger rett å slett ikke helt på greip at de ikke anbefaler å inkludere naturlig mettet fett som en naturlig del av det danske kostholdet.

På den andre siden, finnes det absolutt ingen gunstige effekter av å velge magre (da mener jeg fettreduserte) meieriprodukter da disse er bearbeidet og tilsatt flere ugunstige eller unødvendige tilsetninger i forhold til de produktene som er naturlig fete (eksempelvis salt, sukker, vann, stivelse, konserveringmilder, smaksaromaer).

Når det gjelder mettet fett fra kjøtt vil det naturlige mettede fettet fra økologiske, gressspisende dyr gi helt andre fettsyresammensetninger og helsefordeler enn typisk bearbeidet kjøttdeig fra butikken. Det er synd at de ikke vektlegger å presisere forskjellen på dette i kostrådene. Det er nemlig veldig stor forskjell på mettet (og umettet- for den saks skyld) fett fra matvarer som er bearbeidet og varmebehandlet og de som er økologiske og lite prosesserte!

Velg helfete, ubearbeidede og så lite prosesserte matvarer – og helst økologisk hvis det er mulig 🙂