NATURLIG SUNN

Nytt regelverk for import av kosttilskudd

1.oktober 2015 ble det innført nytt regelverk for import av kosttilskudd til Norge. Denne forskriften regulerer kjøp av kosttilskudd over nett, og ulovliggjør det å bestille urter, fettsyrer, vitaminer og mineraler med høyere doser enn det som er tillatt å selge på helsekost i Norge. Da blir de nemlig definert som legemidler.

Det er legemiddelverket som har foreslått lovendringen og henviser til undersøkelser som viser at 62% av legemidlene som selges på nettet er falske. Argumentasjonen for forbudet frontes med et ønske om å beskytte folk mot disse falske produktene og dermed potensielt skadelige stoffer. Problemet med dette er at regelverket som det er nå, også omfatter vitamin- og mineraltilskudd.

I USA er det ikke rapportert om noen dødsfall fra vitamintilskudd de siste 31 årene i følge «American Association of Poison Control Centers», og i USA har man ikke maksgrenser for innhold i kosttilskudd det hele tatt. Der er produsenten selv ansvarlig for produktets sikkerhet. En lignende oversikt viser det samme i Europa (info og link fra Jan Øyvind Lorgen sin FB side). Et slikt regelverk bygger på tillitt til produsentene av produktene, og vi kan vel anta at suksessen til produsenten vil være kortvarig dersom de produserer tilskudd som folk blir syke og dør av. Uteblir virkningen av produktet vil vel folk slutte å kjøpe det.

Dette nye regelverket er etter all sannsynlighet også i strid med EØS regelverket som tillatter fri flyt av varer som er lovlig i EU.

Forbudet har møtt stor protest, blant annet fordi maksgrensene i Norge allerede er veldig lave sammenlignet med andre land, for eksempel Sverige. Men også fordi flere grupper, deriblant veganere og ME-syke trenger større terapeutiske doser av enkelte vitaminer eller mineraler for å holde seg friske. Er du uenig i forbudet kan du markere dette ved å delta på demonstrasjon lørdag 17.oktober utenfor Stortinget. Her finner du link til FB arrangementet. Fritt helsevalg sitt mål er å oppnå frihet for nordmenn til å kunne kjøpe næringsstoffer som kosttilskudd uten restriksjoner på dose eller form, og de oppfordrer myndighetene til å la folk få velge selv.

Det er jo unektelig litt spesielt at Norge nå har strengere regler for omsetning av kosttilskudd enn tobakk og alkohol (!).

 

Forbudet gjelder kun for netthandel, så dersom du er ute å reiser kan du ta med deg kosttilskudd med høyere doser enn det som er tillatt å bestille via nettet eller selge i Norge. Dette gjelder så lenge det er for inntil 1 års privat forbruk. Husk også å ta vare på kvitteringen!

Her kan du lese mer om forbudet på tollvesenet sin side.

2015-10-14 09.19.37

Legg igjen en kommentar