NATURLIG SUNN

Er periodisk faste noe for deg?

Hvis du følger meg på Snapchat (@naturligsunn) så du at jeg ikke spiste frokost før kl 12 idag. Av og til får jeg spørsmål om det. Hvorfor gjør jeg det? Frokost er jo dagens viktigste måltid..? Eller? Akkurat dette har jeg skrevet om før, og du finner innlegget her.

2015-08-13 12.15.30

Periodisk faste går ut på at man har et slags spisevindu, det betyr at man for eksempel spiser mellom kl. 12 – 20, og faster mellom kl 20 – 12. Det er selvfølgelig rom for individuelle tilpasninger, og det har jeg, fordi jeg relativt ofte jobber sene kvelder og ikke er hjemme før kl 21- 21.30. Jeg etterstreber ca 12 – 14 t faste. Dette er tidsvinduet fra dagens siste måltid på kvelden til dagens første måltid om morgningen.

Vi er heldige. Vi har tilgang på mat stort sett hele tiden, og har du ikke noe du har lyst på hjemme kan du gå på butikken rett rundt hjørnet og kjøpe deg noe. Dette resulterer i at de fleste av oss spiser (ikke nødvendigvis mer), men kanskje oftere enn vi egentlig trenger. Faste gjør vi egentlig bare om natten, når vi sover. Fordelene med fasteperioder er at kroppen kommer over i et modus der de kan bruke av energireservene vi har på kroppen: fettlageret. Hvis vi har et jevnt næringsinntak (av spesielt karohydrater, alkohol eller proteiner) vil vi ikke tillate kroppen å komme i dette moduset hvor vi forbrenner fett. Dette styres av hormoner, og med jevn tilførsel av de overnevnte næringsstoffene vil hormonet insulin sørge for fettlagring fremfor fettforbrenning.

Periodisk faste er dermed et slags spisemønster hvor du venter med frokosten for å forlenge den fettforbrennende fasen kroppen naturlig kommer i i løpet av natten.

Jeg blir som regel ikke sulten før kl begynner å nærme seg 12. Dette er naturligvis et resultat av at periodisk faste nå er en vane, men det kommer selvfølgelig også an på aktivitetsnivået. Jeg opplever at jeg konsenterer meg bedre før jeg spiser frokost, og det tror jeg delvis skyldes av blodsukkeret mitt er stabilt om morgningen når jeg har fastet hele natten. Dette testet jeg ganske grundig ut på meg selv i fjor når jeg skrev masteroppgave, og det funker for meg. Om det funker for deg er noe helt annet, du er jo tross alt et annet individ med andre gener og vaner enn meg – men hvis du syntes det høres interessant ut anbefaler jeg deg å prøve.

Har du testet periodisk faste? Legg gjerne igjen en kommentar med dine erfaringer 🙂

 

12 thoughts on “Er periodisk faste noe for deg?

 1. Birgit

  Dette har jeg lest en del om, og tenkt at dette kunne jeg tenkt meg å prøve. Problemet mitt er bare at jeg begynner å bli slapp/svimmel et par timer etter jeg har stått opp, så da må jeg ha frokost. Men det er vel sånn at jo mer fett og mindre karbohydrater du spiser, jo lengre klarer du å holde deg mett. Jeg er veldig flink med kostholdet, og kjenner på kroppen at den trives med en del fett iforhold til karbohydrater. Problemet mitt er bare at helgene blir litt for utskeiende, slik at kroppen trenger noen dager for å hente seg inn igjen ;-). Men det er absolutt noe jeg har lyst å prøve :-)…..SUPER BLOGG FORRESTEN!

  1. Thea Post author

   Hvis du blir slapp og svimmel kan det være lurt å få i seg litt mat, eller litt væske med litt salt i. Du får prøve deg gradvis frem, og pushe sakte for å bli kjent med dine egne grenser. Det finnes jo som sagt ingen fasit på hvor lang fastetid man må ha. Tusen takk for hyggelig ord! Klem T.

  1. Thea Post author

   Hei Kristin! Jeg gjør ikke dette hver eneste dag, men når det passer, og det passer oftere enn det ikke passer. Gjør du det hver dag? Klem T.

 2. Eirin

  siden jeg var 14-15 har jeg prøvd å følge etter alle rådene som tilsier at frokost er det beste, og at en bør spise små måltider 4-5 ganger om dagen. Dette har jeg aldri fått til, mest fordi at når jeg først spiser har jeg et ønske om å føle meg ordentlig mett (ikke bare ikke-sulten) men også fordi jeg synes det er vanskelig (sånn praktisk) å spise så mange små måltider ila dagen. Dessuten er jeg aldri sulten før kl 11-12 og hater å tvinge i meg frokost tidlig.

  Jeg priset meg derfor lykkelig for en uke siden da jeg leste om periodisk faste. Det er jo AKKURAT slik spiserutinene mine faller tilbake til når jeg ikke får til det som anbefales. Jeg spiser ca 2-3 måltider om dagen nå, litt sånn som deg – avhengig av når fasten begynte eller sluttet og føler meg bare veldig lykkelig på matfronten. Jeg får muligheten til å kose meg med maten og føle meg mett. Jeg slutter å konstant gå rundt å småspise – og jeg er helt enig i at konsentrasjonen min er mye bedre før jeg har spist. For å ikke snakke om samvittigheten.

  Tenk hvor mye jeg kunne gjort de siste fem årene istedetfor å tvignge meg inn i det kostholdet «alle andre» har og får til, når jeg har det så bra med mitt eget!

  1. Thea Post author

   Så bra at du endelig har funnet noe som agr fungert for deg! Det er jo det aller viktigste! Vi er alle forskjellige, men de vanlige kostrådene tar ikke alltid hensyn til det 🙂 Tusen takk for kommentar Eirin, klem T.

 3. Anja Elisabeth

  Hei! Drikker du ikke noe kaffe eller vann om morgenen (før kl 12 og du bryter fasten)?
  Er det mange måltider du har ilø av dagen? Og ca kaloriinntak da pr måltid? Vurderer å teste ut periodisk faste!
  Anja 🙂

  1. Thea Post author

   Hei! Jeg drikker kaffe, gjerne med kokosfett fordi det ikke påvirker insulinutskillelsen og fettforbrenningen. Drikker også vann, det påvirker heller ikke fettforbrenningen (som jo er målet med periodisk faaste). Jeg spiser 5 – 6 måltider ila dagen. Kaloriinnholdet varierer, og jeg tenker ikke så mye over kalorier men spiser til jeg er mett, og spiser når jeg er sulten 🙂 Lykke til! Klem T.

 4. Kristin :-)

  Jeg følger også periodisk faste, spiser første måltid 11.30 å siste før kl 21.00. Men jeg lurer på, frem mot første måltid, er det bare vann en kan drikke da? Ser noen drikker kaffe, å spiser tyggis eller drikker sukkerfri energi drikker etc. Er det fasting da? Eller er det fasting så lenge du ikke spiser noe du tygger å svelger?
  🙂

  1. Thea Post author

   Jeg drikker vann og kaffe, ofte med kokosfett fordi dette ikke påvirker insulinutskillelsen og fettforbrenningen. Jeg ville ikke spist tyggis eller sukkerfrie energidrikker fordi jeg syntes det er helt unaturlig å starte dagen med det, men det er uansett matvarer som jeg prøver å spise og drikke så lite av som mulig. Man må jo finne ut av hva man syntes er best for en selv 🙂 Hvis man faster for å ikke spise eller tygge kan man jo ikke innta det, men hvis man faster for å forlenge fettforebrenningen syntes jeg vann og kaffe er innenfor. Klem T.

 5. Marianne

  Hei! Veldig interessant det du skriver om, lyst til å prøve! Men om man trener tidlig på morgenen bør man kanskje spise noe i forkant, eller hvilke erfaringer har du med det? 🙂

  1. Thea Post author

   Hei Marianne! Takk for kommentar. Har lite erfaring med det, ettersom jeg egentlig ikke trener 😉 Hehe. Her må du vel bare kjenne etter selv, kanskje spise et par håndfuller med noe; et kokt egg, et glass med ferskpresset juice, en frukt, en kopp kaffe med litt kokosolje ol kan være fine alterantiver å prøve seg frem med. Lykke til! Klem T.

Legg igjen en kommentar