NATURLIG SUNN

Quinoaburger

Vet du hva quinoa er? Det er et frø og ikke et korn. Det er glutenfritt, allsidig og veldig næringssrikt. 2013 ble av FAO (FN) utnevnt til «quinoa-året» på grunn av frøets potensielt viktige rolle i å redusere sult verden over. Det er nemlig en komplett proteinkilde fordi den inneholder alle de 8 essensielle aminosyrene som kroppen ikke kan lage selv. Det er også en god kilde til flere mineraler og fettsyrer. Det kalles for inkaenes gull da de tidligere så på quinoa som hellig føde. Produksjonen ble på et tidspunkt helt utslettet men på 1980 tallet ble den tatt opp igjen i USA. Idag kan du få tak i quinoa i de fleste helsekostbutikker og i noen supermarkeder. Smaken er litt nøtteaktig og konsistensen når du koker den er som luftig ris.Jeg har laget burgere av svart quinoa, som blant annet inneholder noe med fiber enn det hvite og røde quinoa frøet. Før du bruker quinoa må du skylle det godt fordi overflaten er dekket av et slags stoff som gir bitter smak. Deretter koker du det i ca 15 minutter.

Oppskrift:
1,5 dl quinoa (av den fargen du vil bruke)
2 økologiske egg
2 dl hirseflak eller havregryn
1 ts himalayasalt
Nykvernet pepper
2 ss revet parmesan
1 ts fiberhusk
1 ts tørket ramsløk (eller annet krydder du liker)
Litt ferske urter – timian, gressløk eller persille f.eks
Smør til steking

Kok quinoaen i ca 3 dl vann til alt vannet er fordampet, bland inn egg, hirse/havre, parmesan fiberhusk og krydder. La det stå i 10 minutter slik at massen blir fastere.

Jeg laget små former av aluminiumsfolie slik at burgerne skulle få en rund, fin burger-look. Ta av et langt stykke alu folie og brett den flere ganger slik at det blir en lang tynn «linje» som du lager ca 4 sirkler av.

Varm pannen med smør og ha røren i formene. Stek noen minutter på hver side. Røren min ble til 8 mellomstore quinoa-burgere.

Server med det du måtte ønske – hos meg ble det rødløk, tomat, avokado, ruccola og litt sennep.