NATURLIG SUNN

Råsaft av krekling

Lite visste jeg at Geilo var et kreklingparadis, men i helgen var svigermor vist meg de beste stedene for å plukke bærene, og lært meg å lage råsaft av de.

Krekling er, ifølge urteleksikonet Rolv, en lavtvoksende, teppedannende, alltidgrønn busk med svarte bær. Bærene plukkes normalt på denne årstiden, men fordi de har selvkonserverende egenskaper kan man faktisk også finne bær når snøen smelter til våren. Storfugl lever på disse bærene om vinteren, og graver de frem fra snøen. Bærene holder seg godt på grunn av høyt innhold av organiske syrer som hemmer veksten av bakterier og sopp. Rolv skriver også at disse bærene kan dempe tørste når du er på fjelltur, så se etter krekling neste gang du skal ut på tur!

2015-10-11 12.57.25

Kreklingen er proppfull av antioksidanter i form av antocyaniner og flavonoider. For å bevare mest mulig av disse næringsstoffene laget jeg råsaft av bærene. Du trenger ikke å søte saften eller blande den ut med vann, men du kan selvfølgelig gjøre det hvis du vil – smak til som du ønsker.

Fordi du skal sile saften trenger du ikke være så nøye med å luke ut rusk som kommer med når du plukker bærene. Men fjern kvister og store blader.

Dette trenger du:

Kreklingbær

Frukt/bærsaftpose, nøttemelkspose eller et tynt bomullsklæde (det er best å bruke et nylonklæde da dette ikke suger til seg fargestoffene på samme måte som et bomullsstoff)

Food prosessor

Ren beholder til saften

Glass/flasker til å oppbevare saften i

Bærene har relativt hardt skall, så bruk en food prosessor (med kniv) i ca 10 – 20 sekunder for å ødelegge det ytterste skallet. Ikke kjør for lenge, for da frigjør du mer av de bitre stoffene i bærene.

Bruk deretter en frukt/bærsaftpose, nøttemelkspose eller et tynt bomullsklæde (gammelt putetrekk eller lignende), og ha i den knuste bærblandingen porsjonsvis. Klem saften forsiktig gjennom posen/klædet til det ikke er mer væske å klemme ut. Kast bærene (komposter/resirkuler).

Gjenta deretter prosessen med å knuse bærene forsiktig i food prosessoren og ha de over i posen/klædet der du klemmer ut saften.

Til slutt kan du sile saften gjennom et dørslag for å fjerne eventuelt rusk som ble med gjennom posen/klædet.

Hell over på flasker eller glass som du kan fryse eller ha i kjøleskapet.

Jeg drikker ca 1 dl hver dag, og en åpnet flaske holder seg ca 1 uke i kjøleskapet. Jeg plukket ca 8 liter med bær og fikk 3 liter med råsaft.

2015-10-11 16.09.12

Sjekk den fantastiske fargen da! Da er det bare å hive seg rundt å plukke krekling før snøen kommer, lykke til!

2 thoughts on “Råsaft av krekling

  1. Monica

    Eit tips kan vere at avfallet(skall og steinar) etter at du har pressa safta kan tørkast og brukast som te! Veldig godt med eit par sitrondråpar i 🙂

Legg igjen en kommentar