NATURLIG SUNN

Søte alternativer til hvitt sukker

Jeg er COCOSA ambassadør, og har fått produktene derfra gratis
Det finnes utrolig mange typer sukker eller søtningsmidler, og mange gode alternativer til hvitt sukker. De skiller seg fra hverandre i forhold til energiinnhold og næringsinnhold, om de er naturlig eller kunstig, hvordan de påvirker tenner og blodsukker, hvilken konsistens de har, hvor mye man skal bruke og selvfølgelig pris. 
Å redusere inntaket av hvitt sukker i kosten, mener jeg er noe av det aller beste du kan gjøre for helsen din!
Sukker er et karbohydrat og de enkleste molekylene er monosakkaridene (mono=1) glukose, galaktose og fruktose. Glukose er det samme som druesukker. Fruktose er fruktsukker. Galaktose finnes ikke i fri form. Disse danner disakkaridene (di=2) laktose, maltose og sukrose. Laktose er melkesukker, maltose finner vi eksempelvis i øl og kommer fra korn, og sukrose er det vi kjenner som hvitt sukker/rørsukker som kommer fra sukkerbeter eller sukkerroer. Alle typer fordøyelige karbohydrater gir 4 kcal per gram, og du finner de i mange ulike matvarer, eksempelvis frukt, grønnsaker, brød-, og kornvarer, pasta, ris, kaker, snacks, kjeks og godterier. 
Ren fruktose er faktisk søtere enn hvitt sukker og selges i dagligvare eller helsekost som pulver, tabletter eller dråper. Det påvirker ikke blodsukkeret på samme måte som hvitt sukker fordi det metaboliseres i leveren, uten at dette nødvendigvis er en fordel. For store mengder fører til fettlever. Sukrose er det samme som hvitt sukker slik vi kjenner det fra matbutikken. Det er kraftig raffinert og bleket med svovel-dioksid. Det inneholder absolutt ingen nyttige næringsstoffer og er betennelsesfremmende i kroppen. På grunn av dette anbefaler jeg å unngå hvitt sukker og heller bruke naturlige søte råvarer som ikke er like kraftig bearbeidet. Rårørssukker er et produkt av første pressing av sukkerroene. Det er hakket mindre raffinert enn hvitt sukker. 
Muscuvadosukker er en type brunt, uraffinert råsukker. Fordi det er uraffinert har det et høyere innhold av sirup, og er derfor litt seigere. 
Kunstige søtstoffer er tilsetningsstoffer som fremstilles industrielt og brukes som erstatning for sukker. Disse brukes blant annet fordi de gir lite kalorier, har en konserverende virkning, gir mindre risiko for tannråte eller at de gir ulik grad av søtning. Vi skiller mellom intense søtstoffer som trengs i små mengder, og sukkeralkoholer som har omtrent samme søtningseffekt som hvitt sukker. Noen sukkeralkoholer finnes også naturlig i eksempelvis frukt, sopp eller grønnsaker. 
De intense søtstoffene gir ikke kalorier og omfatter stoffene Cyklamat (E952), Acesulfam K (E950), Aspartam (E951), Sakkarin (E954) og Sukralose (E955). Sistnevnte har en søtningseffekt 600 ganger høyere enn sukrose!! Brukes typisk i lettprodukter, saft, brus, yoghurt, tyggegummi og pastiller. Splenda, suketter og flytende natreen er eksempler på produkter laget av disse søtstoffene. Hvorvidt disse er skadelige eller ikke pågår det er storstilt debatt om, men jeg mener at man bør begrense inntaket av den enkle grunn at det ikke er naturlige, og at vi ikke kjenner effekten av høye doser, coctaileffekter eller langtidsbruk. Det er umulig å gjennomføre kliniske studier på mennesker for å finne ut dette, fordi det er ikke etisk forsvarlig å eksponere mennesker for noe som potensielt kan være skadelig. 
Sukkeralkoholene omfatter Sorbitol (E420), Mannitol (E421), Maltitol (E965), Laktitol (E966), Isomalt (E953), Erythritol (E968) og Xylitol (E967). De to sistnevnte forekommer naturlig. Det har ingen ting med alkohol å gjøre, det er bare den kjemiske betegnelsen. Sukkeralkoholene gir mellom 0 − 4 kcal pr gram, og kan påvirke blodsukkeret. Enkelte av disse kan ha lakserende effekt eller gi magesmerter ved stort inntak, det er grunnen til at det står en advarsel ved høyt inntak på läkerolpakken. 


Det finnes flere produkter på markedet som er basert på de ulike søtningsstoffene.

 • Tagatesse er et blandingsprodukt og inneholder tagatose, isomalt og litt sukralose. Det finnes i strøform. Brukes i halv mengde i forhold til vanlig sukker. Gir 88 kcal pr 100 gram. 
 • Sukrin inneholder erythritol og finnes både som sukker og melis. Det gir 0 kcal, og påvirker hverken blodsukkeret eller tennene. Brukes i samme mengde som vanlig sukker. 
 • Sukrin + er en blanding av erythritol og stevia, har de samme egenskapene som sukrin, men skal brukes i halv mengde i forhold til vanlig sukker fordi det også inneholder stevia som er over dobbelt så søtt som sukker. 
 • Sukrin Gold er litt rundere på smak og kornene er litt større som kanskje gjør det enda bedre til baking. Det inneholder en blanding av erythritol, tagatose, glyserol, maltekstrakt (glutenfritt) og stevia. Det gir lite kalorier siden mange av disse er sukkerakoholer som ikke absorberes i tarmen, ca 8 kcal pr 100 gram.
 • Bjørkesøt inneholder xylitol som finnes naturlig i bjørk. Det er basedannende og har veldig lav GI (7). Det påvirker ikke tennene og gir 40% mindre kcal enn hvitt sukker. Brukes i samme mengde som sukker. 
 • FiberSirup finnes i to ulike typer, en «klar» og en «gold» som er tilsatt litt stevia og maltekstrakt. Disse er hovedsakelig basert på prebiotisk fiber og inneholder kun 6 g sukkerarter pr 100 g.

 

 

Andre naturlige alternativer er sukker eller siruper utvunnet fra planter som honning, dadler, agave, yacon, lønn, kokosblomsten eller steviaplanten. Disse inneholder karbohydrater og er ikke er kalorifritt alternativ men inneholder isteden næringsstoffer i form av fiber, vitaminer og mineraler og har lavere glykemisk indeks (GI). 

 

Det finnes flere produkter på markedet som er basert på de ulike naturlige råvarene.

 • Kokosblomstsirup- eller sukker er utvunnet fra planten til kokostreet. Det er økologisk og ikke bearbeidet. Dette gir gjør at det faktisk inneholder noen nyttige næringsstoffer i tillegg til å ha en lav GI (35). Gir en litt karamellaktig, veldig god smak og brukes i samme mengde som vanlig sukker. 
 • Agavesirup er en konsentrert saft fra agaveplanten som vokser i Mexico. Den har lav GI (20-25). 
 • Yaconsirup er presset saft fra yaconroten som vokser i Peru. Den har veldig lav GI (3), blant annet fordi den inneholder en del FOS, et prebiotisk fiber som ikke tas opp i kroppen. 
 • Daddelsirup er rett og slett sirup av de dadler, har en mild smak og smaker søtt. Passer veldig bra å bruke i rå snacks og bakst. Dette kan man også enkelt lage selv av dadler og vann.
 • Lønnesirup er sevje som utvinnes fra lønnetrær i USA. Det har en mild og god smak. 
 • Honning er nektar som biene samler inn fra blomster. Honning har en GI på 55, og har lav pH. Det er faktisk søtere enn sukker fordi det inneholder en del fruktose og kan derfor brukes i mindre mengde. Jo mer flytende en honning er – jo høyere er innholdet av fruktose fremfor glukose. Honningen bør være økologisk og kaldslynget, da inneholder den fortsatt en del næringsstoffer som mineraler, enzymer og antioksidanter. 
 • Stevia finnes i pulver, flytende og tablettform og inneholder uttrekk og ekstrakter fra planten stavia rebaudiosid som vokser i sør-amerika. Det gir 0 kcal og påvirker hverken tenner eller blodsukker. 1 gram steviapulver tilsvarer ca 300 gram sukker, så her skal det veldig lite til. Hvis man bruker for mye kan det gi en litt lakrisaktig, bitter smak. 
 • FOS (frukto-oligo-sakkarider) er et type fiber som smaker søtt og ikke blir absorbert i tarmen, men isteden fungerer som mat for de gode bakteriene vi har i tarmen. Dette kan tilsettes i snacks og baking for å øke fiberinnholdet og gi søtsmak uten å gi kalorier. 
 • Dadler, aprikoser og modne banan er naturlig søte matvarer som man kan blande inn i for eksempel smoothie, kaker eller hjemmelaget pålegg som søtning. Da får du fordelene av hele matvaren med fiber, vitaminer, mineraler, enzymer og plantestoffer!
 • Ekte vanilje er pulver av de bittesmå frøene fra vaniljestangen. Dette gir en rund og god sødme smak og er et must å ha i skapet istedenfor vaniljesukker.

 

 

Nå er det bare å finne sin favoritt og prøve i vei. Selv bruker jeg litt forskjellig søtning, avhengig av hva jeg skal lage. Men, jeg bruker stort sett de naturlige søtningsstoffene!
Hva er din favoritt å søte mat eller snacks med?

Det meste selges i helsekost, noe finner du også i vanlig matbutikk. I nettbutikken til SOMA finner du stort utvalg av søtningsprodukter. 

Her finner du Funksjonell Mat sin søtningsguide.

Følg meg på FACEBOOKINSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!

Legg igjen en kommentar