NATURLIG SUNN

10 tips mot plagsomt søtsug

Å kjenne på et søtsug, spesielt etter at man har spist middag (og egentlig er mett) kan være plagsomt. Greier du å redusere inntaket av søtt en perioden vil du også klare å ta hånd om sukkersuget. Man kan faktisk bli avhengig av sukker, og et regelrett kutt kan derfor være det som må til. En virkelig bonus er at når man først har fått bukt med sukkersuget vil matvarer som man ikke tidligere syntes har kunnet tilfredsstille søtsuget virke mye søtere, som for eksempel frukt eller bær.

Jeg anbefaler å unngå raffinert sukker av flere grunner; det tilfører såkalte tomme kalorier og med det mener vi at det tilfører energi i form av kalorier men absolutt ingen nyttige næringsstoffer som kroppen trenger (vitaminer, mineraler). Isteden vil kroppen bruke av lagrende mineraler (fra skjelettet eller cellene) til å bryte ned og omdanne sukker til energi. Opptak av sukker til cellene i kroppen, slik at det kan brukes som energi krever utskillelse av hormonet insulin. For store svingninger eller forhøyet insulin over lengre perioder gir diabetes type 2 og økt risiko for hjertesykdom, slag og overvekt.

Det kroppen egentlig trenger når du føler søtsug kan være proteiner eller mineraler, så sørg for å få i deg nok mat med nyttige næringsstoffer i løpet av dagen.

10 tips mot søtsug

  • REDUSER SUKKER I KOSTEN: avslør kildene til sukker i kostholdet ditt, rydd de ut av kjøkkenet, og erstatt hvitt strøsukker med noe annet som er mer blodsukkervennlig. Få tips til alternativer her.
  • BEGRENS SUKKERFRI TYGGIS, PASTILLER og SAFT: fordi det inneholder søtningsstoffer som kan gi løs mage ved stort inntak og kunstig søtning som ofte vil fremkalle sterkere søtsug fremfor å redusere det.
  • KANEL: 1 – 1,5 g kanel daglig i 40 dager skal i følge forskning være med på å senke blodsukkeret. Husk å velge ekte ceylon kanel, les mer om hvorfor her. Bruk kanel i for eksempel smoothie, yoghurt, på frukt eller i kaffen
  • KROM: er et mineral som bidrar til å vedlikeholde et stabilt og normalt nivå av glukose i blodet (blodsukker). Mindre svingninger i blodsukkeret gir mindre søtsug. Ta tilskudd daglig i en periode på 2 – 4 uker.
  • BITRE URTER: kan hjelpe til å dempe søtsug. Det finnes tilskudd med bitre urter i flytende form som er praktisk å ha tilgjengelig. Bland noen dråper i et lite glass med vann og drikk når du føler søtsuget komme.
  • EPLECIDEREDDIK: gir surere mageinnhold, og langsommere tømming av magesekken noe som gir mer stabilt blodsukker og mindre søtsug. Bland 1 ss eplecidereddik i et glass vann og drikk før hovedmåltidene.
  • SØTE URTER: som lakrisrot og vanilje påvirker ikke blodsukkeret, men kan tilfredsstille søtsuget. Drikk det som te eller bruk det i mat, for eksempel i smoothie eller yoghurt.
  • DRIKK VARM URTETE: av for eksempel chai, peppermynte, lakris, kamille, vanilje eller noe annet du liker godt. Noen av disse smaker enten bittert eller naturlig søtt som enten kan dempe eller tilfredsstille litt av søtsuget, helt uten å påvirke blodsukkeret ditt.
  • GÅ EN TUR: ute i minst 20 minutter når søtsuget melder seg. Dette øker kroppens produksjon av velvære hormonene dopamin og serotonin som også øker når man spiser noe søtt og godt.
  • PUSS TENNENE: hvis det er sent på kvelden og du egentlig ikke lenger trenger å spise noe. Peppermyntesmaken gjør at man ikke har like lyst på søtt etterpå.

 

Drikk en kopp med varm urtete

Bruk ekte ceylon kanel på maten

Bland bitre urter i et glass med vann

Har du et supertips mot søtsug? Del det gjerne med meg.

Følg meg på FACEBOOKINSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!

Legg igjen en kommentar