NATURLIG SUNN

Lyst på spirer!

Det er lenge siden jeg har spiret noe selv nå, men plutselig fikk jeg lyst på spirer igjen. Spiring er noe du kan gjøre hjemme på kjøkkenbenken, og det eneste redskapet du trenger er en spirekasse eller et glass med et metallokk som du selv pirker små hull i. I tillegg trenger du selvfølgelig noe å spire, for eksempel mungbønner, bokhvete, brokkoli, alfalfa, quinoa, solsikkekjerner, hel havre, reddik og kløver. På helsekosten kan du få tak i disse matvarene eller frøene. Du må først bløtlegge frøene, og deretter spire de i noen dager. Hver dag må du skylle spirene. Prosessen kan virke litt krevende fordi det er flere steg involvert, men selve spireprosessen går jo egentlig av seg selv, man må bare komme inn i rutinen med bløtlegging og skylling.

Hva er en spire?

Det er et frø som hadde blitt til en plante dersom den hadde fått fortsatt å vokse. Spirer består derfor av den konsentrerte næringen fra frøet og har et høyere innhold av vitaminer og mineraler enn «ferdig vokste» grønnsaker – der har du grunn nr 1 til å inkludere spirer i kostholdet ditt.

Hva er fordelene med spirer?

Spiring gjør næringsstoffene mer tilgjengelig fordi man bryter ned antinæringsstoffer som for eksempel fytinsyre. Fytinsyre er et stoff som binder mineraler og gjør de utilgjengelige for absorpsjon. Når man spirer dannes det enzymer som kan bryte ned fytinsyren, og dermed blir mineralene tilgjengelig for absorpsjon. Det er grunn nr 2 til å spise spirer!

Spiret brønnkarse har blitt fremmet som verdens sunneste grønnsak, så der har du grunn nr 3 til å øke inntaket av spirer.

Spirer inneholder fiber som er bra for fordøyelsen vår, og antioksidanter i form av karotenoider som styrker immunforsvaret vårt. I tillegg er disse karotenoidene bra for huden! Fordi de ikke er varmebehandlet inneholder også spirene enzymer som er helt essensielt for god fordøyelse av maten. Grunn nr 4!

Spirer er kortreist mat. Du kan kjøpe ferdigdyrkede fra Norge eller dyrke selv. Hvis du ønsker å tenke miljøvennlig passer spirer utmerket som en del av kostholdet, og blir derfor grunn nr 5.

Spirer kan brukes i salater eller som påleggstopping! Det har en frisk og knusprig konsistens, og smaken varierer selvfølgelig etter hvilket matvare du spirer. Lille Tinius på 1 år fikk en neve med alfalfaspirer forrige dagen og mumset innpå, det var tydelig at han syntes det både var godt og morsom mat.

Hvordan spirer man?

Forrige dagen spiret jeg alfalfaspirer, som er enkle å spire og milde på smak. Dette er en fin råvare å velge når man er ny til spiring. De skal ligge i vann i ca 8 t. Deretter skyller du de i et finmasket dørslag og har de over i et spireglass. Her skal de være fuktige, men ikke ligge i vann. Hver morgen og kveld skyller du spirene. Her gjelder det samme, de skal ikke ligge i vann, men være fuktige. De står best i ca 18 – 20 grader, men det fungerer også på en litt varmere kjøkkenbenk. Etter ca 4 – 5 dager er spirene ferdige, og du ser at de små frøskallet har åpnet seg og fått en liten hvit hale med et grønt blad på. Nå er de klare til å spises. Ha de over på et glass og oppbevar de kaldt. Bruk de i salater eller som topping på knekkebrød eller supper.

 

Her finner du også SOMA sin oversiktlige spireguide, kanskje finner du flere tips og inspirasjon der!

Hva er din spirefavoritt?

Følg meg på FACEBOOKINSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!

 

Legg igjen en kommentar