NATURLIG SUNN

Spirer hele året!

Apropos sesongmatvarer som jeg nevnte i et innlegg for noen dager siden, så er spirer noe du kan få til helt selv – hele året. Spiring er noe du kan gjøre hjemme på kjøkkenbenken, og det eneste du trenger er en spirekasse eller et glass med et metallokk som du selv pirker små hull i. Eksempler på matvarer du kan spire er mungbønner, bokhvete, brokkoli, alfalfa, quinoa, solsikkekjerner, hel havre, reddik og kløver. På helsekosten kan du få tak i disse matvarene eller frøene som du kan ha i spirekassen din med litt vann, og vips har du spiseklare spirer etter noen dager.

Hva er en spire?

Det er et frø som hadde blitt til en plante dersom den hadde fått fortsatt å vokse. Spirer består derfor av den konsentrerte næringen fra frøet og har et høyere innhold av vitaminer og mineraler enn «ferdig vokste» grønnsaker – der har du grunn nr 1 til å inkludere spirer i kostholdet ditt.

Spiring gjør næringsstoffene mer tilgjengelig fordi man bryter ned antinæringsstoffer som for eksempel fytinsyre. Fytinsyre er et stoff som binder mineraler og gjør de utilgjengelige for absorpsjon. Når man spirer dannes det enzymer som kan bryte ned fytinsyren, og dermed blir mineralene tilgjengelig for absorpsjon. Det er grunn nr 2 til å spise spirer!

Nylig ble spiret brønnkarse fremmet som verdens sunneste grønnsak, så der har du grunn nr 3 til å øke inntaket av spirer.

Spirer inneholder fiber som er bra for fordøyelsen vår, og antioksidanter i form av karotenoider som styrker immunforsvaret vårt. I tillegg er disse karotenoidene bra for huden! Fordi de ikke er varmebehandlet inneholder også spirene enzymer som er helt essensielt for god fordøyelse av maten. Grunn nr 4!

Spirer er kortreist mat. Du kan kjøpe ferdigdyrkede fra Norge eller dyrke selv. Hvis du ønsker å tenke miljøvennlig passer spirer utmerket som en del av kostholdet, og blir derfor grunn nr 5.

Spirer kan brukes i salater eller som påleggstopping! Det har en frisk og knusprig konsistens, og smaken varierer selvfølgelig etter hvilket matvare du spirer.

Disse fant jeg på SPAR på Geilo, så når de har det der, er jeg sikker på at du kan finner ferdige spirer i flere lokale butikker!

2015-06-30 20.13.39

Legg igjen en kommentar