NATURLIG SUNN

Supermat: kokosnøttolje

Et av mine absolutt favorittprodukter er kokosnøttolje! Både som matvare og som hud- og kroppspleie. Kokosolje er forøvrig det samme som kokosfett. Man kaller fettsyrer for olje når de er flytende, og kokosoljen smelter ved ca 24 grader. Det er viktig er at du velger en økologisk og kaldpresset (extra virgin) kokoslje. Dersom den ikke er kaldpresset er det stor sannsynlighet for at den er varmebehandlet og raffinert hvilket fjerner mange av de gode egenskapene og næringsstoffene i oljen. Kjøp derfor oljen din på en helsekost eller bestill på nett.
2014-12-08 12.48.24
Det finnes utallige bruksområder for kokosolje:
 • Den er naturlig antibakteriell og antiviral. Det kan derfor brukes på småsår for å hemme bakterievekst, på forkjølelses (herpes) sår for å dempe eller redusere «angrepet». Det kan også brukes som munnskyllevann eller til å pusse tennene eller tannkjøttet med på grunn av sin antibakterielle effekt.
 • Den inneholder kun rene fettsyrer som gir fukt til huden. Den trenger relativt raskt inn i huden og gir maksimal fuktighet. Ikke noe vann som kan tørke ut, bare rent fett som fukter! Dessuten får du en mye finere glød i huden når du smører deg med olje ift krem. I tillegg lukter den nydelig! Den er fin å smøre på tørre albuer, neglebånd, eksem, brannsår, nybarbert eller irritert hud. Du kan smør deg med den i nesen dersom du har tørre slimhinner eller er sår etter forkjølelse. I tillegg er det den perfekte after-sun. 
 • Du kan bruke den som en barberkrem istedenfor barberskum.
 • Den inneholder naturlig solfilter tilsvarende faktor 10 og kan derfor brukes som solbeskyttelse. Her må man selvfølgelig bruke sunn fornuft – det er jo i tillegg stekefett så ikke smør den vinterbleke huden kun med kokosolje første dagen i solen.
 • Kokosolje forbedrer treg fordøyelse ved å smøre tarmen og stimulere tarminnholdet til å bevege seg nedover i riktig retning.
 • Kokosoljen styrker immunforsvaret ved at det kan drepe både bakterier og virus, og sammen med den betennelsesdempende effekten kan det være nyttig for personer med med inflammatoriske tarmsykdommer (MC eller UC).
 • Kokosolje består hovedsaklig at mellomkjedene fettsyrer som ikke lagres på samme måte i kroppen som andre fettsyrer, og de vil derfor stimulere forbrenningen ved å bli forbrukt med en gang. Det er altså en god fettsyre å inkludere i kostholdet dersom man ønsker å gå ned i vekt.
 • Kokosolje fungerer fantastisk som hårkur. Fordel fettet i håret og sov med det en natt, gni deretter inn håret med litt ekstra shampo før du fukter håret skikkelig med vann og vasker det ut.
 • Det kan også brukes som hårvoks.
 • Kokosoljen er den beste stekeoljen fordi det inneholder mettede fettsyrer som tåler varme godt. Det tåler oppvarming bedre enn raps, oliven og solsikkeolje som har et høyere innhold av umettede fettsyrer.
 • Kokosolje er god energi til småspiste barn. Tilsett kokosolje på frukt, grønnsaksmos eller brødskiven for å øke energiinnholdet hvis barnet er kresen eller småspist. I tillegg liker barn ofte smaken av oljen.
 • Det er genialt å poppe popcorn i!
 • Det smaker nydelig i kaffe, og kan tilsettes i morgenkaffen for å gi litt energi uten å bryte fasten fordi fettsyrene ikke påvirker blodsukkeret. Ha 1 ts kokosolje rett i kaffekoppen din og rør om.
 • Kokosolje er en helt naturlig sminkefjerner. Fukt en bomullspad og gni den i litt olje. Fjern sminken og skyll ansiktet med vann etterpå. Da har du både fjernet sminken, vasket det med vann og tilført fuktighet fra kokosoljen. Genialt, alt-i-ett!
 • Kokosolje består av 50% av den mettede, mellomlange laurinsyren (C:12). Denne har en meget gunstig effekt (antageligvis den beste) på kolesterolet vårt ved å senke «det dårlige» (LDL) kolesterolet og øke «det gode» (HDL) kolesterolet som tilsammen gir en bedre ratio. Vinn vinn!
 • Kokosoljen sine mettede fettsyrer er nødvendig for hjernen vår og sannsynligvis kan det redusere risikoen for eller bremse utviklingen av alzheimers.
 • Kokosolje er fantastisk å bake med fordi det gir en fantastisk smak og gjør raw-food snacks fastere når du setter det kaldt fordi de mettede fettsyrene blir faste ved kjøleskapstemperatur.
 • Det kan brukes som flekkfjerner på fett på klær.
 • Du kan bruke det som en massasjeolje. Den dufter nydelig som den er, men bland gjerne inn et par dråper eteriske oljer som lavendel hvis du vil ha noe beroligende, eller rosmarin hvis du vil ha noe mer oppkvikkende.

 

Det er så fantastisk mange gode grunner til å inkludere kokosolje i kostholdet ditt (og ingen for å ikke inkludere det – mettet fett er ikke farlig) så det håper jeg at også du gjør! Hva bruker du kokosoljen til?

Her har du enda en god artikkel om kokosolje fra Fitnessbloggen.

3 thoughts on “Supermat: kokosnøttolje

 1. Birgit

  Så mange bra tips det var her :-). Jeg har og alltid et glass kokosolje stående i kjøkkenskapet mitt. Elsker havregrøt med skjørost fra Rørosmeieriene, en god ss kokosolje + toppet med kakaonibs, gojibær og hampfrø og kanel/kokossukker. Smaker deilig og holder meg god og mett i opptil 5 timer :-)))

  1. Thea Post author

   Takk for det. Jeg har etterhvert funnet flere og flere bruksområder for kokosljen, nå har jeg et glass på badet og et glass på kjøkkenet. I havregrøt er det sikkert nydelig!
   Ha en fin dag! Thea.

 2. Pingback: Kokosnøttolje | Frisk og Aktiv

Legg igjen en kommentar