NATURLIG SUNN

Topp 10 tilsetningsstoffer å unngå – fra «Hungry for Change»

Jeg kom over denne artikkelen fra «Hungry for Change» som er ivrige forkjemper for sunn og naturlig mat uten kunstige, unødvendige og farlige tilsetningsstoffer. Les deres artikkel her: http://www.hungryforchange.tv/top-10-food-additives-to-avoid, her er min oppsummering på norsk.

Anbefaler forøvrig å se filmene «Food Matters» og «Hungry for change».

Bilde lånt fra www.foodmatters.tv


Tilsetningsstoffer omfatter stoffer som tilsettes næringsmidler for å oppnå ulike effekter som forbedret holdbarhet, friskere farge, erstatning av sukker eller ønsket konsistens.

Unngå

1. Kunstige søtningsstoffer
De fremhever spesielt aspartam (E951) og acesulfam K (E950) som er intense søtstoffer som har kraftig søtsmak og ikke gir kalorier. Brukes blant annet i brus og tyggegummi. De hevder blant annet at stoffene er nevrotoksiske, og påvirker utviklingen av alvorlige autoimmune sykdommer som mulitple sklerose, alzheimers, fibromyalgi og parkinsons.

2. High Fructose Corn Syrup (HFCS)
Et stoff som er meget utbredt som sukkererstatning i mange amerikanske bearbeidede produkter. Det er billig å bruke og gir overhodet ingen nyttige næringstoffer – akkurat som hvitt sukker. De hevder at det blant annet øker LDL (det dårlige kolesterolet) i blodet.

3. Mono Natrium Glutamat (MSG/E621)
En smaksforsterker som tilsettes bearbeidet mat for å gi inntrykk av at produktet inneholder en ingrediens mens det i virkeligheten inneholder mikroskopiske mengder der smaken istedet blir forsterket av MSG. De hevder blant annet hyppig konsum kan føre til depresjon eller desorientering.

4. Transfett
Delvis herdet fett som dannes ved at umettede fettsyrer utsettes for oppvarming slik at fettsyrene hydrogeneres. Hevdes å øke LDL (det dårlige) og senke HDL (det gode) kolesterolet i blodet. Brukes blant annet i planteoljer, kjeks og kaker. I Norge er man ikke pliktig til å deklarere transfett på produkter. Står det delvis hydrogenert eller herdet vegetabilsk olje eller fett på matvaren er det sannsynlig at den inneholder transfett.

5. Kunstige fargestoffer (AZO fargestoffer)
Hovedsaklig Tatrazin (E102), Kinolingult (E104), Paraorange (E110), Azorubin (E122), Nykockin (E124), Allurarød (E129) og Brilijant blå (E133). Disse brukes til å farge mat, spesielt godteri og leskedrikker. De heveds å blant annet kunne gi overfølsomhetsreaksjoner og utvikling hyperaktivitet hos barn (ADHD). Norge har tidligere hatt forbud mot disse stoffene med måtte innføre de da vi trådte inn i deler av EU samarbeidet i 2001. Norske produsenter ble imidlertid enige om å kutte bruken av slike fargestoffer, men det hindrer ikke utenlandske aktører å selge sine produkter med fargestoffene på markedet. I ettertid har EU tatt opp igjen saken om å innføre påbud om å merke varene med farestoffet – men da setter de samtid krav til kunnskap hos forbrukeren.

6. Natriumsulfitt (E221)
Konserveringsmiddel som hemmer bakterier og har en antioksidativ virking. Brukes i vinproduksjon og andre alkoholholdige drikker. Hevder at det er en mulig link mellom sulfitter i mat og astma eller allergiske reaksjoner. Kan også gi irritasjon i magesekken fordi det dannes svovelsyre. 

7. Natrumnitritt (E250)
Konserveringsmiddel som hemmer bakterier. Brukes i salt kjøtt og fisk. Hevdes å ha kreftfremkallede virkning. 

8. Butylhydroksytoulen (BHT/E320)
Antioksidant som brukes for å forhindre at produktene endrer smak og farge. Brukes i tyggegummi, pulverprodukter og tørkede kjøttprodukter. Hevdes å gi allergiske reaksjoner og hyperaktivitet, spesielt hos små barn. Har også en omdiskutert kreftrisiko. 

9. Svovelsyrling/svoveldioksid (E220)
Konserveringsmiddel som forhindrer bakterier og har en antioksidativ virkning. Brukes i pulverprodukter, fiskeprodukter og alkoholholdige varer. Hevded å gi overfølsomhetsreaksjoner og irritasjon i magesekken fordi det dannes svovelsyre. 

10. Kaliumbromat
En tilsetning som brukes i brød for å øke volumet. Hevdes å gi kreft hos dyr, og at små mengder også er farlig for mennesker. 

Som alltid – man velger sine gifter og jeg mener det er viktig å ikke være fanatisk, men flere av disse stoffene er etter min mening relativt enkle å styre unna ved å spise naturlig mat som du selv lager fra bunnen av. Vit hva du spiser!

Kilder
Hungryforchange.tv
«Den hemmelige kokken» – Mats-Eric Nilsson

Følg meg på FACEBOOKINSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!

One thought on “Topp 10 tilsetningsstoffer å unngå – fra «Hungry for Change»

Legg igjen en kommentar