NATURLIG SUNN

Tips til bøker å lese i sommer

En følger på snapchat (@naturligsunn) ønsket at jeg skulle komme med boktips til sommeren. Jeg tok en titt i bokhyllen min og fant frem noen av de bøkene som jeg har lest de siste årene og virkelig anbefaler. Dette er bøker for deg som er interessert i helse, mat, ernæring, kosthold altså – ikke krimbøker 😉 Jeg mener vi alle har godt av å vite hva vi spiser, og mange av disse bøkene er relativt lettleste og kan gi deg en aldri så liten overraskelse. Håper du blir inspirert!

«DEN HEMMELIGE KOKKEN» av Mats-Eric Nilsson

En opplysende bok som beskriver hva som egentlig skjuler seg bak de ordene du ikke forstår i innholdsfortegnelsen. Visste du for eksempel at det er erter som gir grønnfargen i billig pistachieis? Eller at vanillin, et vanlig substitutt for ekte vanilje, blir utvunnet av råtten svensk tømmer? Det er ikke sånn at dette nødvendigvis er farlig, man du skjønner at industrien ofte lurer deg! PS, les også oppfølgeren «EKTE VARE – en guide til uforfalsket mat».

«BRAIN MAKER» av David Pearlmutter (den finnes også på norsk)

En bok om det populære temaet tarmen; hvordan kan en velfungerende tarm full av gode bakterier styrke og beskytte hjernen og beskytte oss mot utvikling av autoimmune sykdommer som kan ramme nervesystemet vårt. Her får du tips til hvordan du skal spise for å styrke tarmfloraen! PS, han har også skrevet en bok som heter «GRAIN BRAIN» – om hvordan stort inntak av korn som er vanskelig å fordøye kan ha en negativ effekt på hjernen vår.

«SJARMEN MED TARMEN» av Gulia Enders

Denne boken gjorde tarmen populær, og med god grunn – at fordøyelsen vår fungerer er utrolig viktig for helsen. Hun skriver i likhet med Pearlmutter om hvordan ubalanser i tarm kan føre til sykdommer, men forklarer også enkelt hvordan dette komplekse organet vårt fungerer.

«WHY WE GET FAT» av Gary Taubes

Vitenskapsjournalisten som har viet store deler av karriere sin til å lese forskning knyttet til kosthold og overvekt. Her får du svar på hvorfor det ikke bare er kaloriinntak som er viktig når du skal gå ned i vekt; type mat og kvalitet er enda viktigere! PS, han har også skrevet en veldig god og omfattende bok som heter «GOOD CALORIES, BAD CALORIES».

«FOOD RULES» av MIchael Pollan

En kort og lettlest bok som prøver å gi enkle kostholdsråd, basert på det faktum at vi i hundrevis av år har spist og overlevd, uten matvareindustrien og ernæringsforskere. Han oppsummerer det med; «Eat food. Not too much. Mostly plants».

«MINDLESS EATING» av Brian Wansink

En bok om hvorfor du spiser mer enn du tror. Her tar han for seg hvordan blant annet tallerkenstørrelse, farger, tv titting og dårlig tid påvirker mengdene mat vi spiser, helt uten at vi er det bevisst. Denne boken fikk jeg tips om at foreleser da vi hadde om «nuding» på ernæringsstudiet. Veldig interessant!

«KVAKKSALVERNE» av Ben Goldacre

En bok om tvilsom medisin, falske slankekurer og naive medier. Denne boken minner deg på å bruke sunn fornuft og være naturlig skeptisk når du skal vurdere produkter eller slankekurer som ofte blir markedsført ganske så aggressivt!

«IT STARTS WITH FOOD» av Dallas & Melissa Hartwig + «EAT THE YOLKS» av Liz Wolfe

«IT STARTS WITH FOOD» er en bok om hvordan rene råvarer kan forbedre helsen og livskvaliteten din. Den omtaler hvordan ulike matvaregrupper kan påvirke tarm, hjerne, betennelser og hormoner. «EAT THE YOLKS» handler om noe av det samme, og predikerer fett og kolesterol av god kvalitet som en naturlig del av et sunt kosthold.

«MATREVOLUSJONEN» av Andreas Eenfeldt

Den svenske kostdoktoren skriver om hva vi er evolusjonært tilpasset å spise, hvorfor stabilt blodsukker er så viktig, og hvordan redsel for nok godt fett kan få katastrofale følger for helsen din. Boken inneholder en guide til LCHF kosthold med oppskrifter og handlelister. Sjekk også kostdoktorens blogg for mange gode artikler og historier om pasienter som har spist seg friske fra diabetes!

«THE BIG FAT SUPRISE» av Nina Teicholz

Denne boken har jeg ikke lest selv enda, men den står på listen. Hun skriver om hvorfor matvarer rike på fett, også mettet fett, hører hjemme o et sunt kosthold. Hun baserer denne ganske omfattende boken på gjennomgang av tilgjengelig forskning gjort de siste 60 årene.

Som du ser er det mange av bøkene som handler om hvorfor fett av riktig kvalitet bør være en del av kostholdet. Jeg kan virkelig ikke få sagt mange nok ganger hvor viktig jeg mener dette er, og hvor misforstått det er å tro at helsen bli bedre mer mindre fett i kostholdet! Inkluder fettrike matvarer av god kvalitet i kostholdet og tenk kvalitet fremfor kalorier!

Legg igjen en kommentar