NATURLIG SUNN

Urter for et sunt og sterkt hår

For en liten stund siden skrev jeg en artikkel om urter og hår for KUTT frisør Grünerløkka. De har publisert artikkelen på engelsk på bloggen deres, og her gjengir jeg innholdet på norsk.

Det finnes flere urter som kan hjelpe deg dersom du sliter med håret: her får du noen tips.

Kjerringrokk er en urt som kan benyttes dersom du opplever å miste håret. Den er spesielt rik på mineralene silisium og selen som virker styrkende på bindevevet og hårsekkene, styrker keratinet i håret og fremmer gjenveksten av hår. Det har blitt vist at mangel på silisium kan føre til hårtap. Silisium vil også forbedre sirkulasjonen i hodebunnen og dermed bringe mer oksygen og næringsstoffer til hårsekkene. Avkok av kjeringrokk har også blitt brukt for å få håret til å skinne.
Hvordan bruke det; bruk kjerringrokk som te, eller silisium i kapselform. Eventuelt kan du koke et avkok av kjerringrokk som du skyller gjennom håret.

 

Rosmarin er en urt som stimulerer blodsirkulasjonen og hårveksten. Det passer ypperlig til massasje av hodebunnen for å styrke håret og holde det blankt og skinnende.
Hvordan bruke det; bruk en sjampo med rosmarin eller bruk en eterisk olje der du blander ut et par dråper i kokos-, ricinus- eller olivenolje og masserer inn i hodebunnen før hårvask.

 

Salvie kan hjelpe deg dersom du har flass i hodebunnen.
Hvordan bruke det; bruk salvie i løsvekt (te) og lag et uttrekk av 2 ss salvie og 5 dl varmt vann. La teen trekke i 5 – 10 min og sil fra bladene. Skyll håret med uttrekket hver morgen og etter hårvask, og la det være i håret (ikke skyll med rent vann etterpå). Dette bør gjentas i 2 – 3 uker for best effekt. NB: kuren egner seg ikke til helt lyst hår fordi den gjør håret mørkere. Drikk samtidig salvie te morgen og kveld.

 

Aloe Vera kan virke mot håravfall og er legende på sår hodebunn.
Hvordan bruke det; Bruk en sjampo med aloe vera eller bruk konsentrert aloe vera som du masserer inn et par dråper av i hodebunnen før hårvask.

 

Tetre kan brukes dersom du har fett hår eller fet hodebunn. Den er bakteriedrepende og soppdrepende og kan redusere flass forårsaket av soppinfeksjon i hodebunnen.
Hvordan bruke det; bruk en sjampo med tetre olje eller kjøp en eterisk olje som du masserer inn i hodebunnen før hårvask.

 

Bukkehorn har vært hevdet å kunne hjelpe spesielt menn som opplever håravfall.
Hvordan bruke det; Bruk hele eller malte frø som mat, eller i kapselform. Anvendt som urtete er det vanlig å lage et avkok. Da kan man bruke to teskjeer frø til 2,5 dl vann. Kaldt vann helles over frøene, og man lar det stå i fem timer for å bløtgjøre frøene. Varm opp blandingen og la den koke i 1 min før frøene siles fra og teen er klar. Drikk 2-3 kopper daglig.

 

Lavendel er bakteriedrepende og soppdrepende og har samtidig beroligende egenskaper som også fremmer sårheling. Det kan hjelpe ved flass, psoriasis og eksem i hodebunnen.
Hvordan bruke det; Bruk en sjampo med lavendel eller bruk et par dråper eterisk olje til å massere hodebunnen før hårvask.

 

Husk at enkelte kan reagere allergisk på urter, ta derfor alltid dine forhåndsregler ved bruk første gang.

 

 

KILDE: urteleksikonet ROLV.NO

 

Legg igjen en kommentar