NATURLIG SUNN

Utviklingen i norsk kosthold 2013

Hvert år på denne tiden publiserer Helsedirektoratet rapporten «Utviklingen i Norsk Kosthold» som skal oppsummere hva og hvordan vi nordmenn har spist det siste året. Eller rettere sagt – det gir oss en pekepinn på hva vi spiser, for de har ikke målt det hos alle. De ser på angros tallene, altså hva som er tilgjengelig for oss å kjøpe via import og produksjon av matvarer. SSB gjennomfører også noen forbrukerundersøkelser som anslår hvor mye som blir kjøpt i husholdningene i et representativt utvalg nordmenn over en 14 dagers periode. Her blir imidlertid ikke den maten vi konsumerer på cafè eller restaurant tatt med i beregningen. Det blir også gjennomført individuelle kostholdsundersøkelser, men rapporten beroer hovedsaklig på matforsyningsstatistikk.

Bilde fra rapporten «utvikling i norsk kosthold» (Helsedirektoratet 2013). 

Her er en kort oppsummering av året 2012 sammenlignet med 2011:

  • Forbruket av grønnsaker, frukt og bær økte i 2012. Generellt er det høyere inntak av frukt og bær enn grønnsaker.
  • Forbruket av matpoteter har økt. Dette er sannsynligvis på bekostning av ferdige potetprodukter.
  • Forbruket av korn har gått ned.
  • Forbruket av fisk har økt.
  • Forbruket av kjøtt har holdt seg konstant fra 2011, men økt over de siste årene.
  • Forbruket av egg har økt jevnt de siste årene.
  • Forbruket av ost og smør har økt. Det er en økning av fete ostetyper.
  • Forbruket av sukker har gått ned.
Myndighetene mener vi har et for høyt saltinntak. Hovedkildene til dette er ferdigmat og brødvarer. De anbefaler industrien å redusere innholdet av salt, istedenfor å råde forbrukerne til å kutte ut disse varene. Det er for meg merkelig (men samtidig ikke, fordi industrien har en enorm makt). Vi trenger de jo ikke?!? Bruk himalaya- eller havsalt fordi dette ikke er bearbeidet og bleket på samme måte som «vanlig» bordsalt.
De registrerer også at mange barn ammes, noe som er velidg viktig for barnet blant annet fordi det er vist i mange studier at amming er bedre for barnet enn morsmelkerstatning. Blant annet beskyttes barnet bedre mot senere sykdom ved at viktige antistoffer fra mors immunforsvar overføres via morsmelk.
Jeg syntes dette er en positiv utvikling. Hvis vi kunne sagt at økningen av fisk kom fra villfisk – ikke oppdrett og at kjøtt, egg og fete meieriprodukter kom fra økologiske kilder hadde vi virkelig vært på sporet av noe. Det er fortsatt en liten andel av befolkningen som velger økologisk, men den er økende, og jeg har virkelig tro på at 2014 er året for at mange fler skal få øyene opp for økologisk mat. Jeg skal i hvertfall bidra!