NATURLIG SUNN

Verdens diabetes dag

I dag, fredag 14 november, markeres verdens diabetes dag. Verden over har ca 285 millioner mennesker diabetes. Dette tallet forventes å stige i årene fremover. I Norge har ca 375.000 mennesker diabetes, hvorav 25.000 har diabetes type 1. Altså er det klar overvekt av mennesker med diabetes type 2, som i stor grad kan kontrolleres med riktig kosthold.

Men, hvilket kosthold? 

En diabetiker (med diabetes type 2) har kronisk høyt blodsukker. Dette skyldes enten at cellene som skal ta opp glukose fra blodet har redusert sensitivitet for insulin, eller at bukspyttkjertelen ikke lenger produserer tilstekkelig med insulin. Insulin er et hormon som blir skilt ut fra bukspyttkjertelen når glukose kommer inn i blodet. Glukose er den minste formen for karbohydrater, og alle karbohydrater blir brutt ned til glukose (eller fruktose eller galaktose) i tarmen før de blir absorbert «inn i kroppen» og transportert over i blodet. Insulin stimulerer til opptak av glukose fra blodet, nettopp fordi kronisk høyt blodsukker er skadelig. Over tid kan det gi alvorlige skader på nervene, øyene og nyrene.

Inntak av karbohydrater stimulerer altså til utskillelse av insulin fordi blodsukkeret stiger. Protein stimulerer til lavere utskillelse av insulin men også et annet hormon som kalles glukagon og har motsatte effekter av insulin, mens fettsyrer ikke stimulerer til utskillelse av insulin.

Dette er grunnen til at diabetikere bør redusere inntaket av karbohydrater, og øke inntaket av matvarer som er rike på protein og fettsyrer. Hvis man redusere inntaket av karbohydrater vil man redusere behovet for insulinutskillelse fra bukspyttkjertelen og at cellene skal ta opp glukosen fra blodet. Resultatet er mindre belastning på både bukspyttkjertel og blodsukker. Dette gjør at man fokuserer på årsaken, istendenfor kun å redusere symptomene.

Flere av verdens fremste ernæringsforskere kom tidligere i år ut med denne artikkelen der de anbefalte et karbohydratredusert kosthold som førstevalget ved behandling av diabetes type 2. De fremla 12 punkter med vitenskapelig evidens for sin anbefaling. Her får du de oversatt til norsk (min oversettelse):

  1. Hyperglykemi (høyt blodsukker) er det mest fremtrende symptomet ved diabetes. Restriksjon av karbohydrater fra kosten gir størst effekt ift å senke blodsukkeret.
  2. Det økte kaloriinntaket vi har sett de siste tiårene, med påfølgende økning i overvektige og diabetes type 2 pasienter, skyldes nesten utelukkende økning i inntak av karbohydrater.
  3. Fordelene ved et lav-karbo kosthold er ikke avhengig av vekttap.
  4. Til tross for at symptomforbedringene ved diabetes type 2 ikke er avhengig av vekttap, finnes det ikke et bedre kosthold enn lav-karbo for vekttap.
  5. Studier viser at etterlevelsen til et lav-karbo kosthold hos personer med diabetes type 2 er minst like god som etterlevelsen til andre kosthold, og er ofte signifikant (altså ikke tilfeldig) bedre.
  6. Å erstatte karbohydrater med protein er generelt fordelaktig.
  7. Totalt inntak av fett eller mettet fett korrelerer ikke (altså ingen sammenheng) med risikoen for hjerte-kar sykdom.
  8. Nivået av mettede fettsyrer i blodet er hovedsaklig mer påvirket av karbohydrateinntaket enn fettinntaket.
  9. Den beste markøren for mikro-eller makrovaskulære komplikasjoner hos pasienter med diabetes type 2 er langtidsblodsukkeret (HbA1c).
  10. Karbohydratrestriksjon er den mest effektive metoden (bortsett fra faste) for å redusere triglyseridnivået og øke HDL-kolesterolnivået i blodet.
  11. Diabetes type 2 pasienter med et lav-karbo kosthold kan ofte redusere bruken av medisiner. Pasienter med diabetes type 1 kan vanligvis redusere insulin dosene.
  12. Å senke blodsukkeret ved å redusere karbohydratinntaket har ingen negative bivirkninger sammenlignet med farmalogisk (altså medisinsk) behandling.

 

Det finnes altså mange gode grunner til å kutte på karbohydratene ved diabetes type 2. Du kan faktisk spise deg frisk! På EASD (diabetes) konferansen i Wien tidligere i år ble det også presentert studier som indikerte en beskyttende effekt av melkefett på utvilingen av diabetes type 2. Ut med lettproduktene og inn med naturlig helfete produkter!

 

2014-03-12 08.16.37

 

I denne boken kan du lese mer om lav-karbo kosthold. Den er skrevet av to av forfatterne som var med på artikklene jeg henviste til tidligere.

Trenger du veiledning – ta kontakt 🙂

 

Legg igjen en kommentar