Det finnes så mange interessante bøker om helse og kosthold og her er noen av mine anbefalinger og julegaveønsker. Dette kan forhåpentligvis være til inspirasjon til dere også, enten noe du kan ønske deg selv eller å gi bort til noen du er glad i 🙂
Jeg så jo nå at denne listen ble lengre enn planlagt, men jeg har altså så mange bøker jeg har lyst til å tips om.
Matrevolusjonen – Andreas Eenfeldt
Alt du trenger å vite om lavkarbokosthold. En bok som forklarer hvorfor mindre karbohydrater er bra for helsen, og hvorfor du ikke lenger skal være redd for fett – anbefales rett å slett!
Paleoliv – Sara Lossius
Om paleolivsstilen, den maten mennesker er genetisk tilpasset å spise og de positive helseeffektene det gir – på min ønskeliste til jul.
Helt naturlig mat og trening – Pål Jåbekk
Hvorfor er så mange av oss syke, og hva kan vi gjøre med det? Boken presenterer hvordan et naturlig kosthold gjør oss friske og sterke og hvorfor et fettfattig og kornbasert kosthold ikke gjør det – anbefales for alle som er interessert i kosthold, men også trening!
Den Hemmelige Kokken – Mats-Eric Nielsen
Denne «kokken» jobber på laboratorium og avslører juks i matproduktene; svarte oliven, grønn pistachis og guacamoledipp – du vil bli forbløffet over hvor mye matjuks som finnes i produktene! Inneholder også en komplett E-nr guide.
Vitaminer og mineraler – Dag Viljen Polezynski
Dette er den komplette guiden for å bruke kosttilskudd for å holde kroppen frisk og sterk, der det hevdes at maten vår ikke inneholder nok av disse essensielle mikronæringsstoffene – supert oppslagsverk å ha i heimen!
Good calories, bad calories – Gary Taubes
En meget grundig og kritisk gjennomgang av kostrådene vi har hørt de siste årene: og svaret på hvorfor det å spise mindre fett og trene mer ikke gir den vektreduksjonen vi så gjerne skulle trengt – fikk den til jul i fjor, glemte den igjen på et fly og er derfor tilbake på ønskelisten i år.
Rent Liv – Tina Holt og Birgitte Magnussen
Mange inspirerende tips om plantebasert mat, økologisk sminke, giftfrie skjønnhetsprodukter og miljøvennlige vaskemidler, klær og tekstiler – på min ønskeliste til jul.
It starts with food – Dallas and Melissa Hartwig
En komplett innføring til paleokosthold; uten korn, sukker, planteoljer, meieriprodukter og fabrikkmat. En guide til en såkalt «whole 30» – nyttig når man vil ha bukt med søtsug, avdekke intoleranser i kostholdet eller rett å slett legge om livvstilen!
Eat the yolks – Liz Wolfe
Om moderne matmyter og paleolivsstilen: hvorfor du ikke skal være redd for mettet fett og kolesterol – står i bokhyllen min, og har ikke blitt lest enda, men denne tar jeg med på juleferie i år!
Sannheten på bordet – Niels Chr Geelmuyden
Her avsløres systematisk mishandling av husdyrene som så mange av oss spiser, den utbredte bruken av sprøytemidler og det faktum at næringsinnholdet i maten avtar uten at vi er klar over det. En vekker mange av oss har godt av – les og bli opplyst!
Hei! Liker bloggen din godt og får mye god informasjon fra den!:-) men jeg lurer på hvorfor du som er klinisk ernæringsfysiolog synes at lavkarbo er sunt for oss? Det er jo det motsatte av de nordiske anbefalingene om en «grovkarbo» diett. Samtidig lurer jeg også på hvorfor du anbefaler kokosolje, som er et mettet fett, isteden for umettede oljer:-) håper på svar!:)
Hei Oda! Tusen takk for kommentar. Jeg er ikke klinisk ernæringsfysiolog, men har en master i human ernæring 🙂
På de to skolene jeg har gått har det begge steder bitt refeert til de norske eller nordiske næringsstoffanbefalingene som hva man skal følge og anbefale pasienter når man jobber som ernæringsfysiolog. Når jeg har satt meg mer inn i bakgrunnsmaterialet/studiene for kostholdsanbefalingene – spesielt for mettet fett, lest litt mer, lest litt «alternativ» litteratur og hørt mange foredrag mer personer som også har viet mye tid til de samme temaene har det gjort seg ganske klart for meg at mettet fett ikke nødvendigvis er så «farlig» som vi har fått høre de siste årene. Det er kvaliteten på fettsyrene (om det er behandlet eller i sin naturlige form) som er avgjørenede og det er store mengder karbohydrater som er hovedproblemet.
Kostholdsanbefalingene bygger i sin opprinnelse på observasjonelle studier som ikke har god nok metodologisk kvalitet til å kunne brukes slik vi gjør idag (kosthodsrådene). Forekomsten av hjerte-kar sykdom har sannsynligvis kommet av en bruken av trans-fettsyrer i margarin som kom som et alternativ da man begynte å få smørmangel. På samme tidspunkt begynte sukker og sukker- og stivelssrike matvarer å bli tilgjengelig for befolkningen noe som sannsynlivis har bidratt til overvektsepidemien vi ser idag.
Også når man ser på biokjemien ser man ganske tydelig at det ikke er fett som er problemet, men karbohydratene. Det spiller ingen rolle om karbohydratene er lyse eller grove: vi absorberer kun monohydrater så alle typer karbohydrater blir gjort om til dette i tarmen før de blir absorbert inn i kroppen. Karbohydrater er det som fører til fettlagring via frigjøring av insulin i kroppen. Fett fører ikke til frigjøring av insulin. Karbohydrater fører også til økning av kolesterol og triglyserider/fett i blodet fordi det blir omgjort til fettsyrer for lagring i fettvevet vårt. Det er ikke fett som er problemet – det er store mengder karbohydrater i kosten.
Vi har mettede fettsyrer i alle cellemembranene våre og de er helt nødvendige for å holde cellene stabile. De utgjør i tillegg størstedelen av hjernen vår. Morsmelk består hovedsaklig av mettede fettsyrer for å gi spedbarn rask og stabil energi. Mettede fettsyrer fra meieriprodukter beskytter mot utvikling av diabetes (det har jeg til å med lært på universitetet). Vi trenger mettede fettsyrer og det er ikke farlige for oss. Det er kvaliteten det kommer an på. Derfor skal man velge så naturlige kilder til mettet fett som mulig: helfete meieriprodukter, kjøtt fra dyr som har beitet i sitt naturlige habitat, kaldpresset kokosolje, kakaosmør og gjerne palmeolje også hvis det kommer fra en bærekraftig utvikling.
Jeg anbefaler ikke utelukkende mettet fett fremfor umettede oljer. Jeg anbefaler smør istedenfor margarin, og kokosolje fremfor margarin dersom man vil ha en vegetarisk alternativ. Margarin er et kunstig fremstilt produkt som ikke hører hjemme i vårt kosthold. Dette er som nevnt tidligere et industrielt fremstilt produkt som ble tilverket i den perioden da det var smørmangel under 2 VK og som da inneholdt store mengder transfett som er svørt ugunstig for helsen. Selv om disse transfettsyrene nå er fjernet er produktet fortsatt kraftig bearbeidet fra planteoljer av dprlig kvalitet. Velg heller kaldpressede oljer til salater osv (oliven, raps, avokado osv). Kaldpresset kokosolje gir gode fettsyrer som taes lett opp i kroppen, det påvirker ikke blodsukkeret, denne typed mellomlange fettsyrer lagres heller ikke i kroppen og vi forbruker derfor energien fra denne oljen raskt. Den er svært varmestabil og egner seg derfor godt til steking (istedenfor raps, soya, solsikkeolje osv) som inneholder store mengder umettede fettsyrer som kan harskne ved høye temperaturer.
hei og hopp, dette ble et langt svar. Kanskje jeg skal skrive et eget innlegg om dette?
Godt nytt år til deg Oda. Håper du velger smør (gjerne økologisk) fremfor margarin og ikke er redd for mettede fettsyrer.