Av og til koser jeg meg med hjemmelaget chruncy granola og annet snacks på toppen. Jeg bruker vanligvis yoghurt naturell: fra Tine eller helfet gresk- eller tyrkisk yoghurt. Men, i det siste har jeg fått øynene opp for kefir. Du kan kjøpe på det på én liters kartong på matbutikken. Den er relativt rimelig ift TINEs yoghurt naturell og den er til og med økologisk.
Kefir er en tradisjonsrik gjæret drikk laget av melk og kefirkorn. Disse kornene har ingenting med «vanlige korn» å gjøre men ser ut som bittesmå blomkålhoder og består av en symbiotisk blanding av bakterier og gjærsopper. De overlever på melkesukker (laktose) og smaken avhenger derfor av hvor lenge denne gjæringsprosessen har foregått. Dette gjør også at syrnede produkter kan ha noe lengre holdbarhet enn vanlig/søtmelk. Nettopp på grunn av disse bakteriene har kefir probiotiske egenskaper og tilfører tarmen gode melkesyrebakterier. Dette styrker både fordøyelsen og immunforsvaret vårt.
Visste du at ordet kefir har tykisk opprinnelse og betyr velsmakende eller behagelig?
Kefir er produsert av helmelk og behandles etter økologiske prinsipper. Syrnet melk varmebehandles ofte kraftigere enn vanlig/søtmelk, før den kjøles ned og bakteriekulturen tilsettes. Deretter syrnes produktet til det har riktig smak og konsistens. Slike syrnede produkter skiller seg ved oppvarming og egner seg derfor best til kalde retter – slik som for eksempel på granola. Syrnede produkter kan ikke fryses. Jeg har registrert at mange forsøker å lage kefir selv, og via tradisjonskostsirkler kan man få tak i kefirkorn og prøve seg frem. Hvis du i tillegg får tak i fersk melk rett fra bonden kan du lage kefir som hverken er pasteurisert eller homogenisert.
Dette er frokosten min idag. Hjemmelaget granola, blåbær, aprikoser og kefir 🙂