I går kveld var jeg på et spennende møte på Kolonihagen for å lære mer om Aduna og deres supermatprodukter, baobab og moringa. Andrew, som er en av grunnleggerne av Aduna hadde kommet fra London for å «make baobab famous» som han sa.
Har du sett løvenes konge? Der ser du african baobab, også kjent som apebrødtreet eller Rafikis tre 🙂 Frukten på dette treet er veldig næringsrik. Den inneholder 45% fiber (!), masse vitamin C, og er proppfull av antioksidanter (mer enn acaibæret)! Denne frukten er faktisk den eneste som tørker naturlig når det fortsatt henger på grenene, og det gjør at det ikke trenger å frysetørkes slik som mange andre superfrukter. Det finnes ikke baobab-plantasjer, hvert eneste tre er eid av lokalsamfunnet og er viltvoksende. Dette er også en viktig del i arbeidet som Aduna gjør: lokalsamfunnene tjener penger til livets opphold ved å høste og selge baobab-frukten. Baobabpulveret er derfor helt rått, ubehandlet, økologisk og bærekraftig fremstilt!
Baobab har en hvitgul farge og smaker mildt: en blanding av karamell, vanilje og sitrus. Jeg har tidligere laget energikuler med baobab, og igår kveld laget jeg en smoothie av mandelmelk, ananas, baobab, vanilje og lecithin.
Moringa kommer fra bladene til moringa oleifera, eller mirakeltreet som det også kalles. Disse bladene inneholder 23% protein og dette inkluderer alle de essensielle aminosyrene – det er altså det vi kaller for en komplett proteinkilde. Det er også en veldig god kilde til A, E og K vitamin, kalsium, magnesium, jern og mangan. En ypperlig matvare for vegetarianere (men også oss kjøttetere) som kan ha utfordringer med å få i seg flere av de nevte næringsstoffene. Hvis man sammenligner moringa med chlorella, spirulina og hvetegress inneholder den høyere konsentrasjoner av flere næringsstoffer. I tillegg kan nesten alle deler av planten brukes. Frøene kan faktisk brukes til å rense drikkevann – tenk for et fantastisk potensiale! Den er skånsomt tørket, og ellers uten tilsetningsstoffer, økologisk og bærekraftig dyrket. Jeg har tidligere laget en smoothie med moringa som du kan finne her.
Den har en spinataktig smak, og igår hadde vi faktisk litt moringa på toppen av salaten som ble servert.
Aduna betyr «liv» eller «verden» på Wolof som er det lokale språket i Gambia og Senegal.