NATURLIG SUNN

10 sunne matvare(grupper)r du bør inkludere i kostholdet ditt

Gjennomgående for disse matvarene er at de er rike på essensielle næringsstoffer og inneholder mindre ikke-essensielle næringsstoffer slik som karbohydrater i form av sukker eller stivelse.

Egg
En fullverdig proteinkilde som bidrar med så å si alle næringsstoffene du trenger for å vokse og være frisk og sterk. Velg økologiske egg fordi de har høyere innhold av omega-3 på bekostning på omega-6.

Nøtter
Spis en håndfull nøtter hver dag. De bidrar med sunne fettsyrer, protein, vitaminer og mineraler. Ja, det er relativt energirikt, men fett i seg selv er ikke usunt. Du kan også lage plantemelk av nøtter ved å bløtlegge de over natten, og nøttesmør ved å kjøre de i blendern med f.eks litt himalayasalt og vaniljepulver. Velg usaltede og reduser inntaket av peanøtter som egentlig er en belgfrukt – ikke en nøtt.

Kakao
En meget god kilde til antioksidanter og stoffer som stimulerer produksjonen av de såkalte lykke hormonene seretonin og dopamin i hjernen. Spis både kakaopulver og kakaonibs. Velg økologisk og rått kakaopulver som ikke er varmebehandlet da innholdet av antioksidanter er høyere.

Urter
Mange (krydder) urter er næringsrike i tillegg til å ha helsebringende eller adaptogene egenskaper hvilket betyr at de er stimulerende og balanserende for kroppen. De gir i tillegg veldig god smak til maten. Velg økologiske da urter er dyrebare handelsvarer som ofte sprøytes ekstra. På Coop Mega koster det ikke mer for økologiske urter enn vanlige. I denne kategorien sniker jeg også inn hvitløk, chilli, ingefær og gurkemeie som alle er fantastiske urteplanter.

Grønnkål 
Den supersunne mørkegrønne kålen som faktisk vokser i norge. Til tross for dette spiser vi altfor lite av det, og eksporterer mesteparten. Det inneholder store mengder klorofyll som er en antioksidant som gir det den mørke fargen. I tillegg er det en god kilde til kalsium og magnesium. Bruk det i salat, stek det i wok, lag chips eller ha det i smoothie. Hvis de ikke har det på butikken, spør etter det.

Avokado
En meget god kilde til enumettede fettsyrer, protein og mineraler. Prøv med sitron, salt og pepper på. Oppbevar avokado på kjøkkenbenken sammen med epler elle bananer hvis de er umodne, oppbevar de aldri i kjøleskap da det ødelegger modningsprosessen.

Kokos
En god kilde til naturlig sunne mettede fettsyrer og flere mineraler. Bruk både kokosmelk (helfet), kokosolje, kokosmasse og kokosmel. Velg økologiske produkter fordi det finnes mange bearbeidede og dårlige produkter.

Hemp
En god kilde til protein, mineraler og omega-6 fettsyren gamma-linolensyre som blant annet er hormonbalanserende og veldig fin for både tørr og uren hud. Bruk både hampfrø og hampprotein.

Lever
En god kilde til protein, fettløselig vitamin A og mange viktige mineraler. Kjøp lever på butikken og lag din egen leverpostei. En undervurdert og billig supermat (som jeg ikke selv er så god på å bruke).

Makrell

En super kilde til protein og den essensielle fettsyren omega-3. Stabburet sin peppermakrell på boks er uten tilsatt sukker, ellers er fersk makrell en sesongvare på høsten. Ferskt er alltid best!

 Følg meg på FACEBOOKINSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!

One thought on “10 sunne matvare(grupper)r du bør inkludere i kostholdet ditt

  1. Pingback: 10 matvarer du bør inkludere i kostholdet | Top 10 Beste

Legg igjen en kommentar