NATURLIG SUNN

Er du et vanedyr?

Hvilke grønnsaker spiser du mest av? Varierer du og prøver nye typer, eller går det stort sett i det samme?

 

Man kan godt spise det samme så lenge man får i seg alle fargene: grønt, blått, lilla, rosa, rødt, oransje, gult og hvitt! Fargene representerer nemlig antioksidanter som er viktige for å beskytte kroppen mot de negative konsekvensene av oksidativt stress.

Disse grønnsakene plukket jeg med meg idag. Noen har jeg prøvd før, men for eksempel nepe og rødkål spiser jeg sjelden. Dersom du ikke finner så mye spennende i din lokale matbutikk, stikk innom en annen grønnsakshandler og bli inspirert.

 

2015-05-03 18.10.29

 

 

 

Rødkål brukes på samme måte som annen kål som den også er i familie med: rå og finskåret i salat, i supper og som tilbehør til middagsretter. Den kan kokes, smørdampes, stekes, syltes, wokes, fylles og brukes til stuing.

 

 

2015-05-03 17.39.07

 

 

Smaken og lukten minner om anis, eller lakris. Den kan brukes i wok, stekes, bakes eller gratineres. Den er god i strimler sammen med agurk, i fiskesupper, i hollandaisedressinger eller i juice sammen med fore eksempel eple og ingefær.

 

 

2015-05-03 17.40.40

 

Rødbeten har akkurat som grønnkålen blitt populær de siste årene. Du kan koke rødbeter, bruke tynne skiver til å lage en sandwich, eller bake de hele eller i skiver i ovnen. Pass på skjærefjeler i tre og klær – denne setter farge!

 

2015-05-03 17.38.18

 

 

Nepen kan spises rå i salater, men kan også stekes, bakes eller glaseres. Neper smaker for eksempel godt sammen med urter som gressløk, salvie og persille.

 

2015-05-03 17.42.30

 

 

Grønnkål kan brukes i wok, strimlet i salater, som garnityr i gryter og supper. Prøv også å frese grønnkål i olivenolje eller smør, eller bak i ovnen som chips. Du kan egentlig bruke grønnkål i de fleste spinatretter!

 

2015-05-03 17.36.53

 

Reddik har en karakteristisk peppersmak og kjøttet er hvitt, sprøtt og saftig. Den kan spises som den er og gir en fin smak og konsistens til kalde og lune salater, sammen med dipp og til ost. Og husk, reddikbladene kan brukes i salaten også. Reddik egner seg godt til damping. Gi dem rundt 10-15 minutter og bruk som tilbehør til middagen. Prøv også å steke reddikene raskt i olje med litt salt!

Jeg utfordrer deg til å prøve en ny grønnsak denne uken! Hvilken velger du?

Kilder: frukt.no og bama.no

Legg igjen en kommentar