NATURLIG SUNN

Er kalorier alt?

Igår fikk jeg så vidt med meg litt av «The Biggest Looser» på TV Norge, der deltakerne skulle ha en konkurranse som baserte seg på hva de kunne om kalorier.
I en situasjon der noen ønsker å gå ned i vekt er kommer som regel kalorier opp som et tema.
Kalorier er et mål på energi, og angir hvor mye energi 1 gram karbohydrater, fett eller proteiner inneholder.
Det har vært en rådende oppfatning at det kun er totalt antall kalorier som er avgjørende hvorvidt man er i vektbalanse. Men dette er ikke tilfellet, og det er nettopp dette som er grunnen til at lav-karbo kosthold har fått oppmerksomhet og fungerer godt for vektreduksjon. De ulike næringsstoffene (karbohydrater, fett og proteiner) gjør nemlig mer enn å tilføre kroppen energi. De påvirker hormoner i kroppen; og hormoner er de som styrer metabolismen vår. De stimulerer hvorvidt kroppen skal lagre fett, eller forbruke lagret fett. Dette er et faktum som ikke alltid blir tatt hensyn til når man skal gi råd til personer som ønsker å gå ned i vekt. Det er også slik at forbrenningen er forskjellig for næringsstoffene. Proteiner har en mye høyere termisk effekt, hvilket betyr at de krever mer energi for å omdannes til energi i kroppen. Dette er sannsynligvis årsaken til at man faktisk kan overfôre (altså at de har et høyere kaloriinntak enn kaloriforbruk) personer på proteiner, og likevel går de ned i vekt. Proteiner gir lengre metthetsfølelse, og fett forsinker tømmingen av maten fra magesekken over i tynntarmen.
Jeg syntes det er så synd at konkurransen på tv igår utelukkende fokuserte på kalorier: hva med å fokusere på hvordan næringsstoffene påvirker kroppen? Når man skal ned i vekt er dette minst like viktig, hvis ikke viktigere! Da trenger man å spise mat som gjør at kroppens hormoner tillater fettforbrenning og ikke stimulerer fettlagring.
I tillegg er innholdet av essensielle næringsstoffer like viktig som kalorier: vi trenger energi, men det er de essensielle næringsstoffene som har de viktige oppgavene i kroppen. Da snakker vi om aminosyrer, fettsyrer, vitaminer og mineraler. Hva med å lære deltakerne litt hvor man finner disse nyttige næringsstoffene? Jeg så bare en liten del av programmet igår, så det kan godt hende de har gått gjennom det tidligere – men jeg benytter allikevel anledningen til å uttrykke min frustrasjon rundt det ensidige fokuset på kalorier! Det er ikke alt.
 2013-11-15 12.25.38

Legg igjen en kommentar