NATURLIG SUNN

Mineral: magnesium

Magnesium er et essensielt (det betyr at det må tilføres kroppen via kosten, vi kan ikke lage det selv) mineral som blant annet er involvert i over 300 viktige biologiske og fysiologiske reaksjoner i kroppen vår. Dette viktige mineralet bidrar blant annet til en normal muskelfunksjon ved at det hovedsaklig får musklene til å slappe av og nervefunksjon ved at det sørger for normal signaloverføring. Det sørger for normal hjerterytme og et normalt stoffskifte. Magnesium er videre viktig for forbrenning av karbohydrater, proteindannelse og produksjon og lagring av energi i alle celler. Avhengig av alder anbefaler myndighetene mellom 80 – 350 mg magnesium daglig.

Det er faktisk antatt at 80% av verdens befolkning får for lite magnesium via kosten. Innholdet av magnesium i kosten har i følge en artikkel fra USA gått fra ca 500 mg daglig for rundt 100 år siden, til ca 200 mg i dag. Dette skyldes hovedsakelig at magnesiuminnholdet reduseres kraftig når matvarer bearbeides, og at vi spiser mindre av de matvarene som inneholder mye magnesium. Mange nordmenn får sannsynligvis, i liket med amerikanerne, lite magnesium i kosten. Det er ikke så lett å måle magnesiummangel i blodet da dette nivået holdes relativt konstant, og mesteparten av magnesiumet ikke finnes i blodet men i annet kroppsvev.

Disse matvarene inneholder i følge matvaretabellen.no mest magnesium (av de som er med):

Skjermbilde 2015-02-16 kl. 18.23.29

Det man altså kan gjøre for å inkludere tilstrekkelig med magnesium via kosten er å få i deg frø og kjerner, samt en håndfull med usaltede nøtter daglig. Kakao er også en god kilde. Dette kan du bruke rå i for eksempel bakverk eller smoothier. Bytt også ut det raffinerte saltet med uraffinert havsalt – dette inneholder nemlig magnesium og et titalls andre spormineraler.

I stressende perioder, ved hodepine, ved fysiske anstrengelser utenom det vanlige, dagen derpå eller hvis jeg opplever at jeg sover dårlig bruker jeg i tillegg tilskudd av magnesium. På jobben tror jeg et av de kosttilskuddene vi har flest forskjellige typer av er magnesium. Forskjellen ligger hovedsaklig i typen magnesium, og konsekvensen for oss er at disse absoreres i ulik grad i kroppen. Aller best opptaklighet har blant annet magnesiumsitrat, magnesiumglysinat, magnesiumaspartat, magnesiummalat og flytende magnesium fra ørkensjøvann. Det er mulig å få magnesium i spray form som du kan smøre direkte på huden hvis du har voksesmerter eller muskelkramper. Du kan også bruke epsomsalt som er naturlig rikt på magnesium, og helt ypperlig å bruke i badevannet når du trenger å slappe ordentlig av.

Dette er mine favoritter; begge produktene er lettopptakelige og de inneholder ca 70 andre spormineraler i tillegg til magensium. SuperMagnesium er i tillegg tilsatt vitamin B6 som sørger for at magnesium blir tatt bedre opp i cellene. Mag-ion blander jeg i drikkvannet mitt i løpet av dagen eller på trening (det gir vannet en rundere smak som jeg liker veldig godt), og tablettene tar jeg om kvelden før jeg skal legge meg. Det er anbefalt å ta magnesium på kvelden hvis du trenger det i forbindelse med stressende dager, muskelkramper om natten og søvnproblemer.

Skjermbilde 2015-02-16 kl. 18.43.04 Skjermbilde 2015-02-16 kl. 18.43.28

 

Kan blant annet kjøpes på Life helsekost eller supervital.no

Kilder

shift.no

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7939385

Legg igjen en kommentar