NATURLIG SUNN

Mitt kosthold i magasinet Stella

Har du lest jubileumsutgaven av Stella i påsken? Der har jeg lagt ut om hva jeg spiser!

2016-03-25 16.17.32

Hvis man skal definere det (noe Stella ønsket å gjøre) kan det godt kalles et moderat paleo-kosthold. Tidvis kan det også defineres som et moderat lavkarbo kosthold. Å sette en merkelapp på det er ikke så viktig for meg, men når man skal sammenligne det med andre typer kosthold (slik det ble i denne artikkelen) kan det gi en umiddelbar pekepinn på hva jeg spiser og ikke spiser. Og det er for så vidt greit det.

Et strikt paleokosthold utelukker sukker, korn, meieriprodukter, belgfrukter, vegetabilske oljer og alt av halv- og helfabrikat. Jeg er ikke så strikt, men har et redusert inntak av disse matvaregruppene sammenlignet med de nasjonale kostholdsanbefalingene (med unntak av belgfrukter som ikke blir definert med mengde).

Et lavkarbokosthold kan ha mange nyanser, og defineres av mengden karbohydrater som man spiser daglig. Et moderat lavkarbokosthold kan kanskje ligge på ca 100 g karbohydrater daglig, mens de som har et strikt inntak ligger under 40 g daglig. Fordi jeg spiser mindre korn, frokostblanding av korn, pasta, ris og sukkerholdig/fettredusert yoghurt enn gjennomsnittsnordmannen kan man gjerne definere kostholdet mitt som moderat lavkarbo.

Det var ikke alt jeg sa som fikk plass i bladet så jeg utdyper det gjerne litt her. Det er mange som lurer på hva jeg spiser. Hva jeg spiser og hva som er sunt er et gjengangstema når jeg presenterer hvilke utdannning jeg har og hva jeg jobber med 🙂

I mitt kosthold vektlegger jeg rene og næringsrike råvarer. Jeg prøver å lage mest mulig fra bunnen av og dermed benytte meg av mest mulig råvarer, og minst mulig hel- eller halvfabrikata matvarer.

Dette inkluderer grønnsaker, frukt, bær, urter, nøtter, frø, kjerner, belgfrukter, oljer av god kvalitet, kaffe, te, egg, helfete meieriprodukter, kjøtt, fisk, fugl, skalldyr og litt alger.

Jeg er ikke redd for mettet fett, og spiser gjerne mettet fett fra både tropiske planter, meieriprodukter og animalske råvarer. Jeg er derimot mer redd for hvitt sukker, og benytter meg heller av naturlig søte alternativer som for eksempel stevia, dadler, banan, kokosblomstsukker og yaconsirup. Jeg er også redd for margarin – det er en merkelig syntetisk matvare som etter min mening ikke hører hjemme i et sunt kosthold. Her har man ødelagt fettsyrer som egentlig kommer fra fine kilder (for eksempel raps) med høyt trykk og oppvarming.

Hvis det lar seg gjøre, velger jeg økologisk. For meg høres det bedre ut å ikke få i seg sprøytemidler enn å få i seg sprøytemidler. Det er også vist i noen få studier at økologiske grønnsaker og bær har høyere næringsinnhold enn konvensjonelt dyrket, og dette passer jo fint med mitt ønske om å spise mest mulig næringsrik mat. Hvis du kun skal velge noen økologiske matvarer burde det være te og krydder. Dette er nemlig dyrebare matvarer som gjerne blir sprøytet og bestrålt ekstra. Det kan også være lurt å velge økologisk av fruktene som man spiser skallet på, eksempelvis tomater, druer og epler som også ofte er å finne på «verstinglisten» over mest sprøytede matvarer.

Den siste tiden har jeg forsøkt å inkludere mer fermentert mat i kostholdet mitt. Fermentert mat inneholder nyttige bakterier som bosetter seg i tykktarmen vår og styrker immunforsvaret og fordøyelsen vår. Eksempler på kjente fermenterte matvarer er surkål, surdeigsbrød, kimchi, natto og kombucha. Man kan for så vidt fermentere flere ulike typer grønnsaker, ikke bare surkål. Likeledes kan man lage både knekkebrød og rundstykker med surdeig. Fermentering er rett og slett en eldgammel måte å konservere mat på. Det gjør maten både lettfordøyelig og næringsrik så dette er absolutt noe jeg skal jobbe videre med å inkludere.

Dette var altså litt om hva jeg spiser, men det spiller for så vidt liten rolle for deg. Du må finne ut hva som er riktig for deg – for som jeg nevner i artikkelen i Stella (og som også er representert ved de andre som er med i artikkelen) finnes det mange måter å spise på som kan være riktig. Hvis du vil ha et, og kanskje mitt beste tips for et mer næringsrikt kosthold; kutt ned på inntak av antall (spesielt butikkjøpte) brødskiver! 

Lurer du på hva du skal spise isteden? Les dette innlegget!

Ha en fin uke

Legg igjen en kommentar