NATURLIG SUNN

Naturlige remedier for å bekjempe allergiplager

Stadig flere rammes av allergi: svevestøv og husstøv, forurensning, dyrehår og pollen. De ulike sesongene bringer med seg ulike allergener.

Mange reagerer også på enkelte matvarer via en såkalt kryssreaksjon: dette betyr at proteinene i de aktuelle matvarene ligner på proteinene man egentlig reagerer på. Kroppen feiltolker og «overreagerer» på disse proteinene. Det er lurt å redusere inntaket av disse matvarene i allergisesongen for å minske allergi-symptomer. Merk at selv om man får en kryssreaksjon på en av de nevnte matvarene, trenger man ikke få en kryssreaksjon på andre matvarer. Som oftest tåles matvaren bedre når den er varmebehandlet: kokt, skrelt, hermetisert eller syltet.

Jeg nevner noen av matvarene her;

Bjørkepollen: eple, pære, kiwi, tomat, fersken, selleri, potet, hassenøtter, mandler, soya.

Burotpollen: paprika, purre, pastinakk, banan, solsikkefrø, honning, grillkrydder, løvetann.

Gresspollen: tomat, korn som hvete, bygg og rug, bønner, linser og peanøtter

Hvis du ønsker en utvidet liste over matvarene som det er vanlig å kryssreagere med kan du sende meg en mail på naturligsunn@gmail.com, eller bestille time til kostveiledning så kan jeg også hjelpe deg med å finne gode alternativer. 

De fleste får antihistaminer hos legen for allergi: i tablettform eller som en sprøyte. Men det finnes også noen naturlig remedier som man med fordel kan prøve dersom man er veldig plaget av pollen.

# Bruk en saltvannsløsning til å rense nesen med: du kan kjøpe en saltvannsspray eller lage din egen saltvannsløsning og bruke et nesehorn (kjøp på helsekost) til å skylle nesen med.

Eplecidereddik kan brukes til å redusere slim og tette bihuler. Bland 1 ts med eplecidereddik med vann eller kopp te og drikk. Velg ufiltrert og bio-dynamisk eplecidereddik fra helsekost.

Bukkehornfrø har er slimløsende virkning, og brukes ved bl.a. betennelse i øvre luftveier, bihuler, ved hoste og andre luftveisrelaterte problemer. Ta tilskudd av bukkehorn i form av Fenu-Max (kjøpes på helsekost) eller lag et uttrekk som du drikker.

# Drikk peppermynte te. Peppermynte inneholder en eterisk olje som kan redusere hevelser i slimhinnene.

# Innhaler varm damp, gjerne med 1 – 2 dråper peppermynte olje i. Kok opp varmt vann, og ha i peppermyntedråper. Hold deretter hodet over bollen med varmt vann og legg et håndkle over hodet. Pust rolig inn et par ganger. PS. Hvis du kjøper en peppermynteolje som både kan brukes innvortes og utvortes (du får det på helsekost), kan du la dette vannet avkjøle seg og drikke det etterpå.

# Spis pepperrot eller wasabi. Denne grønnsaken inneholder nemlig et stoff som får slim til å bli flytende, og dermed kan klarne opp i tette bihuler.

# Spis eller drikk brennenesle. Nå er den i sesong, og det beste er å plukke skuddene. Du kan også kjøpre «ferdig plukket» nesle på helsekosten i løsvekt, som teposer eller en neslesaft. Skeptisk? Les mer om denne superplanten her.

# Drikk kamille te. Denne urten har et rykte på seg for å virke antiallergisk, muligens på grunn av sin betennelseshemmende virkning. Dette er i tillegg en fin te å drikke på kvelden fordi den kan virke beroligende.

# Ta daglig tilskudd av vitamin C fordi det ødelegger histamin molekylene. Med rask tilgang til vitamin C blr de frigjorte histamin molekylene ødelagt. Dette er også årsaken til at store doser vitamin C virker effektivt mot insektbitt. Velg et C vitamin tilskudd fra naturlig kilder (slik som for eksempel amla, acerola, goji, nype) fordi dette sannsynligvis taes bedre opp i kroppen. Ta 1 – 2 g daglig, men fordel 200 mg pr gang utover dagen. Hvis man tar for store doser på en gang klarer ikke kroppen å ta det opp, og resultatet er diarè (her må man kjenne etter selv hvor mye man tåler).

# Ta tilskudd av fordøyelsesenzymer til hovedmåltidene for optimal nedbrytning av protein, og/eller bruk bitterurter daglig for å stimulere kroppes egen produksjon av fordøyelsesenzymer for å bryte ned protein. Fullstendig nedbrytning av protein er nemlig viktig for å hindre allergi.

# Det kan være lurt å redusere inntaket av melk og meieriprodukter, da dette kan virke slimdannende.

# Unngå blandingskryddere som grillkrydder, piffi og aromat – mange kan reagere på disse, men siden de er blandingskrydder kan det være vanskelig å vite akkurat hva man reagerer på. Noen reagerer også på smaksforsterkeren MSG (E621).

# Tilskudd med perillaekstrakt kan lette milde allergiplager.

# Bruk øyendråper med ekstrakt av øyentrøst hvis du er plaget med røde, kløende eller trette øyne.

# Vask eller skyll håret oftere hvis du er veldig plaget av pollen, fordi de små pollenpartiklene lett kan feste seg til hår. Det vil også hjelpe å skifte sengetøy oftere i denne perioden.

# Unngå å puste inn tobakksrøyk, det kan forverre allergien din.

# Prøv akupunktur for å lette allergisymptomer. WHO har vurdert forskningen på området i 1996 og konkluderte den med at nålestikkene har bedre effekt enn legemiddelet antihistamin (!).

Jeg håper noen av rådene kan hjelpe deg til en lettere allergisesong!

Ta tilskudd av vitamin C hvis du er plaget av allergi.

Ta tilskudd av vitamin C hvis du er plaget av allergi.

Legg igjen en kommentar