NATURLIG SUNN

Spis deg til naturlig sunn og vakker hud

Mange sliter med rød, tørr eller kvisete hud, tørt hår eller sprø og tynne negler men tenker ikke umiddelbart på at det har noe med kostholdet å gjøre. I veldig mange tilfeller har det nettopp det. Tenk på at det du spiser er det som bygger opp (eller bryter ned) kroppen din. Maten er næringsstoffene og byggestenene til hud, hår, negler og skjelett. Kviseutbrudd, munnsår eller tørre flekker er som regel et tegn på at du mangler enkelte eller flere næringsstoffer. Generelt bør du spise så ren mat så mulig (unngå mat med tilsetningsstoffer) og velge økologisk mat.

Essensielle fettsyrer
Kroppen trenger fett – ofte mer enn det vi får i oss i et gjennomsnittlig norsk kosthold. Riktig og tilstrekkelig type fett vil gi huden fuktighet og glød. De lange omega-3 fettsyrene EPA og DHA kan ikke lages i kroppen og må derfor tilføres gjennom kosten. Den beste kilden er fet fisk som villaks og makrell. Omega-6 fettsyren GLA er en veldig viktig fettsyre for huden som også er med på å regulere hormonbalansen i kroppen. Her er nattlysolje den beste kilden. Hvis du tror du har ekstra behov anbefaler jeg et tilskudd. Kjøp på helsekosten, de er både renere og mer stabile (ikke harsk). Få også i deg fett fra avokado, nøtter, kokos og oliven.

Vitamin E
En viktig fettløselig antioksidant som blir nydannet i kroppen ved hjelp av vannløselige vitamin C og beskytter fettet som finnes i alle cellene i kroppen. Vitamin E kan taes som tilskudd kjøpt på helsekost, eller smøres på huden fra utsiden ved bruk av hvetekim olje som er en god kilde til vitamin E. Andre gode kilder er nøtter og frø.

Vitamin C
En av dette vitaminets oppgaver er å inngå i nydannelsen av kollagen som er bindevev og det som gjør huden elastisk. Det er også en kraftig antioksidant som ofte fungerer sammen med vitamin E. Den beste kilden er den indiske stikkelsbæret amla som du kan kjøpe på helsekosten som pulver eller tabletter. Nype, paprika og solbær er også gode kilder.

Vitamin A
Vannløselig betakaroten er en viktig antioksidant som kan bidra til å forberede og beskytte huden mot UV stråler fra solen.
B vitaminer 

De 8 B vitaminene inngår i utallige enzymatiske reaksjoner som er nødvendige for å utnytte næringsinnholdet i maten. Flere av de er også antioksidanter, i tillegg til å vedlikeholde huden, neglene og håret. Sår i munnhulen, munnviken eller sprukne negler kan vitne om B vitamin mangel. Finnes i veldig mange matvarer – lever, gjær og hvetekli er en god kilde til de fleste av de. Husk at B12 kun finnes i animalske matvarer. Du kan også kjøpe B-kompleks tilskudd på helsekosten.

Vitamin D
Har du flisete negler om vinteren kan du prøve tilskudd av solskinnsvitaminet. Jeg har selv god erfaring med dette. Finnes hovedsakelig i fet fisk og smør, men finnes også som tilskudd i flere former slik at du får i deg tilstrekkelig.

Kjerringrokk
Inneholder kisel som styrker flisete negler, men også gir glansfullt hår og styrker bindevev og elastisitet i huden. Kan drikkes som te eller taes som tilskudd du kan kjøpe på helsekosten.

Sink
Et mineral som også fungerer som en viktig antioksidant i kroppen som beskytter mot oksidativt stress. Sink er viktig for å opprettholde frisk hud, sterke negler, smaksløkene og appetitt. Sink er også viktig for mannens befruktningsevne, så sliter dere med å bli gravide kan sink tilskudd være verdt å prøve. Den desidert beste kilden til sink er østers, men hvete, kakao, frø og squash er også fine kilder. Eventuelt kan du ta tilskudd som du kan kjøpe på helsekosten.

Jern
Kvinner i fertil alder har større behov for jern enn barn, menn og post-menopausale kvinner. Rødt kjøtt er den desidert viktigste kilden da animalsk jern absorberes bedre enn vegetabilsk jern.

Vann
Kjedelig, men veldig viktig. Du trenger vann for å rense ut avfallsstoffer og for å gi kroppen væske.

Sukker
Hold deg unna. Det er kraftig betennelseshemmede og «stjeler» dessuten andre mineraler fra kroppen din ved å forbruke de uten å tilføre noen som helst form for næring. Erstatt hvitt sukker med naturlig søte varer som yaconsirup, stevia, lønnesirup, kaldslynget honning eller agavesirup.

Melkeprodukter
Mange opplever en kraftig forbedring på huden ved å kutte ut melkeprodukter. De fleste reagerer nok på melkesukkeret (laktosen), ikke melkeproteinene (myse og kasein) for da ville de opplevd mye større ubehag. Velg plantemelk, og harde, lagrede oster fremfor myke. Flere kan nok også oppleve at upasteuriserte oster er bedre enn de pasteuriserte.

Melkesyrebakterier
Det inneholder hverken laktose eller melkeprotein, men er gode bakterier for tarmen vår. Disse støtter oppom immunforsvaret vårt som i stor grad sitter i tarmveggen. Du kan kjøpe kapsler på helsekosten eller spise fermentert mat.

Stress
Veldig viktig faktor. Stress øker graden av oksidativ celleskade som øker behovet for antioksidanter og endrer metabolismen vår. S t r e s s   n e d.

.. Så kort om det du putter på utsiden. Vask ansiktet med vann og eventuelt litt olivensåpe dersom du er veldig møkkete. Sminkefjerner, skum og rensevann fjerner naturlige fettsyrer fra huden og gjør den bare tørrere. Bruk naturlig kaldpressede oljer om natten hvis du føler at huden trenger ekstra fukt. Ta eventuelt tilskudd av omega-3 og omega-6 i vinterhalvåret. De er naturlige kilder til mange av vitaminene jeg har nevnt ovenfor.

Følg meg på FACEBOOKINSTAGRAM og SNAPCHAT @naturligsunn for daglig inspirasjon!

Legg igjen en kommentar