NATURLIG SUNN

Surdeigsbrød

Det er noen ting jeg har lyst til å ha oppskrift på på bloggen, og et av de er surdeigsbrød. Jeg er veldig svak for et ferskt brød, og nå har jeg endelig har klart å komme i gang med baking av surdeig selv.

Dette er det beste brødet du kan spise. Her syrnes deigen av bakterier i en surdeigsstarter og fytinsyre i kornet brytes ned. Fytinsyren binder ellers mineralene i kornet og gjør de utilgjengelig for absorpsjon. Når du baker et surdeigsbrød blir altså brødet lettere for kroppen å fordøye, og næringsstoffene blir lettere for kroppen å absorbere.

Mange blir trege i magen av korn, men tenker ikke over at det er kornet som kan være skyldig fordi det er en så selvsagt matvare å spise og mange spiser flere porsjoner kornvarer hver dag. Hvis du har trøbbel med fordøyelsen kan det være nyttig å teste surdeigsbrød, og kanskje også kutte ned på antall kornporsjoner om dagen.

Da jeg og mannen min bodde sammen for første gang (ca 2009) sa han til meg, «du har så ofte vondt i magen». Jeg var enig, jeg hadde spesielt ofte vondt på kveldstid. Jeg hadde en sjekk hos legen, men det var ingenting galt. Etter dette ble jeg inspirert til å legge om kosten og reduserte på korninntaket til frokost og lunsj. Tidligere spiste jeg ofte kornblanding og/eller brødskiver til begge disse måltidene. Nå kan jeg helt seriøst nesten ikke huske sist jeg hadde vondt i magen, og jeg tror absolutt at denne relativt enkle kostholdsendringen kan gjøre underverker for mange andre også.

Oppskrift (gir 2 brød)

1 kg økologisk speltmel (siktet, fin eller grovmalt)

8 dl lunkent vann

4 ss surdeigsstarter

1 ss havsalt (må være uraffinert salt)

1 ts gresskarkjerner

Bland vann, salt og surdeigsstarter i en kjøkkenmaskin før du tilsetter melet gradvis og elter det raskt sammen. La det stå til heving i bakebollen med en klede over i ca 10 – 12 t i romtemperatur. Forvarm ovnen til 225 grader og ha deigen i en brødform med bakepapir. Ha gresskarkjerner på toppen og snitt gjerne med en kniv på toppen av deigen, så blir det ikke så store «sprekker» i brødet. Sett inn en ildfast form med litt vann i bunn av ovnen (sikrer jevnere steking) og stek brødet i ca 45 minutter. La det avkjøle seg på rist før du skjærer skiver. Nyt deilig nybakt brød!

PS. Jeg pleier ofte å skjære det i skiver og fryse det ned. Ta opp skivene når du trenger det og bruk brødrister for følelsen av nybakt brød igjen.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar