Mange lurer på hva de skal spise. Hva som er riktig, hva som er galt og hva som er optimalt.Det første jeg kan si er at jeg ikke aner hva som er optimalt. Det tror jeg heller ingen andre vet, fordi kosthold kommer an på så utrolig mange faktorer som er helt umulig å kontrollere. Vi er alle forskjellige og har ulike behov. Helt unike faktisk og både gener, stress, forurensing, fysisk aktivitet, medikamentbruk, tobakkforbruk og alkoholinntak er eksempler på faktorer som ulikt påvirker vårt behov for næringsstoffer. Videre er familie, venner, jobb, religion, bosted, tid, klima, tradisjoner, økonomi, tilgjengelighet, vaner, kultur, fritidsaktiviteter og livssituasjon faktorer som påvirker valgene våre av matvarer.
3. Økologisk. Velg økologisk hvis det er mulig, fordelene er mange;
– Frukt og grønnsaker er ikke gen-modifiserte
– De har ikke blitt sprøytet med kunstige pesticider
– Det er mindre sjanse for at korn inneholder muggsopp
– 90% av alle vanlige tilsetningsstoffer er forbudt i økologisk landbruk
– De bruker ikke kunstgjødsel
– Innholdet av vitamin C i frukt og grønnsaker er høyere
– Dyrene har ikke fått hverken antibiotika eller veksthormoner
– Bedre for naturen da økologisk landbruk ofte har lavere utslipp av klimagasser
4. Velg et kosthold og en livsstil. Ikke gå på diett. Ikke ta en slankekur. Du kan jo ikke gå på det resten av livet..? Kiloene kommer garantert susende tilbake med en gang du slutter på dietten. Endre livsstilen din og det daglige kostholdet ditt. Dette kan ta lang tid fordi nye vaner tar tid å venne seg til, men fokuser på det fremfor en kort kur.
5. Ikke tell kalorier. Tenk helhet, spis gjennomsnittlig sunt (det er lov å skeie ut av å til) og spis deg mett.
6. Spis fargerikt. Ulike farger symboliserer ofte ulike næringsstoffer som vitaminer og antioksidanter. Grønt, gult, rødt, oransje og lilla, prøv å få i deg hele spekteret hver dag og det gjør du uten tvil best ved å la disse matvarene være grønnsaker!
7. Lag maten selv. Ikke kjøp hel-, eller halvfabrikat. Frokostblandinger, juice, sauser, supper, knekkebrød, middagsretter, desserter og sjokolade. Du kan lage veldig mye selv, og den eneste grunnen til at du eventuelt syntes det er stress er fordi du ikke er vant til det. Gjør det til en vane! Nettet er fullt av oppskrifter på alt mulig. Prøv deg frem, feil og prøv igjen. Heia heia.
8. Velg helfete produkter. Ikke kjøp light-produkter. Hvorfor gjør du det i utgangspunktet? Fordi du er redd for fett, eller for å få i deg mindre kalorier? Eller kanskje begge. For det første er ikke naturlig fett farlig. For det andre, når de reduserer fettinnholdet i produktet bearbeider de det og resultatet blir et mindre naturlig produkt. Det er fettet som gir smak, og når de tar bort fettet tilsetter de ofte sukker, salt eller begge deler isteden.
9. Begrens mengden korn. Korn er ikke essensielt. Fiber kan du få fra grønnsaker. Vitaminer og mineraler kan du få fra bær, frukt, grønnsaker, nøtter og kjøtt. Mange er hypersensitive eller allergiske ovenfor enkelte kornslag uten å egentlig vite det. I tillegg inneholder det mye lektiner som er et protein som kan skape «lekk tarm» og fytinsyre som binder flere mineraler og hemmer absorpsjonen av de i tarmen.
10. Spis næringsrik mat. Grønnsaker er det beste eksempelet på mat som inneholder mye næring per 100 gram, men lite energi. Altså, masse vitaminer, mineraler, antioksidanter og enzymer, men lite kalorier.
11. Unngå raffinert hvitt sukker. Både i ren form, i brus og i snacks. Dette gir absolutt ingen næringsstoffer, men masse kalorier og fremmer betennelse i kroppen. Det gir et enda større sukkersug, store blodsukker svingninger, stimulerer til fettlagring i kroppen og er definitivt avhengighetsskapene. Velg stevia eller kokosblomstsukker som et søtt alternativ i baking.
12. Prøv noe nytt og varier. Kjøttfri-mandag, rawfood-tirsdag, suppe-onsdag eller vegan-torsdag.
13. Omega 3 og vitamin D. Dette er to essensielle næringsstoffer som vi får altfor lite av. Spis fet fisk (som er kilde til begge) 3 ganger i uken eller ta en tilskudd av omega-3 og vitamin D daglig. Hvertfall i vinter halvåret.
Mat skal smake godt og mat skal gjøre deg mett. Maten skal ikke gjøre deg syk, det er derfor jeg vil velge naturlig, ren, økologisk, fargerik og hjemmelaget mat! Fordi mye av den industrielt bearbeidede maten vi spiser gjør deg nettopp det. Syk. Du skal spise det du har lyst på, og hvis du nå tenker at alt det du har lyst på er usunt, ja, da er det på tide å kvitte seg med sukkeravhengigheten og søtsuget å begynne å lage maten fra bunnen av selv! You can do it 🙂
Så godt det må være å ha matfilosofien på plass. Jeg er enig i det meste, men pokker så vanskelig det skal være å spise. Jeg er i gang med å eksperimentere med low fodmaps igjen for å si det sånn. 🙂 Elsker aktiviteten på bloggen din om dagen! 😀
Ja, hvertall prøve å formulere deler av den, men føler at matfilosofien endrer seg ettersom jeg tilegner meg ny kunnskap. Så hyggelig at du gjør det, jeg prøver å holde det litt igang og oppdatere gamle innlegg innimellom også 🙂