NATURLIG SUNN

Misforstått likestilling på bekostning av barnets helse!

Dette er fullstendig misforstått likestillingspolitikk, og det provoserer meg! Her har meningen til et utvalg bestående av samfunnsvitere og økonomer blitt vektlagt av politikerne, uten støtte fra det helsefaglige miljøet!

Jordmorforbundet mener de nye reglene vil gå utover mor og barns helse, og nybakte foreldre puster lettet ut over at ungen ble født 30.juni og ikke 1.juli. 

Det er nå lovfestet at foreldrepermisjon skal tredeles, 15 uker til mor, 15 uker til far og 16 uker som man kan dele som man vil. Både far og mor har altså fått økt sin fastsatte kvote og dette har blitt tatt av fellesperioden, som jeg tør påstå de aller fleste mødre har benyttet seg av i sin helhet før denne endringen. Far har også mulighet til å ta 2 ekstra uker permisjon rett etter fødsel, som kommer i tillegg til hans 15 uker. Mor har derimot ingen slike «ekstra uker», de er allerede fastsatt. Dette gir faktisk far en samlet lengre permisjon enn mor (!). Likestilling og tilrettelegging for at kvinnen raskt skal inkluderes i arbeidslivet igjen blir brukt som argumenter for denne nye tredelingen. 

I en artikkel i Morgenbladet om samme tema, siterte de en jurist som hadde skrevet en kronikk om likestillingsloven; vi må skille mellom situasjoner der menn og kvinner stiller likt, og følgelig skal behandles likt, og situasjoner der de ikke stiller likt og derfor skal behandles ulikt. Som ved et svangerskap, fødsel og muligheten til å amme – denne jobben kan faktisk ikke mannen gjøre.

Helse bør veie tyngst når man tar slike beslutninger. Amming gir det aller beste grunnlaget for god helse hos barnet, og det reduserer risikoen for infeksjoner i ørene, luftveiene og mage-tarm kanalen. Det fungerer som en helt naturlig vaksine når antistoffer fra mor overføres via melken, og styrker immunforsvaret – noe barn spesielt trenger ved barnehagestart spør du meg. WHO har pekt på amming som et av få kostnadseffektive tiltak for å redusere risikoen for ikke-smittsomme (livsstils) sykdommer, fordi det bevist reduserer risikoen for overvekt og diabetes. Amming er positivt for hjernens utvikling og gir i tillegg nærhet og skaper trygghet for barnet.

Helsedirektoratet anbefaling er at barn fullammes til de er 6 måneder, for deretter å gradvis introduseres til fast føde, men at morsmelk er barnets hovedføde de første 12 månedene. Dette er faktisk ikke mulig å gjennomføre når mor er tilbake på jobb når barnet er 7 måneder! Mange brystnærte barn ammes gjennomsnittlig 7 ganger i døgnet etter fylte 6 måneder! Amming stimulerer melkeproduksjonen, og tømmer brystet mer effektivt enn en pumpe. Det er sannsynlig at produksjonen går ned når barnet ikke dier like ofte. Resultatet blir at mor ikke har nok melk eller at mor slutter å amme på grunn av det praktiske, og at far må ty til morsmelkerstatning.  Morsmelkerstatning er et alternativ, men faktum er at det er et mindre gunstig alternativ, helsen til barnet tatt i betraktning. Den inneholder for eksempel ikke immunstyrkende antistoffer og levende enzymer. I Mars 2017 la regjeringen frem Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold 2017 – 2021, der et av målene var å øke andelen som ammer barnet ved 12 måneders alder fra 35% idag, til 50%. Samtidig har Redd Barna har satt igang en stor aksjon mot kynisk markedsføring av morsmelkerstatning, hvor de fokuserer på hvorfor mange kvinner velger pulver fremfor pupp til barna sine. Vel. Jeg har ikke no problem med å forstå at mange hopper over på morsmelkerstatning fordi de syntes det er enklere og mer praktisk når mor ikke er hjemme, og jeg tror definitivt ikke er tvungen tredeling av foreldrepermisjonen øker andelen som ammer etter 7 måneder!

Mor har rett på ammefri 1 eller 2 timer om dagen frem til barnet er 1 år. Denne pausen kan gå til pumping eller fysisk amming dersom mor drar hjem, eller far tropper opp på mors jobb. Fint det, men ikke alltid mulig å gjennomføre. I min jobb er det hverken praktisk eller mulig å gjennomføre fordi jeg stort sett er alene på jobb og fordi jeg pendler. Det blir uansett ca 8 timer uten pupp for barnet som sannsynligvis hadde blitt ammet både 2 og 3 ganger i løpet av den tiden dersom jeg hadde vært hjemme.

Amming er også gunstig for mors helse. Det stimulerer produksjonen av hormonene oksytosin som gjør at vi føler oss bedre, og minsker risikoen for depresjon. Det reduserer risikoen for bryst-, og muligens eggstokkreft. Gjennomsnittlig trenger kroppen et år på å hente seg inn både psykisk og fysisk etter et svangerskap, en fødsel og de første (for mange, tøffe) månedene. Mange barn ammes forøvrig fortsatt på natten ved 7 måneders alder, noe som går utover mors nattesøvn, og sannsynligvis også prestasjonen på jobb.

Far er viktig – han bør være der fra starten av og avlaste mor og gi trygghet og vise kjærlighet. Men, vi kommer ikke utenom at de har to helt forskjellige roller det første året.

Resultatet tror jeg er at mødrene (som av helt fri vilje) ønsker å være hjemme lenger tar ulønnet permisjon, hvor de taper inntekt, pensjon og sykerettigheter. Helt bakvendt likestilling der altså.

Regjeringen må legge til rette for at foreldre selv kan velge det som passer best for sin familie, og ikke minst at ammerådene kan etterleves – de gjør de ikke nå. 

Les forøvrig Gry Hays, seniorrådgiver spedbarnsernæring i Helsedirektoratet, sin kommentar i Aftenposten om temaet.

SIGNER HER OM DU ER ENIG: 

https://www.opprop.net/la_familiene_beholde_bestemmelsesretten_til_fodselspermisjonsfordeling?utm_source=fb_share#sign

22 thoughts on “Misforstått likestilling på bekostning av barnets helse!

  1. Marthe

    Høyr, høyr! Her peikar du på alle vesentlege aspekt av saka. Fantastisk innlegg! Sjølv «velger» eg å ta ulønna permisjon for å syte for bornets beste, og fordi førre born ikkje ville ha fast føde før 13 mnd. I tillegg tjener far vesentleg dårlegare enn mor, og vi tapar i utgangspunktet mykje pengar på å velge 80% permisjon, for så å ta ulønna nokre mnd, og for deretter la far ta sin del (Som igjen får ringverknadar på neste års feriepengar og pensjon….). Vi er tilhengerar av fedrekvota, og den har vore gull verd! Men vi ynskjer fridom til å velge sjølv – 10 veker slik det var «sveiv akkurat rundt», så vi er spente nå med 15 veker….. AKK og ve, her rota eg fælt – men eg blir provosert frå lilletåa og opp!! Oppropet er sjølvsagt signert.

    1. Thea Post author

      Tusen takk for tilbakemelding Marthe og at du deler. Vi får bare håpe på at det endrer seg igjen, og være glade for at vi hvertfall kan ta ulønnet permisjon. Håper du får en fin permisjonstid. Klem Thea

    1. Thea Post author

      Hei Kristian. Jeg forstår ikke helt hva du mener. Det er naturligvis flere grunner til at man skal være hjemme med et nyfødt barn, ikke bare ammingen. Thea

  2. Anna

    Fantastisk bra innlegg som fikk med de fleste aspekter! Her er forøvrig mer info om ammefri: https://ammehjelpen.no/artikkel/54/Ammefri. Hilsen ei som har ammet barnet til det var over 12 mnd, med 3 av disse mnd i arbeid. Noe som faktisk er utrolig stress, og ikke gjennomførbart for mange i ulike jobbsituasjoner. Jeg benyttet meg stort sett av pumping pga lang reisevei. Det var ingen skikkelig plass hvor jeg kunne pumpe, derfor satt jeg på toalettet og pumpet. Pumpen måtte rengjøres mellom pumpingene, dette tok sin tid. Dette kommer til å gå ut over ammingen, uten tvil!

  3. Per Hansen

    1. Du skriver at far har rett på mer permisjon enn mor. Dette stemmer ikke. Selv om noen arbeidsgivere betaler de to ukene etter fødsel, er dette ikke en rett. Denne permisjonen er i utgangspunktet ulønnet.

    2. Arbeidsgiver plikter å legge tilrette for mor når far er i permisjon. Det er ikke pappapermen som er problemet her, det er tilretteleggingen på arbeidsplassen. Det at du er alene på arbeidsplassen er noe arbeidsgiver må ordne.

    3. Hvis du trenger mer tid for å komme deg etter fødsel bør du søke om sykepenger. Alle trenger ikke mer tid, og da kan vi ikke ta oss råd til å gi alle mer permisjon.

    4. Du skriver at amming er kostnadseffektivt. Det stemmer, men ikke hvis man må ta mer permisjon for å få gjennomført det. Da blir det veldig dyrt.

    Fordelen med tredeling av permisjonen er at unge kvinner ikke blir diskriminert under ansettelse. Jeg ønsker ikke at datteren min må leve i en verden hvor hun blir diskriminert fordi arbeidsgiver forventer at hun kommer til å forsvinne.

    1. Thea Post author

      Hei Per. Takk for engasjementet.
      1. Jeg tok utgangspunkt i at far velger å ta ut disse to ukene, og at denne var lønnet som det jo er for noen. Poenget var nettopp den potensielle forskjellen her; _noen_ fedre får lønn for disse to ukene, men _ingen_ mødre får det.
      2. Når det ikke er mulig å tilrettelegge på en slik måte, mener jeg at man heller bør få valget selv. Med en påtvunget tredeling har jeg ikke lenger den muligheten når jeg ønsker å amme mer og lenger.
      3. Helt enig med deg, men her gir man ikke alle mer permisjon. Diskusjonen handler om fordelingen av de samme antall uker mellom mor og far.
      4. Her er jeg uenig med deg. Jeg tror at det samfunnsøkonomisk er gunstigere for flere barn å bli ammet lenger. Det forebygger en rekke livsstilssykdommer som vi kommer til å ha store problemer med å finansiere behandling for i fremtiden.

      Jeg ønsker valgfriheten. Diskriminering kan like så godt forekomme med tredelingen; når arbeidsgiver er pliktig til å legge til rette for mor når far er i permisjon, passer nok ikke det like godt alle steder. På enkelte arbeidsplasser syntes de antageligvis at det er like greit at mor er hjemme til hun kan komme tilbake «som før».

      Thea

  4. Maiken

    Jeg får ikke kommet videre for å signere. Dette er jeg helt enig i. Jeg er for at man skal kunne amme lengst mulig og at mor bør få være den som er hjemme de første 12 mnd så kan far evt ha 4-6 mnd etter det!

  5. Christin

    I tillegg kan man tenke på at hvis du opererer meniskskade eller tennisalbue så kan man bli sykemeldt opptil 12 mnd og få tilbud om rehabilitering hele veien ( egenandel pr år ca 2700). Når du har vært gravid i 9 mnd og født et menneske ut av ditt underliv evt fått gjennomgått et keisersnitt skal du i tillegg til egen rehabilitering ta vare på og amme det lille mennesket. SÅ er det forventet at du skal raskest mulig ut i jobb og la far som har hatt begrenset kroppslig belastning i 9+7 mnd ha permisjon.

    1. Thea Post author

      Ja, det er ingen sykdom å være gravid og føde, men man trenger definitivt litt tid til å komme seg, og venne seg til den nye tilværelsen. Stress har hverken mor eller barn godt av. Klem Thea

  6. Håkon Andersen

    Tror dere glemmer at de to ukene far får i forbindelse med fødsel også er ulønnet permisjon for ganske mange. Et ganske dårlig element å bruke i argumentasjonen.

    1. Thea Post author

      Hei Håkon. Hvorfor er det et dårlig element å bruke i argumentasjonen? Jeg prøver å få med mange sider av saken, og syntes det er et viktig element. Poenget mitt er jo nettopp forskjellen her: når _noen_ (for å være korrekt) fedre får lønn for disse to ukene, men _ingen_ mødre får det, vipper det skålen i fars favør i antall lønnede uker med barnet. Thea

Legg igjen en kommentar