Her får du mine 10 beste tips til hvordan du velger sunt, uten å bruke alle pengene dine på mat. For det å velge sunt kan være smart for å prestere bra på skolen. Hjerne og syn trenger essensielle fettsyrer for å fungere optimalt. Det er smart å velge blodsukkervennlig mat for å holde ut med lange forelsninger, og for at hukommelsen vår skal prestere på topp er det smart å styre unna sukker, spesielt på eksamensdagen.
1. Planlegg. Sett av 30 min 1 – 2 ganger i uken og planlegg ukens måltider. Finn inspirasjon og oppskrifter til middag på blogger eller i kokebøker. Du kan stort sett handle inn mye av det samme til både frokost, lunsj og kvelds. Du sparer både tid og penger på å redusere antall turer til butikken.
2. Datovarer. Dagligvarebransjen har forpliktet seg til å redusere matsvinn, og har dermed innført tydeligere merking og redusert pris på varer med kort holdbarhet. Dette betyr at du ofte kan finne varer med -40% eller 50% i matbutikkene. Noen butikker har til og med egne hyller med nedsatte varer. Tørrvarer holder seg som regel alltid godt etter utløpsdato, og kjøtt og meieriprodukter kan du fryse til senere bruk. Husk at «best-før» merkingen kun er et matkvalitetsdato og ikke en mattrygghetsdato – det betyr at du med all sannsynlighet også kan spise det etter utløpsdatoen.
3. Spis rester. Prøv å planlegg slik at du ikke lager mer mat enn du spiser, og ta vare på restene til dagen etter dersom du har en porsjon til overs. Du kan for eksempel spise det til lunsj, middag eller kvelds.
4. Kast mindre mat. Bruk sansene, og se, lukt og smak før du eventuelt kaster noe. Ikke kast rester av god mat selv om det ser ut som det ikke fyller et helt måltid, det kan fortsatt fylle deler av tallerkenen din.
5. Spis sesongmat. Mat i sesong er enklere å få tak i, det smaker mer og bedre og er billigere. På BAMA.no har de en fin sesongkalender over mat dyrket i Norge. I august er det masse deilige urter og rotgrønnsaker i sesong!
6. Skaff deg en fryser. Da kan du fryse ned rester og fryse ned mat du kjøper med kort dato. Frys ned billige sesongvarer som for eksempel blåbær og lammekjøtt.
7. Spis rotgrønnsaker. Perfekt til å lage supper og gryter. Det er som regel billigere enn andre salatingredisenser. Du kan fint bruke rotgrønnsaker i salater; revet gulrot, bakt søtpotet i terninger eller tynne skiver av reddiker.
8. Bruk hele dyret. Kjøp kjøtt med bein og brusk på og kok kraft på dette, da slipper du å kjøpe buljong.
9. Skjær brød i skiver. Brød er nemlig noe av det vi kaster aller mest av. Det er smart å skjære det i skiver i butikken og deretter legge det rett i fryseren. Tin de skivene du skal ha i ovnen eller brødrister før du skal spise.
10. Velg smart. Dyrt er ikke alltid best. Mange av billigmerkene blir produsert på akkurat samme sted i Norge, men det du betaler for er markedsføringen av merket. Du velger smart ved å lære deg å lese ingredienslisten og selv vurdere hvorvidt produktet som er dyrere faktisk inneholder mer kjøtt enn billigvarianten. Ingrediensene på innholdsfortegnelse står i synkende rekkefølge.
Kjøp for eksempel en hel kylling, og kok kraft på kyllingskroget. Her finner du oppskrift på hvordan du koker kraft.
Og du, lær deg å drikke svart kaffe istedenfor latte, haha, det sparte hvertfall meg for mange penger 😉
God studiestart!
Takk for supre tips!
Hadde vært veldig kjekt om du ville legge ut «en typisk matdag» for deg 🙂 Synes alltid det er så interessant å lese.
Hei Astrid – det kan jeg absolutt gjøre! Takk for tips og tilbakemelding. Klem Thea