NATURLIG SUNN

Supergul fermentert kål med gurkemeie og ingefær

Jeg har virkelig fått fart på fermenteringsprosjektene om dagen, og denne knall gule kålen har blitt en favoritt. Helt ærlig så bruker jeg laaang tid på å spise opp et glass med «vanlig» surkål, men denne har virkelig fått fart på inntaket.

Jeg elsker gurkemeie og ingefær, og alle fordelene disse styrkende krydderen har. De er rike på bitterstoffer som fremmer god fordøyelse, antioksidanter som styrker imunforsvaret og gir nydelig smak.

Oppskriften er ca, husk at kålen «krymper» og tar mye mindre plass etterhvert som du klemmer ut væsken av den.

Husk å vær nøye med hygienen når du fermenterer; bruk rene redskaper, glass og kjøkkenhåndkle, helst kun vasket med varmt vann og minimalt med (vanlig) såpe.

Velg økologiske ingredienser, spesielt kålen fordi da får du med deg gunstige bakterier som bidrar til fermenteringen. I motsetning vil sprøytet kål være vanskeligere å fermentere. Og, bruk uraffinert salt for å få fart på fermenteringen!

PS. Du kan også bruke fersk gurkemeie, jeg syntes bare den er så knotete å skrelle så jeg velger pulver.

Oppskrift 

1 liten hodekål

1 ss gurkemeiepulver

3 ss revet ingefær

1 ss havsalt

Finhakk eller riv kålen, og ha den over i en bolle. Hvis du river den slipper den lettere væske. Ha over 1 ss havsalt, og la den stå en time hvis du vil gjøre prosessen med å klemme ut væsken enklere. Eventuelt kan du bare begynne å kna/massere kålen med en gang. Nå er det bare å klemme i vei til kålen slipper såpass mye væske at du kan ha kålen over i et glass, presse kålen nedover og la væsken sive over. Under fermenteringsprosessen må nemlig all kålen være dekket av væske for å unngå muggdannelse. Men før du gjør dette, tilsetter du gurkemeie og ingefær og vender inn i kålen. Nå skal du la den stå å fermentere i romtemperatur (behagelig inne temp) i ca 5 dager, og deretter sette den inn i kjøleskap. Husk å sjekke daglig at kålen ikke siver opp over væsken (det pleier den å gjøre). Hvis/når den gjør det åpner du på lokket og dytter den ned igjen med en stekespade eller sleiv. Eventuelt kan du lage et slags lodd, f eks ved å fylle en pose med vann som du legger oppe kålen inni glasset.

Altså, for å oppsummere (jeg syntes selv at det kan virke komplisert å fermentere..);

  • Velg økologiske råvarer.
  • Finhakk eller riv kålen og ha den i en bolle.
  • Ha på salt og la den stå 1 t.
  • Masser/kna kålen til den slipper væske.
  • Vend inn gurkemeiepulver og revet ingefær.
  • Ha blandingen over på et rent glass som du kan lukke igjen (gjerne med gummistrikk), og trykk kålen til bunns slik at væsken siver over kålen og dekker den helt. Pass på å få med alt så ikke noe henger igjen på kantene.
  • La den fermentere i romtemperatur i ca 5 dager, den trives best på et mørkt sted. Følg med på kålen daglig og dytt den ned under væsken igjen hvis det siver oppover.
  • Oppbevar den i kjøleskapet

Se den nydelige fargen den får! Spis gjerne en liten porsjon hver dag, det gjør underverker for fordøyelsen.

4 thoughts on “Supergul fermentert kål med gurkemeie og ingefær

  1. Sophie

    Skal den fortsette å være under vann når du flytter den inn i kjøleskapet, eller tømmes væsken ut da? 🙂

    1. Thea Post author

      Hei Sophie. Du beholder væsken i glasset, men det er ikke så farlig at ikke alt er under vann lenger når det går i kjøleskapet. Den kaldere temperaturen i kjøleskapet gjør at fermenteringen stopper opp litt. Klem Thea

    1. Thea Post author

      Hei Johanne. Min pleier ikke å bli det, hadde du tett lokk på glasset? Og nok vann under fermenteringen? Du kan evt røre litt i glasset også, slik at væsken som legger seg på bunnen får seg en runde over resten av kålen. Klem Thea

Legg igjen en kommentar