NATURLIG SUNN

Naturlig sunn babymat

Mange lurer på hva Tinius spiser, og nå har jeg knipset litt bilder av sunn og enkel, hjemmelaget babymat. Er du usikker på hva du skal gi babyen din; sjekk ut Bare Bra Barnemat sin guide til de første smaksprøvene; Stine og Veronika jobber for å gjøre deg som forelder trygg på å lage barnematen selv; det er ikke vanskelig 🙂

Tinius på snart 9 måneder får 2 – 3 faste måltider om dagen, og ellers fortsatt mye pupp. Morsmelk, eller eventuell erstatning skal utgjøre størstedelen av matinntaket hele det første leveåret. Jeg fokuserer på å velge næringsrike råvarer og han får hovedsakelig grønnsaker, frukt, bær, leverpostei (ferdigkjøpt), kjøtt, fisk, kraft, frø, kjerner og nøttemel, fett fra gode kilder og egg. Av tilskudd får han D vitamin og omega-3 fra fisk.

Jeg prøver å gi han den maten vi spiser, men tilpasser konsistens, temperatur og krydder. Han får en kokt gulrot, en bit agurk, noen delte blåbær eller litt stekt fisk som ha kan sitte å leke med/spise selv når vi spiser. Jeg bruker rester av kjøtt (ferdig stekt) som vi spiser og fryser ned i mindre biter i et glass. Jeg lager også smoothie av bær, frukt og kokosmelk. Jeg koker og moser grønnsaker, moser frukt i blender, koker kraft og fryser alt i isterninger. Deretter har jeg det over i større glass som jeg merker med «grønnsaker», «frukt» eller «kraft». Da er det superenkelt å ta opp mat og tine raskt i vannbad. Det er også veldig enkelt å ha over på mindre glass og ta med seg. Når jeg tiner det tilsetter jeg en fettkilde, for eksempel olivenolje, linfrøolje, smør eller kokosolje.

Grønnsaker som er kokt og most og fryst i isterningsformer

Jeg stoler på at han har instinktene inne når det gjelder å si ifra når han er sulten og når han er mett, og prøver derfor å følge hans rytme når det gjelder matinntak. Han spiser foreløpig ikke etter klokken eller tallerkenstørrelsen slik vi voksne ofte gjør 😉 Jeg tilbyr mat når det virker som han er sulten og pusher ikke på at han må spise opp porsjonen. Hvis man tenker over det, er det merkelig at jeg skal bestemme akkurat hvor sulten han er utifra det jeg tenker er en porsjonstørrelse. Hvis det blir rester sparer jeg det heller til neste måltid. Hva som er frokost og hva som er middag er ikke så nøye, det viktigste for meg er at alle måltider inneholder næringsrike råvarer. 

Økologisk leverpostei og gulrotmos med kraft

Smoothie av bringebær og kokosmelk

 

Kokt gulrot, brokkoli og kålrot med stekt kylling og smør.

Avokado

Kokt gulrot med smør og stekt kylling

Smoothie av mango, banan og kokosmelk

Biffpureè med ramsløk, kokt gulrot og kokosmelk

Kiwi og leverpostei

Mine beste tips er:

 • Gjør det enkelt
 • Bruk rene råvarer
 • Frys ned mat i isterninger eller porsjonsglass
 • Gi de matvarene du selv spiser

Håper du har fått litt inspirasjon til hva du kan gi babyen din! Har du en favorittoppskrift til din baby? Del den gjerne med meg i kommentarfeltet.

2 thoughts on “Naturlig sunn babymat

 1. Kristine

  Hei! Veldig informativt og bra innlegg 😀 Dette er litt utenom innlegget, men jeg lurer på hva slags tilskudd av D-vitamin du anbefaler? 🙂 Føler det er et hav av ulike merker der ute!

  1. Thea Post author

   Hei Kristine. Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg jobber i helsekost og anbefaler de produktene vi selger der, D perler fra Life/Pharma Nord eller D vitamin dråpene fra for eksempel SOMA (soma.no). Begge disse produktene er lettopptakelige og av god kvalitet. Klem Thea

Legg igjen en kommentar